Reklama

Reklama

Poslední dny Emmy Blankové

  • Nizozemsko De laatste dagen van Emma Blank (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nejnovější z Warmerdamových krutých komedií vypráví o rodině, jejíž členové motivováni příslibem tučného dědictví na přání nemocné matky předstírají, že jsou jejím služebnictvem. Iluze, již rodina matce zprostředkovává, má ale daleko k dokonalosti a celá hra se hrdinům brzy začne hroutit pod rukama. Režisér zde opět předkládá studii rodinných vztahů, jež se zakládají na vágní a formální odpovědnosti za ostatní členy rodiny, ale ve skutečnosti staví na komplikovaném řetězci naschválů a provokací, jež se v průběhu děje neustále stupňují. Ve světě snímku opět vládne groteskní černý humor, což stvrzuje další z režisérových hereckých kreací, tentokrát v roli člena rodiny, který ve hře na služebnictvo převezme úlohu psa. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Febiofest 2010. Vskutku komorní černá tragikomedie aneb rodinka k pohledání (ano, měla a mohla to být divadelní hra). Emma Blank je matka, která se cítí, že brzy umře, je tak trochu panovačná a svou ziskuchtivou rodinu terorizuje tím, že za slíbený odkaz v závěti chce, aby ji ostatní sloužili v přesných rolích. Následuje krásná ukázka toho, co všechno si pod vidinou peněz dokáží lidé nechat líbit. Moc hezká satira či dokonce alegorie. Postava Thea v podání samotného režiséra Warmerdama nemá chybu... 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak túto čudesnú, prečudesnú rodinku rozhodne nestrávi každý. A možno pri sledovaní treba mať aj správnu náladičku a chuť na niečo takto strelené. V každom prípade si myslím, že pokiaľ bolo jedným z cieľov poukázať na morálny úpadok tradičnej rodiny groteskným až bizarným spôsobom na míle vzdialeným štandardnej dramatickej forme, tak sa to podarilo na jednotku. A dokonca som sa miestami aj celkom slušne zabavil. Ale ako som sa už zmienil, na niečo takéto treba mať chuť a náladu. Ja som bol tak niekde na polceste, preto len lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

thommas 

všechny recenze uživatele

U nás širší divácké obci téměř neznámý Alex van Warmerdam je ve své domovině opečovávaným režisérem a hercem. Ve svém nejnovějším filmu Poslední dny Emmy Blankové si, jako obvykle, sám zahrál jednu z hlavních rolí - jmenuje se Theo a zcela překvapivě, ač vykazuje fyziologické znaky člověka, je psem. Nic není takové, jaké se to na počátku zdá být. Příbuzenské souvislosti podivné rodinné hry se divák jakoby náhodou dozvídá v průběhu rozhovorů napříč celým snímkem a je nucen přehodnocovat vše doposud viděné. Režisérův osobitý "surrealismus v mezích reality" graduje postupně a tak nějak opačně - čím více věcí a prvků je vysvětleno a čím racionálněji jednotlivé postavy jednají, tím absurdnější se celá situace z pohledu diváka zdá být. De Laatste dagen van Emma Blank je humorně poetická a nesmlouvavá satira na lidskou zkaženost, rozklad rodiny a v neposlední řadě i strach ze smrti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co všechno s lidmi udělají peníze...Od režiséra jsem viděl druhý film a pochopil jsem, že rád natáčí o vlastnostech, které na lidech každý zdravý a rozumně smýšlející člověk nemůže vystát. Také proto jsem měl samotný problém s filmem, protože film v jistých ohledech zacházel až do extrémů. A to jak v první polovině, tak ve druhé. Určitě to bylo na zamyšlení, ale pro mě bylo fakt nesmírně těžký a obtížný film v klidu dokoukat. Absurdní až na půdu, ale poselství přesto vcelku jednoznačný. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bléžilo se to k bekettovské absurditě, ale bohužel jenom blížilo. Každá postava jako by do ní patřila, ale ne úplně; ani ten pes to nedotáhl do konce. Pokud se režisér vydá po této cestě, musí jít po ní důsledně, a pokud narazí na několik virtuálních absurdit, musí zvolit tu největší, protože absurdita se projevuje pouze ve své nejvyhranější formě... Film to byl dobrý, nadprůměrný. Za "nejcennější" považuji okamžik, v němž se po banálním přiznání zhroutil modus vivendi tohoto absurdního rodinného kruhu, a nebylo čím jej nahradit. Pozn. 1: Přiznání v sobě nezahrnovalo jen negativní statement (no money), ale i pozitivní, "kdyby jen trocha soucítění, pochopení, dotyku, péče či lásky..." ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama