Reklama

Reklama

Sanctum

Trailer 1

Frank miluje potápění a jeskyně. Stojí před velkým úkolem, chce najít chodby, které propojí jeskyni Esa  Ala v Jižním Pacifiku s oceánem. Jsou už velmi hluboko a zbývá prohledat pár dalších kilometrů chodeb. Frank cítí, že je blízko, že další jeskyně jsou ještě před ním a ty ho dovedou až k moři. Financování mise zajistil Carl, Frankův přítel, který na místo přilétá se svou přítelkyní Victorií, aby se dobrodružství zúčastnili společně s Frankem a jeho mladým synem, který prožívá krizi ve vztahu k otci. Když se všichni společně podívají až na konec jeskynních cest, dojde k tragédii, při které zemře jedna z členů mise. Frank proto uzavírá projekt a chce se dočasně vrátit na povrch. Do oblasti bohužel dorazí obrovská bouře, která začíná nabírat na síle. Tým v jeskyni rychle pochopí, že se musí dostat co nejdříve ven, než je zatopí rychle stoupající voda. Proudy jsou ale příliš silné a zatopené oblasti si vyžádají první oběti. Frank organizuje zbývající členy týmu a společně pod vodou hledají cestu jeskyní směrem k oceánu. To je jediná možnost, jak vyváznout živý. Protože jsou členy týmů také nezkušení potápěči, je nutné dávat velký pozor. Jeden ze zkušených horolezců a potápěčů dostává embolii a začne kašlat krev. Stane se tak další obětí náročné cesty. Další chybu udělá Carlova přítelkyně Victorie, která také umírá v hlubinách zatopených jeskynních chodeb. Zbývají poslední tři členové, Frank, syn Josh a Carl... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (349)

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Přesně pro takovéto filmy mám slabost. Výborný film, krásné scenérie, vynikající příběh. Stísněné prostory - jeskynní, dobrodružství a nádherná příroda. Roxburgh ztvárnil úžasnou roli zarputilého podzemního dobrodruha. Příběh má hlavu a patu, kdy po stopách řeky hledají únik ze zatopené jeskyně. Velmi napínavé. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vydal jsem se spolu s expedicí do neprobádaných jeskynních oblastí v Nové Guinei a byl to docela intenzivní zážitek. Výprava se totiž rázem změnila v dramatický boj o holé životy poté, co zasáhly přírodní živly, a jeskynní komplex se stal pro účastníky mise vězením, z kterého je najít cestu ven pořádná fuška. Celé je to natočeno podle skutečných událostí a není to moc předvídatelně pojato. Pod svá producentská křídla si projekt vzal slovutný James Cameron. A když hlavní roli hraje voda a potápěči, tak kdo jiný by měl mít dozor než právě on. V rolích členů výpravy nenajdeme žádné megahvězdy, které by spolkly většinu rozpočtu, ale solidně hrající herce, z nichž trojice Richard Roxburgh, Rhys Wakefield a Ioan Gruffudd dávají o sobě vědět. Největší pozornost na sebe strhává asi Roxburgh, který na všechny většinu filmu řve nebo rozdává rozumy, a když už není jednomu z členů pomoci, tak ho jednoduše utopí. Jeho vztah se synem, který je také v expedici, není zrovna nejlepší, přesto v druhé polovině filmu utvoří perfektní tandem. Natáčení bylo jistě fyzicky náročné a při potápění a zdolávání kolmých stěn si herci, kteří se nenechávali zastupovat kaskadéry (nebo to nebylo vůbec poznat), sáhli na dno fyzických sil. Tohle intenzivní vyčerpání a beznaděj se výborně postupně přenesla i na mě jako diváka. A když se někdo topil, docházel kyslík nebo se zachytili dívce vlasy do lana, tak to zasáhlo bezchybně nervovou soustavu. Napětí, občas patetické proslovy a postupná ztráta členů expedice spolu s perfektně nasnímanými záběry z jeskynního potápění tvoří drama, které tady dlouho nebylo a mně se líbilo. Naštěstí se nekonal žádný Pád do tmy. 100% ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

3 D vizuál filmu sedí, aj keď tu mohli použiť viac priestorových efektov a ´´direct to camera´´ záberov. Ponúkané napätie takisto nepatrí medzi tie najstrhujúcejšie. Z toho všetkého vyplýva a rovnako aj z polofádnych hereckých výkonov, že toto strýkom Cameronom zaštítené dielo patrí skôr do druhej ligy. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to, možná jsem v tu pozdní noční (nebo spíš velmi časnou ranní) hodinu, kdy jsem se na Sanctum díval, už byl příliš otupělý, nicméně film mi rozhodně nepřišel tak děsný, jak by se mohlo zdát. Jasně, klišé je tam fůra (baterka v kančím zubu...) a hlavní mladý herec by potřeboval ránu ploutví, ale já se opravdu bavil. Čím to bylo? Charizmatickým hercem v hlavní dospělé roli, který byl vážně drsňák k pohledání (a dost mi připomínal Radka Brzobohatého), nádhernými jeskynními exteriéry (nebo interiéry?) a čarovnou kamerou, Hirschfelderovou hudbou, všudypřítomným napětím (ten první průlez úžlabinou, brrr) a v neposlední řadě postupným vymíráním postav, které bylo leckdy nečekané a přinejmenším ve dvou případech pro mě opravdu šokantní. Tři a půli hvězdy si dovolím zaokrouhlit nahoru. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Tragické drama podle skutečné události o obří jeskyni, která se začne plnit vodou a není úniku. Ohromující a dechberoucí snímek podaný neuvěřitelnou formou. Film je neustále napínavý, děsivý a velmi dojemný. Podvodní scény vám berou dech ( doslova ) a říkáte si : Díkybohu, že tam nejsem! Téměř neznámý herci vůbec nevadí. Právě naopak. Hrají skvěle a naopak si myslím, že slavná herecká jména by tento film akorát zkazily. Velmi dojemný a smutný snímek sledující lidskou vůli, zbabělost, odvahu a statečnost. Velmi povedené! ( 79 procent ) ()

Galerie (63)

Zajímavosti (18)

  • Produkčný dizajnér Nicholas McCallum postavil pre film 14 metrov vysoký podvodný vodopád, ktorý poháňal 20 000 litrov vody za minútu. (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo na Zlatém pobřeží v Queenslandu a v jeskyních v jižní Austrálii, z části pak i v obrovské umělé nádrži. (dex2man)

Související novinky

Umučení Krista – The Prequel?

Umučení Krista – The Prequel?

01.10.2012

Je libo další biblický příběh od scenáristy Benedicta Fitzgeralda, který se podílel i na Gibsonově veleúspěšném torture pornu? Ne? Nevadí, stejně vám ho studio Lionsgate naservíruje, zřejmě v naději,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno