Reklama

Reklama

Vyhnaný římský hrdina se spojí se zapřisáhlým nepřítelem, aby se pomstil městu... Moderní filmová adaptace tragédie Williama Shakespearea.. Na začátku děje je Coriolanus nejlepší bojovník, který vybojuje vlastnoručně a sám vítězství Říma nad městem Corioli, patřící  Volskům. Je to velice schopný chlapík, v rozhodujících momentech však vždy z úst vypustí něco, co by si mohl odpustit anebo neudělá to, co se udělat patří. Římané jeho upřímnost nesnesou a vyženou ho. Coriolanus odchází k nepříteli a v čele jeho vojska táhne na Řím. Dá však přednost mírové smlouvě, kterou s Ŕímem nakonec uzavřou. Jeho noví přátelé však nejsou s takovým řešením spokojeni a nazvou ho zrádcem. Najednou si vzpomenou, kolik jejich lidí zemřelo kdysi jeho rukou. Vrhnou se na něho a zabijí ho. (TV JOJ)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (120)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Pro nás, kteří jsme statečně ustáli tři série Spartaca a ještě se u toho stihli bavit, nejsou ubohé dvě hodiny rozvleklých veršovaných (rádoby) vznešených žvástů žádná překážka. Jsem si ovšem jistý, že bych nevšední formu dialogů dokázal vtřebat i bez spartacovského očkování, poněvadž mě titul "Nepřizpůsobivý impotent", na rozdíl od drtivé většiny hodnotících, minul o několik světelných délek. Překvapivě zde zmíněná horda tupců opomíjí, že toto každým coulem nadčasové dílko skýtá mimo politikaření i našlapanou Call of Duty 4 akci, vypečené brutalitky, nožové souboje z ksichtu do ksichtu a Gerarda Butlera v póze v jaké ho máme nejraději - nasraného. Nanejvýš předposlední desetiminutovce by špetka drivu neuškodila, ale jinak je takhle špatné hodnocení davová retardace a jak staré pořekadlo praví - mentála číst nenaučíš, a tak má do masového smažení čelních laloků objektivita utrum. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Coriolanus je adatácia Shakespearovej hry v modernom podaní. Fiennes si na svoj režisérsky debut zobral veľké sústo. Našťastie nebola to taká katastrofa ako by sa mohlo zdať. Kvalitný úvod navnadil divákov. Film nemá nejaké strhujúce tempo, skôr sa treba zamerať na herecké výkony. Fiennes a Redgraveová jednoznačne kraľujú. Dialógy písané vo veršoch sú príjemné spestrenie v dnešnej dobe plnej bezduchých blábolov. Butler dostal žalostne málo priestoru, čo je škoda. Snímok je však pozeratelný, neublíži. 3 z 5 ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Coriolanus" je film, který se prostě musí líbit kritikům. Původně se jedná o jednu z méně známých her slovutného Williama Shakespeara. Navíc se zpracování pro plátna ujal Ralph Fiennes. Je to sice jeho režijní debut, ale na první pohled jsem si říkal, že by tenhle výborný herec mohl vědět, co dělá. Pro mě osobně je jedním z těch, kteří se pro shakespearovská dramata hodí dokonale. Má v sobě něco divadelního, co dokáže vyvolat silné emoce. Přesně to se pokusil přenést na plátno. Jeho římský generál Coriolanus je velmi divadelní, velmi přehrává. Nabízí se otázka. Byl Fiennes skutečně tak vizionářský, měl tak jasnou představu o svém filmu, že je jeho přehrávání naprosto záměrné, anebo je to prostě jenom omyl? Chci věřit tomu prvnímu, protože když říkám, že se jedná o římského generála, samozřejmě mluvím o starověkém Římu, nikoli o Římu současnosti. Přesto je příběh přenesen do současnosti. Jsou využívány moderní technologie - využití televize je skutečně skvělé - pojetí Říma je úžasně přeneseno na současné politiky, stejně tak i kontrast s moderními uniformami a rýmovanými verši divadelního mága je úžasný. Pak se ale nabízí otázka. Jestli chtěl Fiennes film pojmout jako divadelní hru s moderními kulisami a kostýmy, proč je to právě on sám, kdo je nejvíce divadelní a ostatní zůstávají ve filmové rozpoložení? Je to škoda. Kdyby to bylo vše více divadelní, myslím, že snímek by mohl více zasáhnout. Anebo naopak se zaměřit na filmovou podobu. Látka rozhodně stojí za to, ale provedení je takové nejisté. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/08/parmeni-krysy-z-temnot-mi-4-blazniva.html ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Trailer je úplně epický, proto jsem tomu i přes hodnocení pořád věřil, ale teď už mám pochopení. Hlavně škoda, že jsem viděl verzi s dabingem, ale je mi jasné, proč si na tom překladatelé vylámali zuby. Spousta citací Shakespeara, že je té originality až moc. Prostě jako divadlo na filmovém plátně, někdy pak ty výrazy působí i směšně a jakoby postavy své proslovy přednášely kolikrát úplně do prázdna. Pro krajně zaměřené filmové gurmány to může být lahůdka, ale pro konzumního diváka jen těžce stravitelné. 50% ()

Raketka29 

všechny recenze uživatele

Když opomenu počáteční spoiler pana Hilského na začátku projekce (který nemilosrdně odtajnil konec příběhu) musím uznat, že se jedná o zajímavé dílo a na Fiennesovu prvotinu, velmi povedené. Jedno z méně známých děl mistra Shakespeara, které je však nadčasové a dá se bez zbytečných úprav zasadit do 21. století. Herecké výkony obou hlavních protagonistů jsou velmi povedené, avšak celkově film působí, jako dílo vytvořené s minimálním rozpočtem, nedostatkem lidí a tak nějak celkově spíchnuté na koleni. I když se na film podívám jako na "art" film, chybí mi propracovanost tématu lidských oveček (která je už od dob napsání, zcela stejná). Celkové skóre: 1 * za to, že jsem do včerejška nevěděla, že toto dílo existuje a zápletka mě značně zaujal, 1 * za Raplha a Gerarda, a 1 * za spojení dohromady a lehké pootevření očí. Nicméně - 1 * za sice dobrý výkon Vanessy Redgrave, ale většinou takový, že bych jí nejraději nabodla na tu vlajku (a celkově za Odipovský komplex a místy až utahané monology/dialogy) a - 1* za to že si Raplh nedal tu práci udělat masovější scény, sehnat více lokací a nenechal své postavy trochu více trápit, aby je mohl divák litovat nebo nenávidět. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se objeví více jak 30krát slovo "traitor", neboli zrádce. (Beckett51)
  • Natáčení probíhalo v srbském Bělehradě, uvažovalo se ale také i o Rumunsku nebo Chorvatsku. (Brousitch)
  • Názov filmu sa objaví v samom závere. (Johnny.ARN)

Související novinky

Reklama

Reklama