Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Autorem textů k písničkám, které zazní ve filmu, je Eduard Krečmar. V pohádce zazní celkem 14 zpívaných písniček. (Amneris)
  • Při televizní premiéře na Štědrý den 1973 došlo k záměně stejnojmenných titulů a do éteru byla puštěna loutková Zlatovláska (1955)  Hermíny Týrlové. Asi po minutě byl film stopnut. Jelikož v té době se pořady do éteru pouštěly z kotoučů, někdo musel zajet do archivu a vyměnit kotouče. Vysílání správné pohádky tak nabralo zpoždění. (PetrJulian)
  • Rybáři hovoří o zámku na jezeře, kam nelze dojít po souši. Zámeček Červená Lhota ovšem je dostupný přes dvouobloukový most. (Robbi)
  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)
  • Natáčeno na zámcích Červená Lhota a Sychrov. (M.B)

Reklama

Reklama