Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že Australané podchytí atmosféru první světové na "západní frontě" tak fundovaně. Film, od kterého jsem nejdřív čekal kýbl nudy v jakýchsi šachtách a kecání o bitvě tam venku, mě z tohoto očekávání vyléčil hned v prvních minutách. Nyní je Beneath Hill něco, co každému vyprávím a vypadám pak jako člověk, který se vyzná i v těch nejmenších detailech strategie zákopové První světové války. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Copak o to film není špatný, co se mi ale zajídalo je ,,Válečný zákoník práce,,. Špinavé, mokré a hlučné prostředí, neplacené přesčasy a velké množství pracovních úrazů. Dokonce mluvili o tom, že tam byla nějaká fronta. Co na to krucinál odbory ??? Myslím, že válka by se měla vést pouze Po-Pá od 8:00 do 16:00 s pauzou na oběd a v kancelářském prostředí, samozřejmě bez front. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kdo koho dřív podkope, se u mě řadí do nej filmů z první světové. Skvěle vypadá, obsazený není špatně, snad vyjma první půlhodinky slušně vtáhne do děje, vrcholí v památný den 7.6.1917 - "Messines Ridge exploze". Dobře přiblíží jak impozantní podzákopovou složku onoho konfliktu, tak i pat na západní frontě a samu cestu vojáka, zde z řad australanů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle příběh jsem se hodně těšil. I z toho důvodu, že jsem dlouho žádný čistě válečný film neviděl. Problém filmu ale tkví v tom, že se z většiny odehrává v zákopech, což u první světové války není nic divného. Horší už je to ale s postavami, které se mně nedokázali dostat pod kůži, abych si tento film mohl na sto procent užít. Každopádně ale uznávám, že závěrečný výbuch mi udělal radost. I když byl brutální a dost neuvěřitelný. Celý film je totiž vlastně o tom, že se Australané podkopou pod nepřátelský zákop a pak ho naprosto brutálně odpálí. A ten výbuch, ten jsem si fakt užil. Tenhle film je vlastně takovým pomníkem všem vojákům první světový, kteří na nepřítele nešli bezhlavě vrchem, ale podkopávali se spodem. A o tom Vám určitě žádný jiný film ještě neřekl. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Australani nebyli žádní přizdisráči.Hlína (doslova) by byla,kdyby jim to tam práskli na Silvestra.Nepamatuju kdy sem naposled viděl tak dobrý ratatata-bum film.Milostná linie nebyla vůbec otravná,ba naopak působila osvěžujícně a člověk aspon' na chvilku nemusí myslet na tu špínu a dřinu kolem.Plus krásná hudba a příjemné obsazení.Kopem! http://www.youtube.com/watch?v=BMa5SgNza5w ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)

Reklama

Reklama