Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (107)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Dokumentární formou odvyprávěný příběh o reálném homofobním gerontofilovi, který měl kromě Ježíše rád i lidi kolem sebe .. a jakmile mu někdo všechno tohle vzal, tak udělal co udělal. Jo, Carthage v Texasu musí bejt báječně zaprděný městečko, když tu všichni litujou vraha a nesnáší tu majetnickou čůzu .. ale asi by se mi tam chvilku líbilo, protože jsem to cítil stejně jako většina obyvatel v tomhle městečku .. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Richard Linklater mě vždycky dovede dostat specifickou formou, kterou svému filmu dá. Tentokrát je to propojení fikce s dokumentem, kdy si přítomnost skutečných dokumentárních prvků nejspíš ani neuvědomíte, dokud nepřijedou závěrečné titulky. Do té doby si možná budete myslet, že je to všechno část jedné hry. A ono je, jenže je to promakanější, než by člověka napadlo. Jo, a musím vyzdvihnout Jacka Blacka! ()

Reklama

harfuska 

všechny recenze uživatele

Pre mnohých šedý priemer, no pre mňa skvele spracovaná plnotučná téma. Už dávno som sa na film nedívala s takým záujmom a chuťou. Linklaterovi sa to vskutku podarilo. Naozaj výborný výber hercov, ktorým role padli ako uliate a podla mňa si ich aj náležite užívali. Bavili ma aj autentické výpovede Bernieho známych, ktoré to celé oživili. Boli prirodzení a vyzerali presne tak, ako si správnych Texasanov predstavujem. Zanechali vo mne príjemný hrejivý pocit. Najviac ma však potešilo záverečné konštatovanie jednej staršej dámy, ktorá to celé skvele uzavrela. Ďakujem a tlieskam... ()

katuska138 

všechny recenze uživatele

Co to s těma filmama je? Nejdřív Fargo, kde lidi strkaj do drtičky na dřevo, potom 7 psychopatů, kde se zabíjej navzájem a ještě o tom píšou knížku a teď tohle? Možná mě to tolik naštvalo právě proto, že zrovna navázal na tyhle dva, ale tohle prostě není komedie. Je to hodně divná výpověď o hodně divným chlápkovi. McConaughey mě tam vyslověně vytáčel a že se Jack Black pustí do role tohohle typu po všech těch frajerech, co ztvárnil, to je taky dost velký zklamání. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

70%. Laskavý pracovník pohřebního ústavu versus stará jedovatá ženská a americká justice. Bernie je spíš úsměvný film než komedie (a jeho humor nemá s "pohřebáckým" seriálem Odpočívej v pokoji nic společného). Linklater je stoprocentně na straně Bernieho, i když realistický divák si domyslí, že důvod skutečného Bernie dát se do kupy s Marjorie zas tak altruistický nebyl. Ostatně jenom Matthew McConaughey diváka několikrát vrátí na zem (byť jeho rozhodnutí jít proti vůli komunity mi nepřišlo jako hodné politika). Jack Black je každopádně v hlavní roli parádní. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočený dle skutečné události. Bernie Tiede si v době uvedení filmu odpykával trest v Bostonské věznici. (ČSFD)
  • Většina lidí komentujících Bernieho (Jack Black) jsou skuteční obyvatelé městečka, kteří jeho a Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine) znali, a jedná se tedy o autentické výpovědi. (Nin)
  • Jack Black se v rámci přípravy na svou roli osobně setkal se skutečným Berniem Tiedem, kterého vyzpovídal, aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe. (Vala)

Reklama

Reklama