Reklama

Reklama

První díl srbského historického filmu se odehrává v roce 1930 v Bělehradě. Tento příběh o fotbale zachycuje autentické hrdiny, členy srbského narodního fotbalového týmu, kteří se právě chystají na první mistrovství světa v historii. Autor námětu, spisovatel Vladimir Stanković, dosadil do děje i imaginární postavy, které pomáhají divákovi přiblížit ducha doby a pochopit souvislosti. Základ obsahu filmu doplňují i příběhy z osobního života hlavních hrdinů. Jejich zapálení, ale i pokušení. (saitanne)

(více)

Recenze (27)

Ony 

všechny recenze uživatele

Tohle je hrozně dobré (a opravdu to neříkám jen proto, že je to srbské). 140 minut jsem se culila jak blb na tenhle řemeslně precizní, herecky živý a optimismem nabitý film. Někdo by mohl namítnout, že umocňovat smutek deštěm, radost sluníčkem a nostalgii sépií je poněkud vulgární, ale já jsem teda rozhodně neodolala. Mimochodem, v novosadském kině Arena bylo natřískáno a na konci se tleskalo, přestože to tam dávají už tři týdny pětkrát denně. Dějí se prostě věci... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Strašně kýčovité, neúměrně dlouhé, jihoslovanský vtip není můj šálek kávy a když došlo na práci s míčem, dělali hráči během zápasu věci, které by neprošly ani playerům Realu v zápase se Sokolem Vrchotovy Janovice B. Ale z celého filmu vyzařovala taková pozitivní nálada a radost, že člověk dokáže ledacos odpustit a hlavně každý film o fotbale má u mě procenta navíc. A nemůžu zapomenout ani na Ninu Jankovic, nový předmět mých mokrých snů. Čekal jsem sice kapánek víc, ale třeba to přijde s druhým dílem. I tak jsem ale celkem spokojen. 65% ()

Reklama

ARI50 

všechny recenze uživatele

Dal bych 4 ale začátek mě tak nakopl a to já ty sportovní mužů, jenže pak to ztratilo kouzlo fotbalu a vrhlo se to po stránce příběhů ne že by mi to vadilo ale místy spíš zkazilo dobrej požitek sledování, a proto 3 herci super, hlavně herečky no jsem zvědavý na dvojku. ( Akce - Zahraniční Výzva Srbsko ) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ROK 1930. ROK, KDY SE ZRODIL SEN....“ /// FOTBALOVÁ pohádka o zrození božského dua Moša – Tirke a o Montevideu. Obecná škola (jako ta atmosféra...) řízlá Klabzubáky (skoro no...) plná srbský hrdosti a (skoro)fotbalovýho zázraku. Po zamáčknutí kroupy můžu Srbům jen závidět. Nejen filmařinu, ale i způsob, jakým si dokážou svý hrdiny připomenout. A uvědomím si, jak moc chybí nějakej podobnej film nám. O NAŠÍ HRDOSTI (že nemáme? No právě....). O hrdinech. Třeba o těch z roku 1934. Plánička, Nejedlý Puč .... by si to určitě zasloužili. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu od srbskýho sportovního novináře Vladimíra Stankoviče ,,Montevideo, Bog te videa“ číst nebudu. 2.) Miluju fotbal a holky. 3.) Thx za titule ,,Dantesovnik“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prikláňam sa ku všetkým tým negatívnym komentárom ohľadom gýčovosti, neúmernej dĺžke a patetizmu, ale aj tak... film si ma akosi vedel získať a upútať pozornosť po celý ten dlhý čas trvania snímku. Srší z neho optimizmus, výborné herecké výkony, sympatické herečky a tiež ma dokázal strhnúť pre futbal a fandenie. Ja som spokojný, určite pôjdem aj do dvojky. 70/100 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (12)

  • Tým SK Jugoslavija zanikl v roce 1945. Tým BSK Beograd se přejmenoval na OFK Beograd, což je název, pod kterým se tým účastní nejvyšší srbské soutěže dodnes. Mezi úspěchy patří druhá příčka, kterou obsadil v roce 2006. (DecentFellow)
  • Keď Milutinac (Viktor Savic) kope pokutový kop, je možné vidieť bulharskú vlajku, ktorá je "hore nohami" na drevenej stene štadióna. (Marek1991)
  • Francúzske autá Citroën Liger, ktoré boli vo filme sa začali vyrábať až v roku 1934. (Marek1991)

Reklama

Reklama