Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Maica 

všechny recenze uživatele

No, na to, že je to film o klukovi s poměrně nepříjemnou nemocí, to byla celkem sranda. Moc se mi tenhle film líbil, protože to bylo příjemné prostředí, i postavy (až na Simona, samozřejmě) se chovaly jako v normálním životě a byl tam ten již zmíněný vtip. A pak dvě malá plus - na Sama se dobře kouká a švédština je legrační jazyk. :-) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo som ešte nevenoval komentár tomuto vynikajúcemu filmu, ale myslím si, že to bude stáť za to, aby som ho doplnil. I rymden finns inga känslor (Simonuv Vesmír) je podľa mňa jeden z tých perfektných filmov, na ktorých by ste nič nezmenili, pretože je v nich toľko vášne a lásky k tvorbe, že to z nich robí absolútne nádherné zážitky. Simon sám o sebe je veľmi zaujímavou postavou, no mojou najobľúbenejšou postavou filmu je tu Jennifer v podaní Cecilie Forss. Pôsobí maximálne uveriteľne a je to jedna z mála ženských postáv, o ktorej som nemal pocit, že by bola nejako prikrášľovaná. Každá momentka s ňou je skutočne skvelá. A musím aj povedať, že mala božskú trpezlivosť so Simonom. Najmä po tom, čo skončila kvôli nemu aj v jazere. To je jeden z najvtipnejších momentov filmu. Ale to nie je jediný dôvod, pre ktorý ho mám tak rád. Simonovi kolegovia sú maximálne vtipní, záverečná momentka filmu je vynikajúca, snaha Simona dať dokopy Jennifer so Samom je vynikajúca, keď Jennifer vysvetľuje Simonovi ako fungujú nálady človeka na príklade hodín, tak to je úplne dokonalé. Všetko sú to momentky, ktoré pre mňa robia tento film. Je to vtipné, je to svieže, človek môže uletieť so Simonom do jeho vesmíru a urobí to rád. Pre mňa je toto absolútne nádherný film, ktorý môžem vidieť miliónkrát. A teším sa, až ho uvidím opäť. Hodnotenie: A+ ()

Reklama

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Musím pochválit tvůrce, nápad postiženého chlapce, sehnat pro svého milovaného bratra novou přítelkyni, je protkán celou řadou veselých, bláznivých a bizardních nápadů, jak celou akci provést. Výsledek rve srdce každého diváka, musí! Mladý Bill Skarsgard je výborný, hraje mu to na jedničku a hudba skvěle doplňuje celý perfektně sladěný orchestr pánů filmařů. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době komedie na úrovni, která mě bavila a měla hlavu a patu. A to, že její původ je na severu, můj pozitivní dojem ještě více utvrdilo. Začátek filmu mě moc nezaujal, ale to se brzy otočilo, a po chvilce jsem už byla zcela pohlcena do děje. Billovi ta role chlapce s AS opravdu sedla a zahrál to skvěle a přesvědčivě. Jediné co bych možná vytkla je to, že celý příběh je postaven na Aspergerově syndromu, který byl zde využit jako hlavní aspekt sloužící k pobavení. Každopádně doporučuji. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Především jsem každou chvilkou čekala, kdy už někdo konečně bací tu trochu umírněnější verzi Sheldona Coopera po hlavě, nějakým předmětem ve tvaru kruhu, pochopitelně. Jako celek rozhodně příjemná podívaná a Bill Skarsgard se po tomto výkonu zařadil do mého soukromého seznamu zajímavých mladých herců. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama