Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

SPOILERY JAKO JENNIFER: Konečně vtipný Rain Man. Bill Skarsgard si zřejmě bral hodiny u Dustina Hoffmana, a tak je jeho Asperger divácky velmi přitažlivý a vtipný. Co na tom, že spousta věcí krapet nesedí, komedie, navíc laskavá, přece vše vysvětlí. Scéna první: Bezradní rodiče, kteří si ani po letech výchovy svého tak trochu jiného syna neví rady a volají tomu druhému, aby je zachránil. Myšlenka: Simon bude asi pěkně v prdeli, tolik let nepochopení... Rozuzlení: Simon je v pohodě, aha, komedie. Scéna druhá: Simon se baví s dívkou celý den. Bratr pobíhá, ztracený a zničený, kde se Simon ukrývá? Myšlenka: Simon nemá mobil? Rozuzlení: Nemá. Proč, nevíme. Asi proto, že není kulatý nebo aby bratr mohl být v prdeli. Scéna třetí: Jennifer je dokonalá! Po schůzce se Samem však odchází jen jako jeho přítelkyně. Simonův vesmír se hroutí. Myšlenka: To mu to nemohla přijít říct i se Samem? Tedy hned. Rozuzlení: Nemohla, nebylo by to takové překvapení, nebylo by to tak, tak, marně hledám slova, silné! Famfáry, přichází ta nejnádhernější pointa ze všech, a tak to máme přece rádi! Rozhodně laskavá komedie, překvapivě slušně nastudované příznaky Aspergerova syndromu, sic mírně až moc vytržené z kontextu, ale nejvíc ze všeho bez ohledu na výše zmíněné průhledně vykalkulovaná fraška, ale tak to máme přece rádi. Jennifer je totiž jen mýtus, i když krásnej. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Celkem sympatický snímek shazuje především Cecilia Forss jako naprosto tuctová blondýna, které NAPROSTO NELZE UVĚŘIT vztahový vývoj k jedné z hlavních postav. Hodně mi to celé připomínalo výpravou spíš nějakou telenovelu. Ale třeba to takto u švédů chodí. Bill Skarsgård jako autista výborný, ale jako hrůzostrašný klaun už o dost méně. ()

Reklama

Miseet 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době komedie na úrovni, která mě bavila a měla hlavu a patu. A to, že její původ je na severu, můj pozitivní dojem ještě více utvrdilo. Začátek filmu mě moc nezaujal, ale to se brzy otočilo, a po chvilce jsem už byla zcela pohlcena do děje. Billovi ta role chlapce s AS opravdu sedla a zahrál to skvěle a přesvědčivě. Jediné co bych možná vytkla je to, že celý příběh je postaven na Aspergerově syndromu, který byl zde využit jako hlavní aspekt sloužící k pobavení. Každopádně doporučuji. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Rain Man, Lužin, Shaldon Cooper a Simon a jiní autisti, ke kterým patří i lidé s Aspergerovým syndromem, jsou zábavní (občas) jenom ve filmech a seriálech. V realitě je život s nimi spíše nudou nebo utrpením - mám na mysli těžší formy autismu. Bylo by zajímavé zjistit, zda procento autistů v populaci stoupá v porovnání s minulými stoletími nebo jsme svědky jen zdánlivého nárůstu hlavně v důsledku definice a diagnostiky těchto forem fungování lidského mozku (záměrně se vyhýbám označení "porucha"). Každopádně bylo by naivní se domnívat, že současný svět a moderní civilizace nemají žádný vliv na lidské geny. Vždyť i genetika již dnes potvrzuje, že genotyp + prostředí = fenotyp. Krátce řečeno, tito lidé v lidské společnosti jsou a dokonce si získávají u filmových diváků nejen pozornost, ale i jistou popularitu. ___ Simonův vesmír je příjemný, spíše teenagerovský film, který moc nenadchne, ale ani moc nezklame. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Trochu moc barevný a stylizovaný pohled na Aspergerův syndrom, který je zde využit k zajímavé zápletce, ale právě jenom "využit". Jen další sonda do světa "nenormálního" hrdiny, kvůli němuž musí být nenormální i veškeré okolí. V tomto stylu vznikla už řada filmů, rozhodně hlubších a autnetičtějších. Tohle byla jen příjemná optimistická hříčka, které vše překresluje pastelovýma barvama. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)
  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)

Reklama

Reklama