Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hlboký, dynamický, strhujúci dokument o životnej ceste formulového virtuóza Ayrtona Sennu za triumfom, ktorá skončila v roku môjho narodenia, a tak som sa o ňom bohužiaľ dozvedel až omnoho neskôr. Bol to človek s veľkým srdcom, zrodený k závodeniu, a Kapadia úžasne popisuje jeho strastiplnú púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a čoraz nepriateľskejším Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život, nebyť nešťastnej súhry okolností. R.I.P., v našich mysliach a srdciach budeš žiť naveky. Asif Kapadia stvoril jeden z najlepších športových dokumentov vôbec. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Jsem poměrně slušným fanouškem F1, ač můj záběr a paměť - vzhledem k věku - začínají u soubojů Schumachera s Häkkinenem. A ač jsem samozřejmě věděl, že existovali jezdci jako Senna a Prost, nijak více jsem se o jejich historii nezajímal. Senna - jak závodník, tak dokument - mne dostal. Jen ty jeho kecy o Bohu mne nebraly stejně jako trochu moc patetický konec, ale při úmrtí velikána jeho rozměrů je asi pochopitelný. Bylo krásné, jak vzpomínal na ježdění motokár, protože tenkrát to bylo o závodění a ne o politice, která zrovna k němu rozhodně milosrdná nebyla. A úroveň nebezpečnosti tohoto sportu v porovnání s dnešní dobou je fakt neskutečná - hlava nechráněná, kokpit nic nevydržel. Hrůza... 100% ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Precizně zvládnutý dokument, který i po zhlédnutí prodloužené verze, jenž čítá přes 160 minut, dodává náboj a chuť k opětovnému připomenutí kariéry tohoto výjimečného jezdce. Sennův životní příběh je zpracován s poměrně velkou dávkou dramatičnosti a napětí, čímž vzbuzuje zájem i u osob nepolíbených Formulí 1. Všechny části jsou zmapovány velice dobře a ještě lepší měrou jsou rozloženy, tak aby nezanechala hluchá místa. Špičkový dokument. /90%/ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Od začiatku je jasné do kam bude film smerovať, no veľmi kladne hodnotím to, že sa za žiadnu cenu tvorcovia nesnažia z dokumentu spraviť citovú drámu. Film dokumentuje kariérny rast mladého Ayrtona od jeho prvopočiatkov na okruhoch veľkých cien F1, až po tragickú udalosť z roku 1994. Vykreslil Ayrtona ako osobnosť po všetkých stránkach a konečne som si spravil o tomto fenoménovi dokonalý portrét. Okrem iného zdôrazňuje fakt neblahého vplyvu politiky v F1 na závodenie samotné, ktoré tým prestáva byť čistým súperením medzi jazdcami. Pôvodné zábery sú úchvatné, doplnené o rozhovory s členmi rodiny, priateľov a odborníkov. Videl som kratšiu verziu filmu a sekvencia záberov bola úchvatná. Neskutočné množstvo spracovaného materiálu niekedy nedovolilo divákovi vydýchnuť. Film bol tak pútavý, že som ani raz okom nežmurkol. 90%. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Film se v Česku promítal pouze jednou v jediném kině v Praze a projekce se účastnil osobně i stávající pilot Formule 1 Bruno Senna, synovec Ayrtona Senny. (Ahurmen)
  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)

Reklama

Reklama