Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF I EVER HAPPEN TO HAVE AN ACCIDENT THAT EVENTUALLY COSTS ME MY LIFE, I HOPE IT IS IN ONE GO." ------------ Kvôli uploaderom, ktorí statočne zaspali dobu a žijú v časoch, kedy bolo v pohode zakódovať videosúbor tak, aby 2 hodiny mali 20GB a nie sú schopní spracovať ho v novších, úspornejších kodekoch, som bol z princípu nútený pozrieť si osekanú 101 minútovú verziu tohto dokumentu o legende motorizmu menom Ayrton Senna. Je to komplexné, obsahuje všetko potrebné, nechýba mu intenzita, paleta rôznych emócií a silné momenty. Ako vždy v takýchto prípadoch platí, neznalosť udalostí len prehlbuje výsledný zážitok. Podobné pocity ako tu som mal aj v minuloročnom tenisovom súboji titanov – Borg/McEnroe, čo znamená, že Sennu hodnotím veľmi kladne. Za tip ďakujem Martinovi. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem si říkal, co to je za blázna, co byl schopnej vyslat do světa skoro tříhodinový dokument z prostředí Formule1. Nakonec ale musím uznat, že ty tři hodiny měly smysl. Nádherně rozkryjí situaci ve Formuli1 na začátku devadesátejch let. Člověk si až říká, že odkojenej tou aktuální dobou, to snad není možné, aby to dříve ve Formuli1 byla až takováhle politika. Senna se jevil jako obrovský dobrák. A asi i byl, když jeho smrt oplakala celá Brazílie. Tenhle dokument vlastně neznal odpověď na negativní stránku Senny, ale ani mi to nevadilo. Podstatné bylo to, co ovládal a to, co opravdu zvládal, dokázal využít tak dokonale, jako dnešní jezdci nedokážou ani z daleka. Nejde ale jenom o Sennu. Jde i ostatní závodníky. Hlavně tedy o Alaina Prosta. Myslím si, že kdyby Senna celou svojí kariéru v F1 nebojoval proti politikaření a neoprávněnému vylepšování formulí, asi by se o něm tolik nemluvilo. Byl to takový ten typ člověka, co se rozhodl postavit proti systému a použít rozum nad penězi. Samozřejmě se to ne každému líbilo, jak to tak bývá. A za to zaslouží obrovský respekt. Takového člověka by potřebovala naše politika. Jenže takoví lidé se rodí zřejmě jednou za dekádu. ()

Reklama

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o výjimečném a nezapomenutelném jezdci FORMULE 1. Vítězit, stát se nejlepším jezdcem a vyhrát mistrovství světa, byl vždy jeho sen. Stal se pro mnoho jezdců inspiraci a vzorem. Vážná nehoda, která se stala a nečekaný osud, který vzal život mladého závodníka, otřásla celým sportovním světem. Ayrton Senna byl a bude legenda mezi závodníky napořád. ( Hodnocení: 10/10 ) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když začalo pršet, ucítil šanci. Byl výborný pilot, ale často proti němu stála politika a zákulisní nástrahy. Spolu s arogantním Alainem Prostem vytvořil Senna na řadu let historicky nejúspěšnější dvojici jezdců jedné stáje. Rádi se však neměli. Zásadní byl rok 1989, kdy obhajoval mistrovský titul, ale v posledním rozhodujícím závodě byl až k nepochopení diskvalifikován pro nedovolené zkrácení zatáčky. V další sezoně pochopil, že není nedotknutelný. V tréninku totiž britský pilot Donnelly doslova přežil vlastní smrt po těžké nehodě, kdy mezi troskami vozu zůstalo ležet jeho bezvládné tělo připoutané k sedačce. Přemýšlivý a skromný brazilský pilot dál vyhrával. Několikrát hovořil o nutnosti dosažení větší bezpečnosti jezdců na okruzích. Osudná se mu stala trať v Imole v San Marinu (tehdy vyhrála nastupující kometa Michael Schumacher), kde v roce 1994 pravou stranou narazil do betonové zdi. Nezemřel sám – v kvalifikaci zahynul pilot Roland Ratzenberger. Dávat do kupy životopisný dokument je ošemetné. Na přílišnou idealizaci a na „zvětšování“ už tak velkého závodníka diváci nejsou tak úplně zvědaví. Tady se toho ovšem tvůrci vůbec nebojí. Výsledek je sice velkou oslavou dravého jezdce, ale také idealistického muže, který stojí proti sportovnímu politikaření. A musím říct, že intriky a emoce v podání režiséra Asifa Kapadia mě chytily víc, než Howardův nedávný závodní kus Rivalové o dvojici James Hunt a Niki Lauda. Tohle je rozumně natočené, dynamické, energické. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem lepší sportovní dokument. Fascinace světem F1 mě už dávno přešla, ale rád jsem si zavzpomínal a vrátil se. Kromě dynamického střihu a dobrého rozvržení je největší síla dokumentu v jeho výpovědní hodnotě o veřejných i neveřejných manipulacích a pohledu za oponu. Senna byl král a zasloužil si dokument podobné kvality. Už jen sehnat delší verzi a doufat, že vystřižené scény ještě zlepší výsledný komplexní dojem z Kapadiova skvostu. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Ayrton Senna byl trojnásobný mistr světa ve Formuli 1. Vyhrál v letech 1988, 1990 a 1991. (Earl_23)
  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Film se v Česku promítal pouze jednou v jediném kině v Praze a projekce se účastnil osobně i stávající pilot Formule 1 Bruno Senna, synovec Ayrtona Senny. (Ahurmen)

Reklama

Reklama