Reklama

Reklama

Marley

(festivalový název)
  • USA Marley
Trailer 2

Obsahy(1)

Jen málo hudebníků mělo tak globální vliv jako Bob Marley. Komplexní životopisný snímek ho sleduje ze špinavých uliček rodného Kingstonu přes celosvětovou slávu, s níž se vyrovnával s proměnlivou úspěšností, až po jeho nečekaný skon po převozu ze švýcarského sanatoria. Film těží z přístupu k dříve neviděným archivním materiálům i k Marleyho spoluhráčům z kapely, jiným umělcům i rodině, která o hudebníkovi otevřeně hovoří. Atraktivita snímku spočívá nejen v citlivém zapojení dodnes oblíbené hudby, kterou Marley doslova globálně rozšířil, ale i v komplexním vykreslení jeho osobnosti. Od zájmu o rastafariánské hnutí se tak dostáváme k oblibě marihuany i žen, jak o tom svědčí jeho dvanáct dětí, z nichž některé v dokumentu rovněž hovoří. Neokázalý snímek představuje poutavý portrét mimořádně činorodého hudebníka, kterého je dobré znát nejen jako autora No Woman, No Cry. Sílu Marleyho vůle film staví nad jakékoli zavedené vnímání ikonické osobnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (49)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Robert Nesta Marley, známější pod uměleckým jménem Bob Marley - člověk s velkým hudebním nadáním, velkým srdcem a obrovskou schopností vnímat a rozdávat dobro a sjednocovat lidi. Ostatně, jako obyvatelé této planety jste o tomto revolucionáři lidských duší nemohli neslyšet a tento dokument je právě o něm a ještě navíc je i výtečně zpracovaný. Bob Marley ve své době přinášel lidem po celém světě reggae, pohodu, radost, pokoj a mír. V jeho věčně vysmáté tváři jste tak kromě voňavého dýmu z právě ubaleného špeka mohli lehce vypozorovat celoživotní touhu sjednotit celý svět a sjednotit jej k lásce. Jestli to byla jen pouhá utopie je věcí názoru, každopádně se mu ale povedlo vykonat mnoho ohromných skutků ve prospěch lidstva a každá doba by si zasloužila člověka s tak ohromným srdcem, aby děti a mladí k němu mohli vzhlížet, jako ke svému idolu a dospělí se vždy něco přiučili. Myslím si, že nám tito prorokové v dnešní době už ohromně schází. A tak zbývá jen s nadějí dodat: "One love, one heart, let's get together and feel all right." 70% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Snad žádný umělec neoslovil dosud tak rozsáhlou pospolitost lidí, zřejmě ani Beatles ne - od jamajských huličů trávy přes mě až po senegalská děcka. V podstatě se mu podařilo to, o co celý život usilovat. A trvá to stále: kdekoli se ozve nějaká jeho písnička, je to distatečný důvod pro dobrou náladu. Filmový dokument zprostředkovává především sumu informací z jeho života, o které jsem se dosud nezajímal - všechny, včetně toho, že měl 11 dětí se 7 ženami, dokazují jen sílu jeho hudby. Doporučuji komentář korbitch22*****, už není co dodat. ()

Reklama

Popluh 

všechny recenze uživatele

Informačně bohatý dokument odhalující poměrně rozsáhle osobnost Boba Marleyho skrz množství archivních záběrů nastříhaných zhruba jedna ku jedné z množstvím "mluvících hlav" naverbovaných z řad rodiny, kamarádů, příbuzných i spolupracovníků. Z hlediska formy nikterak převratný, ale informačně bohatý dokument, který si osoba Marleyho formátu bezesporu zasloužila. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Přečetl jsem o Bobovi 3 knihy, mám všechny jeho alba, 4 trika, 3 mikiny, peněženku, plakát, vlajku, tabatěrku, trenky, batoh, odznaky.....to všechno jsou pozůstatky mého pubertálního tápání, kdy jsem před lety hledal svůj styl, hledal jsem něco co by 14ti letýho sráče zaujalo a donutilo ho se o něco zajímat a tehdy jsem našel Boba Marleyho.Viděl jsem nespočet dokumentů a záznámů z koncertů, četl jsem o něm snad skoro všechno a stejně jsem se díky tomuhle dokumentu dozvěděl spoustu nových informací, zavzpomínal jsem na časy, kdy pro mě neexistovalo nic než Bob Marley a na konci dokumentu jsem plakal jako malé dítě.Každý máme svoje hrdiny, někdo sportovce, herce, muzikanty.....jestli si někdo zaslouží největší uznání, úctu a neskonalý respekt, jestli je někdo mým životním hrdinou, jestli někoho zbožňuju a uznávám....tak jedině a s čistou láskou Roberta Nestu Marleyho a rve mi srdce, že ho prostě nikdy neuvidím na živo. 100%. ()

chip.era 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi tento dokument připomínal jednoduše přímočarý život Foresta Gumpa, který se s naprostou samozřejmostí vyskytoval u různých historických událostí. Ovšem s velkým rozdílem, že Bob Marley byl všeho přímým účastníkem, ne jen náhodným pozorovatelem. Hudebník který psal dějiny... Velice poutavý dokument. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Dokument byl vytvořen s plnou spoluprací Bobovi rodiny. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. února 2012 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Původně na dokumentu pracoval Martin Scorsese pro Weinstein Company v roce 2008, ale od projektu kvůli nesrovnalostem odešel a nahradil ho Jonathan Demme. V srpnu 2009, kdy se Demme a producent Steve Bing dostali do sporů co se podoby dokumentu týče, se projekt zastavil. Nakonec do rozjetého vlaku naskočil Kevin Macdonald, který dokument už dokončil. (Akesha)

Reklama

Reklama