Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děti na prahu puberty bývají citlivější i vznětlivější, objevují se první milostná okouzlení i zklamání v lásce. Jsou jim protivné rodičovské rady, zejména pak otcovo očekávání, že půjdou v jejich stopách. V tomto případě se mladičký chlapec marně snaží otce přesvědčit, že vysněný fotbalista z něho nebude. Zaujme stylizace do lyrické polohy, která do příběhu vnáší ozvláštnění, chce se tak přiblížit dětskému vnímání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Master19 

všechny recenze uživatele

Hořkosladký pohled na dobu v níž kluci na sobě ještě marně hledají druhotné pohlavní znaky, ale sojky v hlavě už mají. Celý film je nasměrován tak, že se postupně stává čím dál více lyrický a vážný, společně s vývojem hlavního hrdiny. Dokumentární hodnota pohledu na slovenské maloměsto začátku 80. let 20. století je ovšem nedocenitelná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sojky v hlave, prvé lásky... Poměrně slušně natočený vhled do duše dospívajícího chlapce, jehož Achillovou patou je dobový schematismus diktující nuceně bezkonfliktní pohled na choulostivou životní etapu a umělecký koncept, který jakoby chtěl nahradit emocionální plochost normalizovaného filmu hudbou Miro Žbirky a Petera Nagyho, což (zvláště dnes po letech) tak strašně nefunguje... ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že v rámci socialistických tvorivých mantinelov pre rodinné filmy, sú Sojky v hlave nadpriemerným počinom, pretože do nich nezasiahla ideologizácia ani schematizácia. Dušekove prózy bývajú náznakovo erotické. Prekvapivo sa toho režisér nezľakol, čo bola v roku 1983 skutočná odvaha. Réžia má tiež náznaky experimentu až som občas mal pocit, že to režíruje Jakubisko. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Nedivil bych se, kdyby se ten Dančiakův otec za pár let probudil s kudlou v zádech, kterou mu tam zapíchl jeho syn... Protože takovýmhle způsobem podlamovat sebevědomí svým potomkům a ničit jejich důstojnost, to se jen tak nevidí. (např. králík, fotbal) Zejména mi připadá neuvěřitelná scéna, kdy říká staršímu synovi, aby napráskal tomu mladšímu, protože přišel pozdě domů - by ho mohli okamžitě vzít do koncentráku - jako strážného. Zajímavá je natočena také scéna rozčesávání Eleniných vlasů a pak to, jak se starší bratr přizná ke vztahu... to tak nějak kapánek pedofilií zavání. PS: U Nogy fakt platí nomen omen, má účes jak noha! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Z tohto filmu srší dobrá rodinná pohoda a pôsobí ako balzam na dušu. Hoci sa riešia chlapčenské problémy v puberte, či rodinné vzťahy, všetko je milé a uvoľnené. Lihositov vstup medzi mladých sa vydaril a úspech bol potvrdený aj neskorším filmom Vlakári. Všetko pod taktovkou scenáristu Dušana Dušeka. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Bratislave, Pezinku a Starej Turej. (dyfur)

Reklama

Reklama