Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jen, poslední z Gelflingů, se vydává na dlouhou pouť, aby našel a naplnil legendu, a zabránil tak zničení všeho, ke které svět, pod vedením zákeřných Skeksisů směřuje. Podporován svými učiteli, hodnými Mystiky tak musí zjistit, jak použít střípek temného krystalu, a jak zachovat křehkou rovnováhu mezi dobrem a zlem... Zprvu jsem si říkal, že loutkový film bude to pravé pro moji dcerku. Naštěstí jsem dopředu pustil sám, a dobře jsem udělal. Ač se film tváří (minimálně zpočátku) jako hezká pohádka, tak tomu takto vůbec není. Naopak - pokud jej dětem pustíte, pravděpodobně je budete muset uklidňovat před nočními můrami plných Skeksisů, krystalových netopýrů a další podobné havěti. I když samotný příběh není nikterak originální (ono, co chcete vymyslet originální na boji dobra proti zlu), ale loutkové zpracování a samotný závěr dodává tomuto filmu něco, co spoustě jiných chybí. To, co diváka přichytí k plátnu (obrazovce, monitoru) a nepustí dřív, než se závěrečnými titulky... ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nádherný připad , kdy jednoduchý děj dokaže nahoru vyzvednout animace, atmosféra a v neposlední řadě i hudba. Temný krystal má vše posledně zminěné. Animace - v pravdě pro někoho budou loutky vždy spjaty s dětmy (což je velká škoda neb jejich kouzlo se dá vyuzit i v temnejsich pohadkach , stary Yoda např.) . Nelibi se mi zadné animovane fantasy klasickou technikou a ani pocitacovou , nepodarilo se ji me podmanit anebo to bylo neskonale detske , proste nuda. Zde mame loutkově stvořen cely svět, od postav po stromy apod. Chvílema jsem se nechal unášet scénama. Za zmínku stojí les , kde poprvé se setká gerlingové setkají. Atmosféra - fantasy pro dospělé , zcela vazně. Neni zde zadne odlehceni ci pripadne komicka figurka jako v každé detské fantasy. Necekejte tedy , ze se zasmejete . Sceny kdy jsou šošoni meneni na otroky rozhodne pro male deti nejsou. Hudba - malokdy se postesti , aby fantasy melo povedenou a podmanivou hudbu. Pokud ano pak to samotny film vystreli jeste vyse (Conan, LOTR, Excalibur). Jedním slovem diky nasi jedne komercni TV ( jen nechapu ranni vysilaci cas, kdyz to neni pro deti) jsem konecne videl to co na zapade je kultovní fantasy . Jim Henson neni jen Muppets apod , Frank Oz neni jen Yoda. Ti dva vytvorily nadhernou fantasy , ktera ma sve kouzlo i nyni v dobe poLOTRovské a pocitacu. Skoda , ze neni vice podobnych fantasy. 100 % ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Krásná práce s loutkami, krásný svět! 85% Dodatek 26. 12. 2009: Je to film, který mi nebyli schopni dodavatelé na Slovensku dva roky schopni dodat. Nakonec jsem ho sehnal ve Vídni, v angličtině a anglickými titulky. Na druhé nahlédnutí se mi velmi líbila scéna, kdy se dvě hlavní postavy potkají, dotknou se svých rukou a v tu chvíli si vzájemně a současně převypráví své příběhy. ★ Zajímavost: Ta rostlina, plovoucí na jezírku, ve kterém hlavní hrdina chvíli sedí, je tropický plovoucí "hyacint" eichhornia. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne povedeny fantasy, na kterym je nejvic sympaticky, ze je ladeny do docela temny atmosfery a tech 90 minut svizne ubehne. Ale popravde receno, jednotlivy slozky uz tak skvely nejsou. Mame tu docela jednoduchej, mnohokrat videnej a predvidatelnej pribeh. No a pak ta animace, loutky jsou sice udelany s velkou fantazii, na druhou stranu, vsechny vypadaj pekne prasacky, coz by sice byl normalne klad, ale co je moc, to je moc a navic uz je precejen film docela starej, takze obcas pusobi pozadi jak z nejakyho levnyho animaku, postavy sebou obcas divne skubou a sem tam jsou videt spagaty. Nicmene zajimavej prispevek do fantasy zanru a ty 4* to da. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, prostě jsem na to nedokázat dokoukat. Loutky mě vůbec nezaujaly, stejně jako nic jiného. Potvory jsou podle mě až moc přeplácané. Ti zlí navíc furt vydávají různé zvuky a ňufají a ňuhňají a ňušňají a překřikujou se a dělají ňúúúhúú... Loutky jsou hnusné a nejde u nich poznat, která z nich zrovna mluví. Příběhem by mě to možná tak na jednu hvězdičku zaujalo, ale prostě to zpracování odpuzuje... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • V ranné verzi scénáře měli Jen a Kira cestoval podzemím, kde potkali zvláštní rasu. Tento koncept byl nakonec využit v seriálu Fraggle Rock (1983). (HellFire)
  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Ve Francii a Japonsku se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1983. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama