Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naštěstí se autoři nenechali unést a neodsunuli do pozadí ani neodflákli příběh jako mnoho jiných, kteří staví výtvarnou stránku nade vše. V podání nádherných loutek je nám tady předložen regulerní fantasy příběh, žádná pohádka pro děti. Troufám si říct že jde jeden z nejpovedenějších, jaký kdy byl natočen. To, že je často za exteriéry použita skutečná příroda a ne jen studio, přidává atmosféře na věrohodnosti, loutky v loďce na řece nebo ve skalách nepůsobí ani trochu směšně, i když nevypadají jako živé. Opravdu výborný film, všem milovníkům fantasy doporučuji!!! ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jen, poslední z Gelflingů, se vydává na dlouhou pouť, aby našel a naplnil legendu, a zabránil tak zničení všeho, ke které svět, pod vedením zákeřných Skeksisů směřuje. Podporován svými učiteli, hodnými Mystiky tak musí zjistit, jak použít střípek temného krystalu, a jak zachovat křehkou rovnováhu mezi dobrem a zlem... Zprvu jsem si říkal, že loutkový film bude to pravé pro moji dcerku. Naštěstí jsem dopředu pustil sám, a dobře jsem udělal. Ač se film tváří (minimálně zpočátku) jako hezká pohádka, tak tomu takto vůbec není. Naopak - pokud jej dětem pustíte, pravděpodobně je budete muset uklidňovat před nočními můrami plných Skeksisů, krystalových netopýrů a další podobné havěti. I když samotný příběh není nikterak originální (ono, co chcete vymyslet originální na boji dobra proti zlu), ale loutkové zpracování a samotný závěr dodává tomuto filmu něco, co spoustě jiných chybí. To, co diváka přichytí k plátnu (obrazovce, monitoru) a nepustí dřív, než se závěrečnými titulky... ()

Reklama

Quint 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutková fantasy pohádka z dílny tvůrce Mupetů Jima Hensona není rozhodně žádnou veselicí se zpíváním a potrhlými figurkami. Pro děti bude nejspíš příliš pomalá, málo akční, moc temná a místy i brutální. Starší diváci ale jistě ocení úchvatné vizuály, které v nich dokáží vyvolat pocit úžasu a otevřít před nimi uvěřitelný a propracovaný svět plný roztodivných míst a tvorů. Ačkoli film může v dnešní době působit zastarale, pořád zůstává vrcholem zaniklého neanimačního loutkářského umění. Jen pro vysvětlení: klasické animační loutky se rozhýbávají pookénkovou animací, zatímco s neanimačními loutkami se natáčí v reálném čase jako s živými herci. Loutky tu sice vypadají jako loutky, ale pohybují se jako by byly skutečně živé. Oproti moderním digitálním postavičkám, které jako by vzdorovaly gravitaci, působí v jistém směru více autenticky, protože opravdu zapadají do svého prostředí a obývají svůj svět, kde na ně reálně působí sluneční světlo, mlha, déšť či vítr. A to je u filmu, který pojednává o spojení bytostí s přírodou, hodně důležité. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by tento scenár bol nakrútený so živými hercami, mohlo to dopadnúť veľmi zle. Atmosféra by bola fuč. Filmu pridáva na príťažlivosti aj osemdesiatkový look a aj keď som film videl prvý krát až teraz, cítil som tam ozveny nostalgie, akú pociťujem napríklad pri Poslednom jednorožcovi. Je to niečo na spôsob animovaného Pán prsteňov, vážne to nesadne každému a myslím, že pre dnešnú generáciu je toto príjemne patetické a kúzeľné fantasy úplne mimo radar. 70% ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem měl vidět jako dítě. Bohužel se tak nestalo, nemám k filmu žádné nostalgické vzpomínky, zcela jasně si uvědomuju každou nedokonalost díla a že jich je hodně. Vizuální stránkou až kýčovitá fantasy-pohádka, pochopitelně srovnatelná především s Labyrintem. Jenže Labyrint měl alespoň Davida Bowieho, zatímco Temný krystal má jen loutky, které na sebe neustále vřeští. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)
  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama