Reklama

Reklama

Představ si

  • Česko Imagine (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Do Lisabonskej školy pre zrakovo postihnuté deti a mládež prichádza inštruktor Ian, aby im pomohol získať viac sebavedomia a samostatnosti. Jeho metódy sú však nielen nekonvenčné, ale aj nebezpečné. Čoskoro si získa dôveru študentov, ktorí sa odvážia vymeniť pokojné a bezpečné prostredie kliniky sa pulzujúce ulice metropoly... (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (77)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Skvostný film, velmi minimalistický a duchem spřízněný s nevidomými. Obdivuhodná kamera dokáže zůstat slepá k prostoru, zároveň se neomezovat jenom záběry obličejů a být nádherná. Postava inovativního mentora byla pozoruhodná, a to i zásluhou režijní hry na hledání pravdy, kdy je Ian stejnou měrou zpochybňován (není nevidomý, protože nepoužívá hůl; není tak schopný, protože používá echolokátor) jako se z temnoty noří pravda. Po zvukové stránce inspirativní pro každého, zvlášť moderní dobu se sluchátky v uších. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto krásný, upřímný film, který s lehkostí a vtipností sobě vlastní vypráví příběh nevidomých, tak krásně, že jsem se s nimi okamžitě sžil. A nebylo to depresivní, jak by někoho mohlo napadnout. Spíš právě naopak. A nejenom příběh mi udělal obrovskou radost, i herci nemají chybu a atmosféra prosluněného Lisabonu to všechno krásně završuje. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je na zamyslenie, prečo vzniká tak málo hraných filmov o nevidiacich, keď práve táto téma sa zdá byť pre filmovú reč ako stvorená. Sú totiž jedinou skupinou ľudí, ktorí nemôžu pozerať filmy. Z tohoto kontrastu by sa dalo vyťažiť mnoho. Imagine je film, ktorý nemá úmysel diváka deptať, iba priblížiť svet nevidiacich nám šťastnejším. Príjemné prímorské prostredie, kde spolu s postavami cítite na vlastnej koži svieži morský vánok. Je pozoruhodné, že taký prechod cez cestu môže byť oveľa vačšie adrenalínové dobrodružstvo, ako demoličné automobilové naháňačky v akčných filmoch. To nemyslím nijako ironicky, ale absolútne vážne. Možno to chcelo silnejší, melodramatickejší záver, ale na kopírovaní skutočného života nie je predsa vôbec nič zlé. A navyše sa dozvieme niečo málo ako o technických pomôckach pre nevidiacich, tak o spôsoboch ich orientácie v priestore, o ktorých som nemal ani páru. ()

LaRhette

všechny recenze uživatele

V Lisabonu se architektonicky snoubí kachličky s oprýskanými zdmi. Léto plné hádanek není vidět, ale je cítit a slyšet ve vzduchu. Škola pro slepé zažívá nenásilný myšlenkový převrat v uších a nosech žáků, jejichž nový učitel je nabádá nenosit slepeckou hůl. Kontroverzní. Sžívání se mentora, potýkajícího se se stejným znevýhodněním jako jeho posluchači, není zadarmo a ani bez boje a riskování života za účelem dokázání vlastní pravdy. Hravý, ale neméně vážný snímek Jakimowského vás zavede do míst, kde je představivost důležitější než to, co se skutečně děje. Dokáže nahradit zastřené oči? (Filmové listy 2018) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vnútorný svet slepých je omnoho bohatší ako ten u zdravých. Človek začne vnímať aj to, čo predtým vnímať nedokázal, stará známa vec... Výborná sondáž do sveta takto postihnutých ľudí, i s ich starosťami a trampotami. Chudák slepý učiteľ, jeho metódy boli vynikajúce, len žiaľ, tie zdravý človek (hlavne ten lekár) nedokáže pochopiť. Áno, sloboda a samostatnosť nie sú zadarmo, hlavne keď ľudia k sebe nie sú ústretoví. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. října 2012 na Varšavském mezinárodním filmovém festivalu v Polsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama