Reklama

Reklama

Černá díra

(divadelní záznam)
Česko, 2011, 93 min

Scénář:

Simona Babčáková (divadelní hra), Jiří Havelka (divadelní hra) (více)

Kamera:

Jan Matiášek

Obsahy(1)

Úspěšná současná crazykomedie Dejvického divadla.  Na polozapomenuté benzínové pumpě někde na americkém středozápadě chcípl pes. A přesto se tu děje něco neobyčejného. Lidé, kteří sem vstoupí, se dostanou do časoprostorové smyčky a nemohou z ní uniknout. Termín černá díra je převzatý z astronomie. V roce 1969 ho zavedl americký vědec John Archibald Wheeler. Teoreticky ji ovšem předpověděl v obecné teorii relativity už Albert Einstein. Inscenace Dejvického divadla si pohrává s představou lidského jednání v takové situaci a vznikla jako autorské dílo celého inscenačního týmu včetně herců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

topi 

všechny recenze uživatele

Dejvické divadlo v plné palbě! Oceňuji zejména závěrečných asi 20 minut, kdy se všechny postavy mění a převtělují do svých protějšků, to je takovej mazec, že tohle si zapamatovat a vytvořit tak vtipnou a dynamickou scénu je obdivuhodné. Musím také pochválit kameru a střih záznamu, což ten absurdní humor ještě podtrhuje a zvýrazňuje. Tohle bych si někdy dal moc rád naživo. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Pro mě dnes premiéra, bohužel pouze na televizní obrazovce. Absurdní humor podle mého gusta, vynikající výkony všech herců, nelze vypíchnout někoho konkrétně. Posledních dvacet minut, to je smršť záměn jednotlivých postav. Na divadelních prknech musí příběh vyznít ještě daleko lépe, atmosféra je jedinečná. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tentokrát v podání DD zklamání. Možná je to ale jenom tím, že je hra určená intelektuálnějším divákům a já jsem na ni prostě jenom moc blbej. Je teda fakt, že mi první půlhodinu nějak ani nedošlo, že má jít o časovou smyčku a myslel jsem, že to jsou prostě další dny, během nichž se lidé chovají pořád stejně nebo aspoň hodně podobně. Potom mi to nějak došlo, jenže ani pak se mi nezdařilo v tom najít nějakou zásadní myšlenku nebo příběh. Možná by se to vyrovnalo, kdyby mi to přišlo vtipný. Jenomže mně to vtipný nepřišlo. Tak snad příště to bude lepší. Jinak mám DD rád, i jsem tam párkrát živě byl a líbilo se mi to... ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Před prvním odvysílání Černé díry na obrazovkách, které znamenají svět, se zde vyhřívalo pouze deset pětihvězdičkových hodnocení uživatelů, kteří měli tu čest zhlédnout divadelní představení Dejvického divadla na vlastní oči. Příslovečný den poté už zde nemáme řečeno školním nářečím samé výborné, a i když je hodnocení převážně kladné, několik osamocených hvězdiček vypovídá o současné komedii více než tisíc komentářů. Crazy absurdní humor se silným nádechem sci-fi nemusí každému tak úplně sednout a bizarnost událostí na benzínové pumpě někde na americkém středozápadě se může stát nejen hlavní devízou, ale i Achilovou patou celé hry. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to taková těžko pochopitelná fantasmagorie, která nemá (až na dílčí komický prvky) nic moc co říct. Spíš divadelní experiment než moderní činohra. Byl jsem tedy celkem zklamanej a to přestože tam hrají moji oblíbenci. K uzoufání nudný totiž pro mě byly ty pasáže, co se do nekonečna (nebo s drobnou obměnou) opakovaly znovu a znovu až do zblbnutí. A závěrečná taškařice, ve kterou se celý to dívadlo zvrhlo, už to fakt nezachránila. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Na začátku zkoušení herců nebyl žádný scénář, jen nejasné ohraničené téma, které herci spoluvytvářeli svými improvizacemi. (sator)

Reklama

Reklama