Reklama

Reklama

Černá díra

(divadelní záznam)
Česko, 2011, 93 min

Scénář:

Simona Babčáková (divadelní hra), Jiří Havelka (divadelní hra) (více)

Kamera:

Jan Matiášek

Obsahy(1)

Úspěšná současná crazykomedie Dejvického divadla.  Na polozapomenuté benzínové pumpě někde na americkém středozápadě chcípl pes. A přesto se tu děje něco neobyčejného. Lidé, kteří sem vstoupí, se dostanou do časoprostorové smyčky a nemohou z ní uniknout. Termín černá díra je převzatý z astronomie. V roce 1969 ho zavedl americký vědec John Archibald Wheeler. Teoreticky ji ovšem předpověděl v obecné teorii relativity už Albert Einstein. Inscenace Dejvického divadla si pohrává s představou lidského jednání v takové situaci a vznikla jako autorské dílo celého inscenačního týmu včetně herců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

mi-ib 

všechny recenze uživatele

"Delfínci?" - "Makaj" Je to fakt magořina. Ale já se začal pořádně bavit, až když si herci začli měnit role. Skoro mi to v té chvíli přišlo jako improvizace. Excelují Trojan a především Babčáková. Jestli je dílo celého div. kolektivu, tak klobouk dolů. Myslel jsem si, že je to nějaká osvědčená hra ze zámoří. Ale ta pointa mi přišla jakási žádná. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Pro mě dnes premiéra, bohužel pouze na televizní obrazovce. Absurdní humor podle mého gusta, vynikající výkony všech herců, nelze vypíchnout někoho konkrétně. Posledních dvacet minut, to je smršť záměn jednotlivých postav. Na divadelních prknech musí příběh vyznít ještě daleko lépe, atmosféra je jedinečná. ()

Reklama

marzzy 

všechny recenze uživatele

"Tak kávu! - S mlíkem? Bez? - Obojí." Blbost. Totální absurdní a nelogická, kdy se prakticky jen opakuje úvodní "rozehrání". Za mě výbornej nápad a přesně takovej, kterej se mi líbí. Práce s detaily, výborný výkony v čele s Trojanem. Bavil jsem se. Jedná se o divadelní záznam, ozývají se smíchy diváků, kulisy se vůbec nemění, má to strukturu, pevnej řád a určitě to není lepší jak naživo, ale je to skvělý. Odjakživa mě bavily úvahy s časem, úvahy, že se události opakují nebo se čas úplně zastaví. Nedá se moc rozepisovat o ději, ani pátrat po odpovědích, proč to proboha je a o čem to vlastně je. Tady je to úplně jedno. Všechno nemá přece vždy danej důvod, i když jsme si zvykli po něm pátrat a pokud není, tak si ho vymyslet a řídit se jím. Bezdůvodnost mám rád. Tahle hra je o smyčce, která nedává smysl. A je to vtipný. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jedno a to samé stokrát jinak aneb sice ani zdaleka ne nejlepší komedie z repertoáru Dejvického divadla, ale stále nápaditý nadprůměr. Černá díra první hodinu dozrává každou opakující se smyčkou a "humory" si dlouho nechává od cesty. Ovšem v závěrečné půlhodině si díky tomu může dovolit uzrálé plody absurdity sklízet po nůších během kolotání všeho a všech. Právě díky druhé polovině se zpětně i ta první jeví mnohem lépe, když už jeden ví, že to otupování pozvolností a repetitivností byl důmyslně vychytralý plán, který je ve finále beze zbytku zúročen. Bez (ne)smyslu pro absurditu se tomu vyhněte širokým obloukem; ideálně přes delfinárium, protože makající delfínci jsou tou jedinou jistotou. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Divadelní záznamy miluju zejména kvůli opojení legendárním DJC, jestli mám některé pražské divadlo rovněž dost v oblibě, je to právě to Dejvické. S jeho členy vůbec nejradši sleduju různorodé výkvěty České televize, proto mě zajímalo, jak jim to dohromady svědčí na divadelních prknech. Jejich hraní jsem si opět náramně užil, bohužel myšlenku převést smyčky v cestování časem na tak stísněný prostor už příliš ne. I tak se ale našlo mnoho vtipných situací. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Na začátku zkoušení herců nebyl žádný scénář, jen nejasné ohraničené téma, které herci spoluvytvářeli svými improvizacemi. (sator)

Reklama

Reklama