Reklama

Reklama

Parade

Trailer 1

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (68)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Zasraní americkí imperialisti! Vyjebali ste s indiánmi i Vietnamom, ale s nami nie!..." Dodávam, že tak trochu ste vyjebali i so mnou, pretože tak dobrú komédiu som nečakal. Mne ten balkánsky humor sedí, keď ho niekto neprestrelí ako Kusturica v Záveti. Dobrú náladu som mal počas celého filmu v ktorom hlavná dejová linka- ochrana "teplošov" pri protestnom pochode je rozvetvená na množstvo menších odbočiek a okoreňuje ju množstvo dobrých a vtipných postáv. Režisér bude iste dobrák od kosti, pretože nielen že sa snaží o lepšie postavenie homosexuálov v spoločnosti, ale záleží mu i na dobrých vzťahoch so všetkými, s ktorými sa počas vojny rozhádali. Stretnutie Srba s Chorvátskym "Ustašom", Bosniakom i Albáncom pripomína skôr paródiu, ale tu to má svoje čaro. Humor i dobré hlášky sú takmer v každej scéne. Komédie na túto témy majú rôznu úroveň, ale napr. v porovnaní, s pre mňa trápnym I Love you Phillip Morris , dávam Srbom palce nahor. Ja som sa bavil.80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sexuálne menšiny, balkánske traumy a snaha o usporiadanie pochodu tých, ktorí sa cítia byť diskriminovaní. Realizácia takto znejúceho námetu je napodiv viac-menej oslobodená od plochých moralít a fráz, namiesto toho ponúka silný, uveriteľný príbeh o tom, ako je takmer vylúčené spoločensky poraziť všeobecne panujúce predsudky . Film sa síce nevyhne zopár klišé o homosexuáloch, či balkánskych národoch, no napriek drobným výhradám ponúka výpoveď, ktorá si nedáva pred nos servítky humanistického pokrytectva a pomedzi LBGT* riadky ukáže život na území bývalej Juhoslávie prenikavým pohľadom zvnútra a zároveň z nadhľadu. Pre mňa osobne prekvapenie roku. *LBGT = Lesbický, Bisexuál, Gay, Transrodový ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Být hysterická buzna v civilizované společnosti není v dnešní korektní době až tolik zdraví škodlivé a může to vést v krajním případě maximálně tak k ruptuře konečníku nažhaveným milovníkem pánských kolonoskopií. Je to prostě taková roztomilá parafílie jako každé BDSM, fetišismus či voyeurství a měla by být, pokud vás zrovna někdo proti vaší přirozenosti nenutí svázaného, zbičovaného, s klipsnama na bradavkách připojenýma k autobaterii očichávat rok nošené silonky profesionální bezďačky a čumět při tom na šukající klokany, všeobecně otevřeně tolerována. Svou obvyklou filipiku o rozdílu mezi zcela pochopitelným vynucováním si tolerance a afektovaně nepříčetným vynucováním si všeobecného globálního názoru, že je sodomie úpa normální a naprosto přirozená, protože i Ježžžyššš byl beztak gej, tentokrát, milí kakaošťouchové, výjimečně vynechám, abych vám zase nerozkrvácel hemoroidy. Být však hysterická buzna v národech nekulturních animálních hovad či náboženských fanatiků (čti na jih od Segedínu a na východ od Popradu), kde se sice každý zkurvený vrah před i po vraždě pokřižuje, pomodlí a je mu odpuštěno, ale ocaď pocaď!, je naopak zdravotně závadné převelice a může to vést až k ruptuře lebky nebo páteře rozlíceným neonacistou, sveřepým fundamentalistou či vymatlaným šosáckým stoupencem maršála Tita. A tak když se zarputilý řiťopich Bukvo Jebčič a jeho kohorta princezen s ohryzky rozhodnou vykřičet své buzerantství na celé Srbsko prostřednictvím otevřeného buzního defilé, je to neuvážený hazard se životem, a holky budou potřebovat více než solidní pánskou ochranu. A co může být lepšího, než svým homolkaním vytvořit jednotnou frontu kdysi na zmrd znepřátelených bezskrupulózních vyhlazovačů z řad Miloševičových eskader smrti, Tudjmanových etnických čističů a Karadžičových genocidérů, kteří se nyní jako jeden vypatlanec a náhle nerozluční kamarádi semknou na obranu balkánského homokládství. Je z toho rádoby homomédie a svérázné karikaturní až bizarní vypořádávání se s mrazivou minulostí i teplou přítomností, místy i dost vtipné a hustě černotumorné, které však zanechává na patře nahořkle žluklou chuť dlouho nemytého žaludu a v srdci velkou radost, že nám nic z toho zatím zaplaťsatan nevpustili do Šengenu. A nejen v zájmu volně se gajprajdujícího středoevropského buzerantstva velmi doufám, že to tak i zůstane. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Filmový Ben Hur jako oslava homosexuality .. chlápek, který nakazil zebru kapavkou (nevědomky, zda byl/a pohlaví mužského či ženského - jako by na tom sešlo) .. putování dost nesourodých postav, za války proti sobě bojujících vojáků z jednotlivých zemí bývalé Jugoslávie, namačkaných na sebe v růžovém pidi autě .. a k tomu spousta sladkých pohledů a něžných pohlazení od zamilovaných pederů, tedy buzen, jak se jim tam nadává, kteří se (ne)těší na svůj Pride pochod Bělehradem, protože zas dostanou přes držku. I když se to nakonec celé trošku zvrhne (ne, nemluvím o žádných sexuálních orgiích), tak se ve výsledku dá napsat jedno srbské slovo, které to všechno vystihne nejlépe - Parada : ) ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Černý humor a svižné tempo kritice tmářství sluší. Škoda jen těch hollywoodských manýrů, roztahanosti a opakování banálních vtipů. Ke konci snímek padá k popírání sebe sama využíváním mnoha stereotypů. I tak ale pro množství povedených gagů a tendenci tnout do živého stojí za to Dragojevičovo dílo vidět. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Na Berlínskom filmovom festivale 2012 vyhral film cenu divákov a cenu ekumenickej poroty - špeciálne uznanie a cenu "Siegessäule". Na filmovom festivale v chorvátskom meste Pula vyhrala herečka Hristina Popović cenu Zlatá aréna a na MFF gayov a lesieb v talianskom Turíne vyhral cenu divákov v kategórii Najlepší hraný film. (Marek1991)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Srbsku, Chorvátsku a Macedónsku. (MikaelSVK)
  • Vo filme sa nachádzajú dve rôzne scény, kde postavy sledujú film Ben-Hur (1959). (Marek1991)

Reklama

Reklama