Reklama

Reklama

Koncem 90. let zaznamenala kriminální a drogová scéna na Islandu drastickou změnu, kdy z relativně malého a nevinného světa drobných zločinců a příležitostných dealerů přerostla ve vysoce organizovaný a násilný průmysl, který funguje dodnes. Film se odehrává v bouřlivých časech a je postaven jen na hrstce skutečných událostí té doby. Líčí revoluci Extáze, ozbrojené bankovní loupeže, rozsáhlé pojišťovací podvody a největší zátah proti drogové mafii v historii země. Všechny tyto události velmi hluboce otřásly islandskou společností, hlavně kvůli jejich vysoce profesionálnímu provedení. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

severská gangsterka. vypilovaná do maxima ve,které se divák ,který má k dispozici pouze titulky,velice těžko orientuje.Děj je nabitý akcemi a gradován ke konci který vám je dodán momentem, kdy se opět sejdou klíčové postavy, během těch pár sekvencí tak akorát jste napínáni a....trhni si! Fakt dobrý. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

O kvalitách severskej kinematografie nemám žiadne pochyby, Svartur á leik bol pre mňa však aj tak príjemným prekvapením. Islanďanom sa podarilo natočiť svižne odsýpajúcu gangsterku v britskom štýle (Biznis, Po krk v extáze, Rise of the Footsoldier a pod.) v ktorej sú na každom kroku prítomné drogy, ostrí chlapci, nepredvídateľné reakcie v podaní vyfetovaných palíc či nejaké tie drsnejšie momenty, takže zo žánrového hľadiska je všetko ako má byť. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Islande, ty ostrove pošmourný, ty filmová děvko! Klasický propriety tohodle ostrova jako typickej humor (škoda, že postupně dost vyprchá, kam se hrabe benzín), tak syrová, hutná atmosféra. Technická stránka je výtečná, stejně tak i herci (a ano, jak zde již bylo řečeno, ten nádech tvorby z ne ostrova méně na sever tam je). Některý scény pro mě byli dosti překvapivé, takže jednoznačný klad. Co mi ovšem trošku vadilo bylo zpomalení tempa v mezičase, kdy chvílemi děj zápasil s lehkou nudou a potýkal se s jemným náznakem rozplizlosti příběhu, však brzo tyhle půtky děj brzo vyhrál a nedostatky v závěru solidně srazil na kolena. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stebbi (Thor Kristjansson) je vyšetřován pro rvačku v hospodě, když před policejní stanicí potká svého kamaráda z dětsví, Totiho (Jóhannes Haukur Jóhannesson). Ten mu slíbí, že mu sežene skvělého právníka, pokud mu pomůže s jednou delikátní prácičkou. Stebbi neváhá, a touto akcí se zapojí do kolotoče násilí, drog, prostituce, ale také luxusních večírků, alkoholu a nevázaného sexu. V okamžiku, kdy se sám stává obětí, začíná váhat, zda si zvolil správnou cestu ... No tak i na Islandu může vzniknout nějaký krimi film ( a nejen ulítlé komedie ), to uznávám - byť takto laděné filmy člověk spíš očekávání z Irska nebo Velké Británie (byť film naznačuje, že k sobě tyto národy asi mají dost blízko). Jenže jsem se nějak do tohoto filmu nemohl zakoukat, byť mu asi nemám co konkrétního vytknout (snad jen plytkost scénáře). Ale herecké výkony jsou perfektní (Jóhannes Haukur Jóhannesson !), natočené je to taky fajnově, ale prostě něco tomu chybělo. Možná to bylo i tím, že hlavní hrdina (Stebbi) mi nebyl úplně sympatický, a bylo mi vcelku jedno, jak z celého průšvihu vybruslí.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

I KDYŽ NĚKDE V HLOUBI VÍŠ, ŽE TVOJE CESTA KONČÍ V TEMNOTĚ, NEMUSÍ TO NUTNĚ ZNAMENAT, ŽE TAM TAKY ZAČALA.... /// Film o frajerech na sněhu, extázi či speedu a klukovi, kterej se (náhodou?) začlenil ,,do systému“. Islandský Bony a klid bez dětskýho žvanění a komančskejch přežitků, s drsnejma ksichtama, sem tam zajímavou skladbou a možná i trochou psychologie. Filmařina, která sází na autentičnost příběhu (a chladnou drsnost) mě sice bavila, ale nestrhla. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2004 napsal Stefan Mani Sigþórsson, číst nebudu. 2.) Mám na starost pojišťovací podvod. (S autem.) 3.) Thx za titule ,,petkaKOV“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Film byl spolufinancován Islandským filmovým fondem, který přispěl částkou 64 milionů islandských korun, což byla téměř polovina celkového rozpočtu filmu. (Terva)
  • Přibližně ve 100. minutě lze v pokoji Stebbi Psycho (Porvaldur David Kristjánsson) vidět plakát skupiny Metallica z jejich alba Ride The Lightning z roku 1984. (Terva)

Reklama

Reklama