Reklama

Reklama

Challenger

(festivalový název) (TV film)
  • Velká Británie The Challenger (více)

Obsahy(1)

Príbeh vyšetrovania jednej z najväčších katastrof amerického vesmírneho programu - nehody raketoplánu Challenger, ktorý explodoval 73 sekúnd po štarte. Zo sedemčlennej posádky nikto neprežil. NASA spočiatku tvrdila, že neurobili žiadnu chybu, nositeľ Nobelovej ceny Richard Feynman však napriek neveľkej podpore zo strany ostatných vyšetrovateľov oboznámil svet so skutočnou príčinou nehody. (STV)

(více)

Recenze (40)

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Tento film mě příjemně překvapil svým ponurým realismem, díky kterému se z poněkud ploché předlohy vyšetřování havárie Challengeru vyloupnulo plnokrevné investigativní drama z doby dozvuků studené války. William Hurt, který mistrně stvárnil vyšinutého akademika za zenitem, své postavě vtisknul charakter a svědomí, čímž příběh nabírá na morálním rozměru. Film je vzrušující, má svůj styl i spád. Nejvíce si na něm asi cením dobové akurátnosti. 8/10 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Možná v hodnocení trochu přestřeluji, ale pro Richarda Feynmana mám slabost již léta, dlouho před vznikem tohoto filmu. Jeho knižní předloha se mi zdá ještě o poznání lepší, zejména plastičtější skrze návraty do válečných dob, kdy tým skvělých amerických fyziků pracoval na vývoji atomové bomby, ale i tahle dramatizace to podstatné z knížky zachovává. ()

Reklama

gemi 

všechny recenze uživatele

Challenger je dobrý příklad toho, že když aplikujete ruský přístup k práci, dostanete ruský výsledek, a to i přes to, že jste Američané. No a potom vám nezbude než se tohoto přístupu držet i po dobu vyšetřování, tedy místo snahy zjistit skutečnou příčinu, je nutno usilovně vyrábět mlhu a metat ji okolo sebe, aby se nepřišlo na to, že jste to těžce podělali. Ono se na to pak stejně přijde, ale koupíte si trošku času a nabijete hlavně konspiračním teoretikům, takže bude vždycky existovat určité procento jedinců, kteří tomu bullshittingu budou věřit a šířit ho dál... Ironií osudu je, že herec William Hurt zemřel podobně (vlastně s ještě fatálnější diagnózou) jako prof. Richard Feynman, kterého v tomto filmu ztvárnil na smrt nemocného. (Druhé zhlédnutí, první 19. 8. 2015) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Poučná rekonstrukce (a jen lehká dramatizace) nazírá na vyšetřování katastrofy raketoplánu Challenger z pohledu zaníceného profesora Feynmana, v komisi jako jediného nezávislého, bez postranních závazků (nikdo totiž nehodlá přiznat chybu, natož odpovědnost - zejména NASA). Jde o takový typ námětu, který je z faktografického hlediska nesmírně zajímavý sám o sobě, jeho zfilmování tedy nemá moc co pokazit. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušne spracovaný TV snímok, ktorý ponúka pohľad na jednu z najtragickejších udalostí NASA. 28.1.1986 štartuje raketoplán Challenger na jeden z ďalších zo svojich dobrodružných letov, ktorý prostredníctvom TV sleduje takmer celý svet. Všetko prebieha podľa "plánu", až nastáva 73 sekunda letu a nečakaný VÝBUCH. Pred pár dňami som sledoval jeden z dokumentov, ktorý sa zaoberá touto udalosťou. Tak ako v tomto filme, aj tam zazneli informácie o výsledkoch z vyšetrovania, nad ktorým zostáva rozum stáť. Koho zaujíma pohľad na politiku, ktorá bola príčinou a dôsledkom onoho tragického dňa, smelo do toho. Pokiaľ by sa niekto rád dozvedel celú súhru, prečo "musela" zahynúť nevinná posádka, treba vidieť ešte dokument "Challenger: Countdown to Disaster", nakoľko oba snímky prezentujú iný uhol pohľadu na samotné dôvody katastrofy. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Keď Feynman (Joanne Whalley) zvracia na pánskych záchodoch, splachuje toaletu moderným automatickým splachovačom. Takéto moderné toalety však v roku 1986 neexistovali. (Laslo)
  • Challenger byl druhý raketoplán NASA, který byl vypuštěn na oběžnou dráhu Země. Jeho první mise začala 4. dubna 1983 a skončila 9. dubna 1983. Poté vykonal Challenger ještě osm vesmírných misí. Byl zničen 28. ledna 1986 po necelých třech letech aktivní služby. (sator)

Reklama

Reklama