Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

gogos 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a film jsem shlédl jen kvůli čtenářskému deníku. Verdikt? Hodina a půl filmového materiálu, který vám defacto nic nedá. Starý muž povídající 3/4 filmu s mořem či rybou opravdu není můj šálek kávy. Spencer Tray se sice snažil, oč to jde, ale například chlapec mě neskutečně iritoval... Stařec a moře není žádný zázrak, ale i přesto dokáže svým způsobem celkem zaujmout... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Geniální Spencer Tracy v roli nezdolného starce odvážně bojujícího o obrovskou rybu i o holý život. Tracymu lze uvěřit každý výraz tváře a každé přimhouření oka, velký pan herec. Snímek byl jedním z nejdražších filmů své doby. Velká ryba - marlin, česky plachetník - sice není Moby Dick, ale filmově je zajímavější než Bílá velryba od Johna Hustona. Výtečná je Hemingwayova kniha oceněná Nobelovou cenou, vynikající je i obtížné filmové zpracování od mého oblíbence Johna Sturgese, navíc již barevné. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=2VHqQ3FyWVU ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Film a kniha se obecně nedají příliš srovnávat. Čtete-li knihu, celou vizuální stránku příběhu si vytvoříte sami ve své fantazii. Ve filmu pak tuto ryze vaši nadstavbu hledáte, zpravidla ji nenajdete a přichází zklamání a odsudek. Zde se scénárista snažil držet knihy co nejvíce a podle mého zdání je vyýsledek vynikající. Spencer Tracy je dokonalý a režie se snažila Hemingwayovi cele poddat. Ale někdo možná četl knihu jinak než já. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Nadherný lyrický snímek o bojí člověka proti přírodě. Stařec a Moře je jedna z mých nejoblíbenějších knih a tak jsem se docela těšil, jaký bude tento film a rozhodně musím říci, že mě nezklamal. Bylo tam sice několik filmových chyb jako vlasec od ryby, který šel ůplně jiným směrem než byl stařec a někdy tam byl vidět i prut úplně jiného rybáře, ale na 51 let starý film to bylo lehce přehlédnutelné. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU SHOULD'VE BROUGHT MANY THINGS, BUT DID NOT. NOW IS NO TIME TO THINK OF WHAT YOU DO NOT HAVE. THINK WHAT YOU CAN DO WITH WHAT YOU HAVE!! Teda, když ten gigantickej mečoun vyskakoval nad hladinou, tak z toho šla hrůza a strach. Spencer si vedl skvěle, ale film je prostě moc přímej a stává se chvilkami zdlouhaví s pocitem vkrádající se nudy. Za to samo sebou Spencer nemůže, to ten příběh pana Hemingwaye, který ho určitě psal na ubrousek v nějakým tom zapadlým baru, po desátém panáku rumu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Film se natáčel na různých místech západní polokoule. Filmaři se tak podívali na Kubu, Panamu, Havajské ostrovy, Bahamy a Galapágy, či do Kolumbie, Ekvádoru nebo Peru. (Ollie235)
  • Ako poradca pri natáčaní bol angažovaný český hudobný skladateľ, fotograf, moreplavec a dobrodruh Eduard Ingriš, ktorý z Česko-Slovenska odišiel roku 1947. Najprv žil v Peru, neskôr v Spojených štátoch amerických. (Šuplík)
  • Přestože se Henry King a Fred Zinnemann podíleli na režii filmu, jejich jména nejsou v závěrečných titulcích uvedena. (Ollie235)

Reklama

Reklama