Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (231)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

První setkání se Starou puškou ve vysílání ČST bylo pro mě (a jistě nejenom pro mě) nezapomenutelným zážitkem. A o spoustu let později mě pobavilo vyprávění staršího kolegy v práci, jak kdysi po projekci v kině jeho známý na Václaváku vztekle napadl skupinu západoněmeckých turistů. Ano, i dneska je film docela působivý (a zvuk plamenometu je stále zlověstný), ale samozřejmě je znát, že je mu přes čtyřicet, jeho forma zastaralá a barva filmové krve nepřirozená. Mně osobně tedy hlavně lezly krkem všechny ty sadisticky zdlouhavé flashbacky. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Neuveritelne, co dokazal v tomto filme doktor, ktory so strelbou na ludi nemal ziadne skusenosti, ale na druhej strane ten odpor, ktory citil k nemeckym vojakom za to, co urobili jeho rodine bol silnejsi a okrem toho bol vo vyhode, ze tam poznal kazdu jednu chodbicku. Obcasne spomienky do minulosti trosku brzdili dej, ale inac je to skvely napinavy film. _________ Philippe Noiret - (Julien Dandieu) +++ Romy Schneider - (Clara Dandieu) +++ Jean Bouise - (François) +++ Joachim Hansen - (Dôstojník S.S.) +++ Robert Hoffmann - (Poručík) +++ Karl Michael Vogler - (Doktor Müller) +++ ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Pomsta je sladká, francouzština elegantní, Romy Schneider okouzlující a nacisté jsou parta bezcitných bastardů - pokud se vším takto souhlasíte, Stará puška je filmem přesně pro vás. Neprávem zapadlá perla ve francouzské filmové pokladnici, která přitom disponuje snad nejvíce syrovým a autentickým typem akčních scén, jaké si lze v nekomerčně a psychologicky laděném díle vůbec představit. Zároveň přesně ten typ filmového umění, k jakému by se Hollywood nikdy nevzchopil - co do obsahu pacifistický a silně eticky podbarvený, avšak formálně dokonale nezávislý, osobitý, předem nerozluštitelný a vysoce umělecký. Vrcholné pasáže naprosto strhnou a pohltí až mrazivou, místy nepříjemně klaustrofobickou atmosférou (výtečná práce kamery), ale bohužel stojí v dosti nápadném kontrastu s řadou velmi pomalých, nezajímavých a ničím nepřekvapujících scén převážně z úvodní části. Být Robert Enrico trochu svižnější, mohlo se jednat o opravdu výstavně zvládnuté válečné drama - takhle to je "jen" 85%.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěla dát o hvězdičku méně, ale film je tak silný, že si zaslouží plný počet. Lehce a nenásilně propojená současnost s minulostí, nádherná Romy Schneider a uhrančivý Philippe Noiret. Film o hlubokém vztahu v těžkých dobách a o spravedlivé pomstě. Jeden ze starých pokladů světové kinematografie. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Flashbacky existovaly již v sedmdesátých letech a přišla s nimi Francie! Úchvatné a zcela nečekaně velmi nadčasové. Měl jsem pocit, jako bych nesledoval pětatřicet let starý snímek, ale jen několik měsíců čerstvé francouzské drama. Vizuál je perfektní, s ozvučením jsem neměl větší problémy. Stará puška je asi více drama, než válečný film, to jen ke konci se dostane na několik nezapomenutelných "akčních partyzánských" scén a hlavní hrdina by se mohl směle měřit se Sylvesterem Stallonem anebo Ashem z Evil Dead... Líbila se mi pečlivě budovaná atmosféra: idylu šťastné rodinky v okupované Francii záhy utne šokující událost. Starý francouzský film výtečně zachycuje přeměnu charismatické hlavy rodiny ve zcela jinou osobnost, postihnutou trpkým osudem. Musím vytknout dvě výborné scény s plamenometem. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Námětem pro film posloužil masakr ve francouzském městečku Oradour-sur-Glane, kde bylo 10. června roku 1944 brutálně zavražděno 642 jeho obyvatel příslušníky německé Waffen-SS v rámci potlačení francouzského odboje. (Aelita)
  • Hudbu k filmu složil François de Roubaix, přičemž šlo o poslední film, pro který složil filmovou hudbu. Skladatel pouhé tři měsíce po uvedení filmu zemřel, a proto mu César za nejlepší hudbu byl udělen posmrtně. (Duoscop)

Reklama

Reklama