Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (231)

giblma 

všechny recenze uživatele

Ach. První zhlédnutí mě tehdy úplně rozsekalo. Noiret s rozlámanýma brejličkama a likvidující nácky, využívaje výhody domácího prostředí, mi přišel neobyčejně působivý. Jenže s uplynutím roků už to není ono. Způsoby vyvraždění německých vojáků jsou stále velmi neotřelé a rafinované, problém je, že si je trošku pamatuju, takže odpadá "oh" moment. Flashbacků a hlavně Romy Schneider je taky trošku moc a jenom zpomalují děj. Přesto si film zaslouží čtyry hvězdy. Minimálně za konec a plamenometovou scénu. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem (tajně, škvírou pod peřinou) viděla mnohem dříve, než bych bývala měla. Scéna s plamenometem mne pak pronásledovala v dětských snech a někde v těch krajích za zrcadlem už i zůstala. Jako dospělá vidím příběh o niterné potřebě odplaty, ale i o tom, že humanita má hranice, jejichž nerespektování vám může vzít lidskou tvář stejně, jako zavírání očí před zlem. Phillippe Noiret je tu vynikající, přerod zdvořilého lékaře v nelítostného lovce podal naprosto přesvědčivě. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Nechápem že taký film natočili v 75-om. Nechápem, že ešte nie je americký remake. Veď je to úplne moderný príbeh, popcorn o osobnej pomste za zverstvá na milovaných. Nebyť výkonu pána Noireta (nedokážem si tam dosadiť nikoho iného), tak s tým mám aj celkom problém, jemu som však uveril... vlastne iba tu tento film funguje naplno - ten chlapík na to vôbec nevyzerá, napriek tomu veríte všetkému čo urobí aj ako to urobí. Horšie je to s náckami, takí dementi by sa nedostali ani do Porýnia... ako komiks by to bolo stráviteľnejšie, vlastne by si to aj mohli nakresliť a napísať samotní Francúzi. Tak pekne, po francúzsky a sústrediť sa hlavne na hlavného hrdinu, podať to celé výhradne z jeho perspektívy. [70%] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj slušný a čestný človek sa dokáže nahnevať, a keď sa tak nakoniec stane tak beda! Nie je nič horšie ako pomsta spravodlivého. Film ťaží hlavne z veľkého emočného rozdielu medzi idylickými až romanticky krásnymi pomermi v rodine lekára a jeho neskoršou obrovskou tragédiou v podobe straty jeho ničím nenahraditeľnej manželky a dcéry. Emócie sú ešte znásobené podmanivou hudbou (vážne v tom nemá prsty Morricone?) a presne načasovanými flashbackmi a výletmi do spomienok nešťastného lekára, ktoré prišli vždy v tom správnom momente. Smutná dráma, ktorú môžem len odporúčať. 80/100 ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Válečný fenomén, který mě tak trochu minul obloukem.V první řadě se přikláním k názoru, že jedinou, ovšem zásadní vadou na kráse jsou nudné flashbacky, které narušují onu rozjetou cestu za pomstou. Dějový koncept v té době neotřelý, syrové, naturalistické scény podkreslené jednoduchým, ale geniálním hudebním motivem a výrazný Philippe Noiret. Nacistická zvěrstva znázorněná dle mě v té nejvěrohodnější podobě. Škoda plně nevyužitého potenciálu. 60% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Námětem pro film posloužil masakr ve francouzském městečku Oradour-sur-Glane, kde bylo 10. června roku 1944 brutálně zavražděno 642 jeho obyvatel příslušníky německé Waffen-SS v rámci potlačení francouzského odboje. (Aelita)
  • Němečtí vojáci ve filmu používají „převlečáky“ v kamuflážním vzoru, který německá armáda ani jednotky SS nebo jejich spojenci v r. 1945 nepoužívali. Použitý vzor kamufláže asi nejvíce odpovídá německému povalečnému vzoru „amoeba“ pattern (amoebatarn). (jollyroger)
  • Hudbu k filmu složil François de Roubaix, přičemž šlo o poslední film, pro který složil filmovou hudbu. Skladatel pouhé tři měsíce po uvedení filmu zemřel, a proto mu César za nejlepší hudbu byl udělen posmrtně. (Duoscop)

Reklama

Reklama