Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

sator 

všechny recenze uživatele

"Jste pyšní a tak málo víte"... „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě nějkteré filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným , žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná.Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům aby jej léčili jedem curare o kterém věděl že indiáni jím tetanus uměli léčit.Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto že tetanus neumějí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku, měli indiáni lék kterým uměli léčit nemoc kterou lékaři léčit neuměli. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo; sci-fi, krimi a romantika v jednom balení. A z těchto 3 zmiňovaných žánrů vyloženě selhává pouze ten kriminální; na domnělou, ale hlavně skutečnou špionáž je totiž navázaný i ideologický podtext, se všemi těmi západními agenty, narážkami na atomové pumy, protestující pracující v Jižní Americe atd. Na druhou stranu je fajn slyšet v československém filmu krom mateřštiny také angličtinu, portugalštinu, francouzštinu, němčinu či španělštinu (a i exotičtější exteriéry jsou osvěžující). Ale vůbec nejlíp se poslouchá výborná Hapkova hudba, která dodává filmu tu správnou atmosféru. A věřím, že film i přes tu určitou naivitu nějakého toho sci-fi fanouška potěší. Celkově (i s přihlédnutím k nezvládnutému konci) slušný průměr. „Za to u vás je všechno dokonalé. Žádné spory nejsou, majetek nemáte.“ – „Majetek? Ale ten přece obtěžuje. Člověk potřebuje volnost, a dokud bude lpět na majetku, nikdy ji nebude mít.“ ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ale proc ne dneska uz to vyzniva trochu jako nechtena parodie ale ocenuji tenhle solidni pokus o ceskou sci-fi cokoliv trochu vybocujiciho z predem danych zanru v tehdejsi tvorbe je treba ocenit napad neni spatnej trochu politiky do toho pravda nasrali ale na to ze film vznikl v dobach tuhe normalizace to jeste neni tak hrozny protoze zatim co do nekterych zanru to patri a ja v nich tu propagandu vylozene vyhledavam tak sci-fi film by mel byt urcite nezaujaty a predevsim pobavit a to se tomuto filmu vicemene dari a ta hudba je luxusni to kazdopadne souhlasim takze vesmes celkem spokojenost ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná mimozemšťanka a vědec v nerovném souboji s nenasytými a krvelačnými farmaceutickými byznysmeny. Atmosféra i nadčasové poselství filmu činí nedostatek triků naprosto podružnou záležitostí. / update: V naší galaxii je 640 milionů obyvatelných planet. Jak to ten podvodník ví, když žádnou neviděl? A žije na nich milion civilizací. Pane jo, žádnou z nich neviděl a už jich nepočítal milion. Akademik se asi pořádně bouchnul do hlavy, ne? Při přistání kosmické lodi nastane třetí světová a nikdo nic neviděl. No, takhle tady přistáváme běžně. Vždycky novinářům nakecáme, že je to magnetická bouřka! Prstencové letadlo dosáhlo výšky 12.000 m ve třech minutách (= kód 33). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď si za mimozemšťanku zameníme tajnú špiónku, tak nám vychádza, že celá medziplanetárna sci-fi rovina je vlastne úplne zbytočná. Ale zase má príbeh určité tajomno, ktoré trochu vyvažuje celkom klišé zápletku so zázračným liekom. Tvári sa to ako konšpiračný triler v štýle Tri dni Kondora, stále niekto niekoho prenasleduje, striedajú sa prostredia, ale furt sa to nechce poriadne rozbehnúť. Tvorcovia chcú byť tajomní až natoľko, že predpokladajú u diváka znalosť portugalštiny, nemčiny a francúzštiny zároveň. Dokonca sú tak wtf, že dve postavy sa rozprávajú navzájom jeden po francúzsky a druhý po nemecky, pričom je jasné, že každý ovláda obe reči. Ale pokiaľ máte pre mimozemskú sci-fi slabosť, tak je to patriotická povinnosť. Aj pre Slovákov kvôli Turzonovovej. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)
  • Úbohosť dostupných trikov si tvorcovia uvedomovali a režisér Otakar Fuka hovoril, že sa pristátia lietajúceho taniera zámerne bránil pre prípad nechceného komického efektu. (Raccoon.city)
  • Dr. Junek (Svatopluk Matyáš) pilotuje Let L-200 Morava označení OK-UHB, jedná se o československý dvoumotorový letoun. Letadlo létalo až do osudového okamžiku 20. 6. 1998, kdy havarovalo na Královéhradecku. Zapsáno do leteckého rejstříku bylo 4. 6. 1968 z rejstříku vymazáno 6. 1. 1999. Dr. Junek také používá v Brazílii jako taxi Chevrolet Two-Ten z roku 1955. (sator)

Reklama

Reklama