Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spisovatel, vysněný hrdina brakových románů a nejlepší role Jean-Paula Belmonda... Bob Saint-Clare je nejlepším a nejrafinovanějším agentem na světě. Je vším, o čem sní jeho duchovní otec v malém pařížském bytě s otlučeným psacím strojem. Není divu, že se prolínají jejich osudy a že uklízečka, která vytrhne spisovatele ze soustředění, klidně luxuje i při přestřelce nebezpečných gangsterů. Francois Merlin je autorem už jedenačtyřiceti románů o příhodách nepřemožitelného agenta a právě dokončuje další. Na rozdíl od svého hrdiny se však nemotorný Francois neustále potýká nejen s všedními starostmi, ale také s nedostatkem peněz, a to navzdory skutečnosti, že jeho romány hltají po světě miliony čtenářů. Své trable si spisovatel vybíjí pouze tím, že všechny, kteří mu komplikují a znepříjemňují život, přenáší do svých románů jako záporné postavy, se kterými si jeho agent Bob hravě poradí. Svého lakomého nakladatele Charrona, který na něm vydělává velké peníze, ale odmítá mu vyplácet zálohy, projektuje do role svého úhlavního nepřítele Karpofa a Arianne má svůj předobraz v půvabné sousedce, studentce sociologie Christine. Ta si jednoho dne půjčí jeho knihy, aby s jejich pomocí mohla napsat sociologickou studii o důvodech obliby podobné literatury, což si Francois špatně vyloží a začne se o ni ucházet stylem svého hrdiny, neodolatelného Boba. Tím však u dívky neuspěje. Francois už má dost krvavých dobrodružství, sní o kvalitní knize, kterou chtěl kdysi napsat, a rozhodne se svého agenta zlikvidovat... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (675)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Muž z Acapulca je filmom našich mám. Na mňa už nepôsobí takým odzbrojujúcim dojmom, aký museli vtedajší diváci, milovníci Belmonda, zažívať. Tí dnešní, ktorí na film náhodou natrafia, sa budú diviť, že metóda dej v deji, sen vo sne, fikcia v realite a realita vo fikcii nie je vynálezom dnešných postmodernistických režisérov, ale že je to metóda, prostredníctvom ktorej dokázali pred štyridsiatimi rokmi točiť Francúzi paródie. Tempo mi nepripadalo vzhľadom na akčný žáner nijako závratné, zápletka v Acapulcu mohla byť vyriešená k väčšej diváckej spokojnosti, ale Belmondo je sympaťák a Jacqueline krásna, takže sa stále jedná o klasiku, ktorú si treba občas pripomínať a upozorňovať na ňu aj mladšie generácie. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Z Belmondovy série mužů odněkud (i když sérii z toho udělaly české distribuční názvy) se mi ten z Acapulca líbí nejmíň. Začíná sice jedinečnou smrští bondovských parodií překypující skvělými scénami a hláškami, ale pak přijde studená sprcha v podobě problémů frustrovaného spisovatele, které mě už tolik nebaví. A ten konec, kde spisovatel posílá svého hrdinu do co nejabsurdnějších situací, mě už vyloženě irituje. Přesto hodnotím čtyřmi hvězdami, protože těch prvních 20-30 minut nemá konkurenci. Škoda, že se celý film nenese ve stejném duchu. ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si musí pravidelně pouštět příznivci teorie, že autorovo dílo je neoddělitelné od jeho života :-) Belmondo je jako spisovatel brakových knih neodolatelný, jeho kompenzování si frustrací z reálného života v literární tvorbě ohromně vtipné a některé dialogy či parodické scény v románu naprosto neskutečné, prostě celkově ideální film na zasmátí po dlouhém a úmorném dnu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pre mladšiu generáciu by som povedal, že je to podobné Horúcim strelám, no toto malo aj celkom umeleckú tvár a nebyť tých zvratov, ktoré úplne zmenili film, tak by som nad tým možno len zdvihol obočie. Je to plné absurdít, no postupne to vtipné aj je a má to hlavne zaujímavý príbeh. Toľko heftov a tak nápaditých sa len tak nevidí, mnohé súčasné komédie sa môžu priam strčiť do kanála popri tomto. Paródia, ktorá za približne 90 minút dokáže človeku zdvihnúť náladu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Francis Veber napsal i lepší komedie, ale tahle je výjimečná v propojení civilního světa ošuntělého spisovatele a nablýskané říše, kde žije jeho románový hrdina. Viděl jsem několik filmů, kde šlo o něco podobného, ale obě dějové roviny v nich vždycky probíhaly paralelně, střídaly se. V Muži z Acapulca do sebe vzájemně prosakují. Uprostřed románové přestřelky na pláži překáží uklízečka, luxující písek, když na psacím stroji zlobí písmenko "r", hrdina mluví jako blbec (Bissetová: "Kam nás to vedou?" Belmondo: "Do vltulníku, dlahá.") atd. :-) Oba herci jsou ve dvojrolích tak zábavní, že to (minimálně napoprvé) zakryje všechna hluchá místa. Evergreen. 80% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (24)

  • V titulcích se nedočkáme jména scenáristy Francise Vebera. Autor původního scénáře totiž nesouhlasil s předělanou verzí a nechtěl být v titulcích vůbec uveden. (džanik)
  • Během natáčení slavil Jean-Paul Belmondo (François Merlin) čtyřicátiny – po demolici většího množství hotelového zařízení musel vypsat poměrně štědrý šek. (Sfinkter)
  • Věty Jeana-Paula Belmonda (François Merlin) o „včeličce“ a „pak ji svlík, drze a hrubě" je možné slyšet také na začátku písní od skupiny Tři sestry „Homosexuál“ a „Aida“. (vyfuk)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama