Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

petrce 

všechny recenze uživatele

Vždycky a znovu se moc rád podívám na tento příběh z šumavské přírody, který mě navrací zpět do dětského věku, kdy jsem i já vybíhal do přírody, kterou jsem pozoroval, zkoumal a mám dodnes pořád moc rád. Nádherná krajina, pěkná hudba v pozadí a vynikající Tomáš Holý mě vždy potěší na duši i na těle (vyláká mě to znovu a znovu vyrazit do přírody a radovat se z maličkostí matičky přírody). ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ty tři filmy s Tomášem Holým (Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem) jsou téměř na jedno brdo a nabídnou nám to samé. Podle mě je jejich kvalita i zajímavost klesající. Takový typický rodinný film s dětskou hvězdou, kterou jen ztěží někdo překoná. Dětské dobrodružství na několik způsobů. 60% ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě podmanivá věc. Holého a Valachův herecký koncert, silný hudební motiv, režijní vedení, minimum střihu a panoramatická kamera... Navíc i "ukryté" vztahové drama mezi postavami, ze kterých se jedna na plátně vůbec neobjeví! :) S dětmi i bez dětí se na to dá koukat i dnes, byť se ta doba nikdy nevrátí. A na místě hájovny je už určitě vyvoněná chalupa, kde už se nežije, ale machruje. ()

zbynacz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších trilogií z dětství. Teď už mi vadí některé neduhy, které jsem jako malý neviděl, stejně jako nevidí žádné dítko. Přesto u těchto skvělých filmů (ano, jsou skvělé, nejen pro malé diváky, kteří mají krapet méně náročné požadavky na kvalitu produkce) , pokud jednou za čas otevřu program a zrovna vysílají, rád strávím sychravé sobotní/nedělní odpoledne. Krásné záběry šumavské přírody jsou stále dechberoucí jako byly v době, kdy jsem zažíval euforii z každého z Vénových příběhů. V dětství mi přinesly hodně, probudily touhu toulat se po lesích a užívat si všechnu tu krásu, kterou nám příroda nabízí... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl mít dědu a trávit prázdniny v tak krásném prostředí? Je to taková milá klasika. Tomáš Holý byl skvělý herec a jeho filmy jsou skvělé. Jsou to rodinné klasiky, u kterých si oddychnete a na chvíli zapomenete na všední starosti. Žádné akčňárna, střílečka, psychologická dramata ani přesládlé vztahové zamotance. Jsou to filmy, které pohladí duši. Tomáš Holý se svou dětskou naivitou, se kterou se zajímá o přírodu, vždy oslní. Hajný, který pod drsnou slupkou skrývá duši milého a trpělivého dědy, jež se nakonec s Vénou sblíží a je rád, že má vnuka, kterému může předat své zkušenosti a zájem o přírodu. V době, kdy nebyl internet, tablety a v televizi nic nebylo, nemohla zůstat krásná příroda okolo opomenuta. Šťastné to dítě. A já Vénovi nejen v dětství, ale i v pubertě, záviděl. Film, který si vždycky rád pustím. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)
  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)

Reklama

Reklama