Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Všivák 

všechny recenze uživatele

Vašek je divnej a děda je úchylák. Celé je to divně nerealistické a uřvané. Děda je myslivec. Ve filmu vidíme akorát těžaře a mýtiny. Poselství pro vnuka jak hrom. Takhle si vzkvétající přírodu nepředstavuju. Jako malej jsem tenhle dětský film žral. Dneska? Děkuji, nechci. Tohle zestárlo a zdebilnělo až moc. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl mít dědu a trávit prázdniny v tak krásném prostředí? Je to taková milá klasika. Tomáš Holý byl skvělý herec a jeho filmy jsou skvělé. Jsou to rodinné klasiky, u kterých si oddychnete a na chvíli zapomenete na všední starosti. Žádné akčňárna, střílečka, psychologická dramata ani přesládlé vztahové zamotance. Jsou to filmy, které pohladí duši. Tomáš Holý se svou dětskou naivitou, se kterou se zajímá o přírodu, vždy oslní. Hajný, který pod drsnou slupkou skrývá duši milého a trpělivého dědy, jež se nakonec s Vénou sblíží a je rád, že má vnuka, kterému může předat své zkušenosti a zájem o přírodu. V době, kdy nebyl internet, tablety a v televizi nic nebylo, nemohla zůstat krásná příroda okolo opomenuta. Šťastné to dítě. A já Vénovi nejen v dětství, ale i v pubertě, záviděl. Film, který si vždycky rád pustím. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi všichni známe ze svého dětství. Shlédnutí po letech tedy může trochu překvapit. Příjemná je syrovost prostředí i velmi slušné herecké výkony s minimem dialogů. Překvapí některé reálie, třeba lesní dělník neustále jezdící s "flintou" nebo to, že Vašek na Šumavě například vůbec nechodí do školy. Režie silně připomene Karla Kachyňu, i když není tak silná. Podstatná je tu psychologická linka - vtah děda-vnuk, ve kterém samozřejmě rezonuje taky bolestný vztah k nepřítomnému synovi/otci. Naopak až druhotné je například líčení krás šumavské přírody, byť nezle mluvit ani o tom, že by tu prostředí roli vůbec nehrálo. Navzdory spíše pozvolnému tempu film také není doslovný a nevede diváka za ručičku od jedné scény ke druhé. Viděno snad po třiceti letech je to rozhodně pozitivní překvapení. ;o) Celkový dojem: 75% ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

I po těch letech se stále jedná o sympatický rodinný film z nádherné šumavské přírody, s lehce protivným dědou hajným a roztomilým Vašíkem. Na filmu mě moc baví jeho místy až kouzelná atmosféra, stejně jako fungující chemie mezi ústřední dvojicí herců. Příběh toho zas až tolik nenabízí, nese se spíše v pozvolném tempu, vzhledem k době vzniku si tvůrci samozřejmě nemohli odpustit nějaké dobové socialistické projevy, výjimečně však v rozumné míře. Milá vzpomínka na dětství. 6/10. ()

Diskantka 

všechny recenze uživatele

Pod jezevčí skálou, za trnkovy keřem, je to všechno stejný. Ano Češi to považujou za rodinnou klasiku a já to nenávidim. Občas bych chtěla bejt myslivec a brouzdat se s dlouhym psem po lese, to ticho chápeš, ale pak vám tam vaše dcera zaveze tohohle malýho smrada, co neumí na chvli držet hubu. Nejradši bych ho zavřela do ohrady k tý srně co má za chalupou. Tady cenim jenom Kemra a mam takovej pocit, že ani neni v tomhle filmu....whatever man ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Gustáv Valach (horár Straka) sa od roku 1968 dostal na čiernu listinu, lebo odmietol hrať kontroverznú postavu pápeža v hre "Zástupca", a preto mal režisér z jeho presadením dosť veľké problémy. (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)
  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)

Reklama

Reklama