Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tenhle film asi všichni známe ze svého dětství. Shlédnutí po letech tedy může trochu překvapit. Příjemná je syrovost prostředí i velmi slušné herecké výkony s minimem dialogů. Překvapí některé reálie, třeba lesní dělník neustále jezdící s "flintou" nebo to, že Vašek na Šumavě například vůbec nechodí do školy. Režie silně připomene Karla Kachyňu, i když není tak silná. Podstatná je tu psychologická linka - vtah děda-vnuk, ve kterém samozřejmě rezonuje taky bolestný vztah k nepřítomnému synovi/otci. Naopak až druhotné je například líčení krás šumavské přírody, byť nezle mluvit ani o tom, že by tu prostředí roli vůbec nehrálo. Navzdory spíše pozvolnému tempu film také není doslovný a nevede diváka za ručičku od jedné scény ke druhé. Viděno snad po třiceti letech je to rozhodně pozitivní překvapení. ;o) Celkový dojem: 75% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

...tak a začala jedna skoro zbytočná trilogia....jediné plus je ,že tam hral Tomáš Holý,ale i tak to bolo pomerne nevtipné, pomalé,nudné,v rámci vymeny hercov hral slovák Gustáv Valach v českom filme-akoby nikto iný v Česku to zahrať nevedel ...všetci ostatní herci len asistovali hlavným postavám,ktoré tiež nemali čo ukázať.I ako decko som sa nudil..... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl mít dědu a trávit prázdniny v tak krásném prostředí? Je to taková milá klasika. Tomáš Holý byl skvělý herec a jeho filmy jsou skvělé. Jsou to rodinné klasiky, u kterých si oddychnete a na chvíli zapomenete na všední starosti. Žádné akčňárna, střílečka, psychologická dramata ani přesládlé vztahové zamotance. Jsou to filmy, které pohladí duši. Tomáš Holý se svou dětskou naivitou, se kterou se zajímá o přírodu, vždy oslní. Hajný, který pod drsnou slupkou skrývá duši milého a trpělivého dědy, jež se nakonec s Vénou sblíží a je rád, že má vnuka, kterému může předat své zkušenosti a zájem o přírodu. V době, kdy nebyl internet, tablety a v televizi nic nebylo, nemohla zůstat krásná příroda okolo opomenuta. Šťastné to dítě. A já Vénovi nejen v dětství, ale i v pubertě, záviděl. Film, který si vždycky rád pustím. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Pod Jezevčí skálou je laskavý výrobek pro děti. I já byl v dětství okouzlen jeho radostným pohledem na svět a na přírodu. S odstupem času je nutné konstatovat, že děj je chatrný. A vše stojí pouze na příjemných obrazcích zvěře v hlubokých lesích a na mýtinách čarokrásných šumavských hor. A na optimistické atmosféře kouzelného dětského dobrodružství při prvním kontaktu s přírodou a její postupné poznávání a objevování tajemností. Díky své láskyplnosti je to ideální film pro dětské publikum. Navíc může rozvinout zájem o přírodu, což v žádném času není na škodu. Hrdinou příběhu je malý pražský chlapec Vašek Straka (dobrý Tomáš Holý) ve svém prvním seznamovacím procesu s krásami přírody. Nadšené, živelné, zalité sluncem i sněhovou závějí. Jeho bezprostřednost a nakažlivé nadšení vlévá radost ze života i jeho okolí. Moudrým laskavým mentorem po šumavských hvozdech je Vaškův dědeček a svědomitý hajný Václav Straka (sympatický Gustáv Valach), který s láskou dohlíží na přirozený a nerušený lesní chod života. Poslední výraznější postavou je přátelský lesní dělník Hromotluk (příjemný Josef Vinklář) se svou důležitou rolí v komorním dramatu vysvobození z doupěte. Z dalších rolí: Vaškova starostlivá maminka a hajného snacha Jarmila (Jana Brejchová), hajný sousedního lesa Antoš (Jan Pohan), či Strakův nadřízený fořt (Zdeněk Buchvaldek). Jde jen o vyjádření lásky k přírodě, která je přizpůsobena pohledu dětského vnímání jedinečnou atmosférou radosti ze života. A minimálně z těchto důvodů, je to ideální dětský film, tu nejvyšší oběť přinesl jenom jeden vzteklý jezevec a jeden neurotický jelen. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)
  • Klostermanova chalupa, kde vnuk (Tomáš Holý) žil u svého dědy (Gustáv Valach), se objevila i v pokračováních Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Filmaři oslovili manžele Dolanské a ti jim chalupu na tři roky pronajali za cenu 6 tisíc Kčs za rok. Ještě v roce 2016 měla stále stejné majitele. Toto roubené stavení s ev. č. 9 a s věžičkou se nachází v Srní a nese název Klostermannovo trochu neprávem, neboť je jen typickým stavením pro dobu Karla Klostermanna a nemá jinak vazbu k jeho osobě. (sator)
  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, polesí Vimperku a v Dobrej vode. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno