Reklama

Reklama

Attonitas

všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Polícia v opustenom kaštieli uprostred sídliska Radvaň v Banskej Bystrici nájde obhorené mŕtve telo. Študentka Jana má pocit, že je to jej bývalý, ktorému sa po prázdninách nevie dovolať. Navyše z okna privátu uvidí v noci v okne kaštieľa zvláštne tiene. Jej spolubývajúca, študentka filmovej fakulty Elena, sa vydá aj s Kamilom a kamerou do kaštieľa, aby to bližšie preskúmala. V kaštieli sa ozývajú čudné zvuky, vedľa nich z nevysvetliteľných príčin niečo spadne. To ich presvedčí, aby sa na kaštieľ pripravili dôkladnejšie. O týždeň Jana a jej štyria spolubývajúci z privátu, vybavení kamerami a vysielačkami obsadia na noc kaštieľ s cieľom zachytiť kamerami zvláštne úkazy. Netušia, že to, čomu budú čeliť v najbližších hodinách, bude za hranicami ich chápania aj vlastnej existencie. Situácia sa vymkne spod kontroly a zdá sa, že jediný dôkaz udalostí onoho večera sa nachádza na záznamoch kamier. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (82)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zoberie sa pár peňazí, najlepšie z vlastného vrecka a ide sa točiť film. Omnoho prijateľnejšia alternatíva oproti " ostatným" kvázi slovenským filmom z rozpočtom. Zobrať opustený barák, pár hercov čo sa dobre poznajú a spraviť z toho found footage žánrovku je výborný nápad. A zrealizovaný je dobre. Mottl buduje atmosféru postupne. Atmosférou je ten film takmer dokonalý. Celkovo funguje veľmi dobre až na posledných 10 minút, kedy majú tvorcovia nutnosť začať vysvetlovať. Jednak názov Attonitas a jednak aj o čom to celé bolo. A to mi bohužiaľ skazilo dojem. Tak pracne budované postavy odrazu dostali plochejší výraz. Dejový zvrat je totiž naozaj podaný ako keby si ho tam niekto vyžiadal, pričom sa to dalo zaobísť aj bez neho. Takto mi to skazilo dojem a musím povedať, že viac ako by som si želal. Herci sú dobrý aj keď nie vždy im stopercentne verím ich emócie. Ale v konečnom dôsledku je to žánrovka ako vyšitá. Žánre sa v nej menia veľmi plynule a pritom si udržuje potrebný nadhľad. Nebyť konca dám 4 a označím to za milé prekvapenie. Takto je to slušná vec, ktorá ma mohla ako fanúšika duchárčiny úplne odzbrojiť ale to sa bohužiaľ nestalo. ////// Poznáte ten pocit, keď vám film nedá spať a vy si ho musíte hneď pozrieť znova, lebo si nie ste istý, či bol pre vás naozaj tak negatívny ako ste si mysleli? Po druhej projekcií musím povedať, že je to dômyselná hra s divákom. Veľmi dobre ukočírovná a veľmi dobre vypointovaná. Musím zvýšiť o jednu hviezdičku. Attonitas je ambiciózny projekt, o ktorom musíte rozmýšľať dlhšie ako pár minút a preto je omnoho funkčnejším ako by sa mohlo javiť. Viac takýchto filmov! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Poté co jsem byl upozorněn na velmi slušný slovenský found footage ZLO a Socialistický Zombi Mord, jsem se rozhodl, že se slovenské hororové tvorbě podívám na zoubek trochu důsledněji a tak jsem si hned samozřejmě obstaral několik dalších kousků. Tentokrát padla volba na Attonitas, který je mnohými nejčastěji srovnáván právě se ZLEM Petera Bebjaka z téhož roku. V této konfrontaci však v mých očích vyšel o dost lépe jako vítěz právě film ZLO. A to hlavně díky tomu, že se jeho tvůrce zbytečně nepouštěl do žádné překombinované zápletky a vyvaroval se nudným pasážím. Což Jaroslav Mottl nedokázal. Tedy alespoň dle mého… Ani Attonitas není vyloženě špatným zástupcem found footage, ale narazil jsem tu na několik slabin a hlavně zbytečně překombinovaných tvůrčích nápadů. Tou největší chybou bylo, že je tu velké množství doslova hluchých (nudných) pasáží, kdy jednotlivé postavy jen zmateně běhají po budově, řvou do vysílaček a do toho všeho se až nechutně třepe kamera. Jasně po vzoru slavnějších předchůdců tohle do tohoto subžánru prostě patří, což je taky důvod, proč found footage nikdy nebude patřit mezi moje nejoblíbenější. Dále tu máme několik rádoby zvratů, ze kterých jsme se měli doslova posadit na prdel, jenže v takovém „suchém“ podání to prostě nemělo šanci na větší úspěch. Navíc některé z nich naprosto postrádali logiku. Narazil jsem tu však i na řadu věcí, které se mi prostě líbily. Několikrát se zde objevila velmi vydařená atmosféra, nechybělo dokonce ani „gore“ či náznaky napětí, ovšem mnohem lépe by udělali, kdyby těch zvratů v ději nebylo až tolik a hlavně úplný závěr bych vynechal už úplně. Takhle však musím sáhnout k lehce podprůměrnému ohodnocení. Je mi líto, ale ZLO se mi líbilo mnohem víc. 40% ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Už sme došli stará Mama,dialóg z filmu,ktorý je výstižný a presní a hodí sa k tomuto filmu. Bansko Bystrický Found Footage. Už aj na Slovensku sa točia horory,no konečne.A aj zo zatvorenými očami som vedel,že to je Slovensky film a to podla tých dialógov a fraz. Sme na Slovensku a preto herecké prejavy nič moc.Príbeh nebol ničím výnimočný a bolo tu viacero zbytočností,ktoré tam byť nemuseli.Ale aj tak si film vytvoril viac krát veľmi slušnú atmosféru a aj napätie tu malo vzrastajúcu tendenciu.Na strane jednej (ne)originálny príbeh ale na strane druhej žiadna nuda,stále sa tam niečo deje a atmosféra tu bola mrazivá.Ale film zabíja predvídateľná zápletka,tvorcovia sa asi na viac nezmohli. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono se to po většinu času jeví jako tuctový FF horor s mládežníkama, kteří v opuštěném stavení blbnou s kamerou, až někoho či něco naserou a někdo nebo něco jim jejich skotačení začne pekelně znepříjemňovat. Sice to je slušně nasnímané, ale jinak nic, co by mě vystřelilo z ponožek. Kor když mám k FF negativní postoj. Navíc to na mě bylo občas strašně hysterické a to ječení ve slovenštině bylo mnohonásobně protivnější, než jekot anglický. Jenže pak přišli pointa a závěr a já si musel říct "Ty vole, tohle bylo fakt dobrý!" 75% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Slovenská hororová pecka.Dostala mě zcela nepřipraveného.Ze začátku jsem měl obavy,protože to vypadalo jako totální sračka,ale rychle se to rozjede a je to fakt mazec.Pro mě rozhodně lepší než skvělé Zlo.Proč mi Češi nemáme koule na to aby jsme natočili taky nějakou hororovou pecku?No možná jo.Na obzoru je film Svatý Mikuláš,ale ještě se mi zatím nedostal do ruky.Tak doufám,že to bude stejná pecka jako Attonitas ať můžu říct,že i mi Češi máme koule na pořádný horor. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Když Petr (Peter Brajerčík) padá okolo 80. minuty na dveře, má na sobě černou bundu, avšak po nalezení je jen v bílém trikotu. (Terva)
  • Režisér Jaroslav Mottl a Gabriela Marcinková či Peter Brajerčík spolupracovali už v seriáli Horúca krv (2012), no vtedy ešte ako hereckí kolegovia. (Johnny.ARN)
  • Ve scéně, kdy Elena (Petra Blesáková) řečená Nina ve 36. minutě přikládá na ohniště velká polena, zůstanou na kupě asi tři kousky polen. Když pak za malou chvilku prochází kolem Petr (Peter Brajerčík), je u ohniště celá kupa polen. (Terva)

Reklama

Reklama