Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době můžu znovu konečně říci - absolutní herecký koncert. Nick Stahl je ve své první velké roli jistý v kramflecích a párkrát se mu podařilo zastínit i opět bezchybného Gibsona. Ten se tentokrát poprvé posadil na režisérskou židli a stejně jako několikrát později, i pro tentokrát mu všechno vyšlo. Gibsonovi hraje do karet i rozhodnutí vyškrtnout ze scénáře (který vychází z knižní předlohy) "romantickou linii" mezi mentorem a studentem, což by ve výsledku nejspíše a velmi pravděpodobně rušilo. Co se týče Gibsonových dramatických rolí, tak Muž bez tváře se u mě zařadil na první místo. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podařená režijní prvotina Mela Gibsona, která by s menším počtem sentimentálních scén a s pomalejším vývojem vztahu dvou odlišných lidí mohla vyjít i na pět hvězdiček. Na jedné straně je tu mladý kluk toužící po vojenské akademii, na té druhé bývalý profesor, který se odhodlá udělat vše proto, aby ho na ni připravil. Ten první je psychicky labilní, uzavřený a potřebuje autoritu, ke které by po smrti svého otce mohl vzhlížet. Ten druhý byl zavržen společností pro svůj vzhled a už dávno rezignoval na boj s předsudky ostatních obyvatel města. Ten první je k němu zpočátku chová také, ale brzy v něm začíná vidět něco víc. Osobnost. Přítele. Možná i otce. Jenže lidé na jejich vztah nahlíží úplně jinak. Ostatně, jak si mohou vysvětlit, že malý kluk tráví celé dny a občas i noci u osamělého stárnoucího muže žijícího s jistým "hříchem" minulosti? Muž bez tváře je film o předpojatosti, kterou chováme vůči lidem od nás v nějaké drobnosti odlišným. O lidském chování, o důvěře, o přátelství. Přiznávám, že i já jsem původně nahlížela na Mela Gibsona hlavně jako na "toho napůl znetvořeného chlapíka", ale potom jako by se něco stalo... Je to divný. Už nevidím tvoje jizvy. Stěží můžu říct, že tam vůbec jsou. Je to stejné jako v životě, nejprve vidíte na člověku jen jeho vzhled, teprve potom si všímáte, jaký vlastně je. A Muž bez tváře je o tom, že bychom na ten první - vzhledový - dojem neměli hned dávat. ()

Reklama

Aslan 

všechny recenze uživatele

Príbeh o srdci chlapca a muža. Každý chlapec potrebuje skutočného otca, a v tomto príbehu ho Chuck nachádza. Nech je nádejou pre všetkých mužov, ktorým sa nedostalo v detstve toho čo sa malo. A inšpiráciou aby mohli dať svojím chlapcom to čo skutočne potrebujú. Mel, je skvelý režisér aj herec v tomto snímku. ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Silný psychologický příběh ve mě zanechal stopu už před několika lety, kdy jsem to viděla poprvé. Teď po letech jsem film vnímala stejně. Je to strašně smutný příběh, pro mě se špatným koncem. Přátelství mezi chlapcem a učitelem je pro mě nezapomenutelné. Vždycky si přeju, abych ten příběh mohla ovlivnit... ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson ve svém řežijním debutu zpracoval drama o přátelství a ohyzdné netoleranci a předpojatosti tak decentním způsobem, že se mi tento snímek zaryl hodně hluboko pod kůži. A přestože jsou Gibson s mladičkým Stahlem vynikající, slouží jen kvalitnímu scénáři v parádní Gibsonově režii. Dlouhodobě smutné zrcadlo společnosti... 90% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Justin McLeod (Mel Gibson) má v některých scénách zohavenou pravou stranu obličeje a v jiných scénách levou. (Morevna)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Maine. Niekoľko scén bolo natočených aj v kanadských provinciách Nové Škótsko a Britská Kolumbia. Celkovo trvalo od 3. augusta do 9. októbra 1992. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama