Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nemělo to být jen o voláncích na rukávech a límcích, ale i o lidech, co se nebojí zašpinit si ruce, aby vytvořili něco pro svět, kterému slouží (s tím, že ženy samozřejmě obětují mnohem víc). Jenže místo procházky okrasnou zahradou, za kterou jde vidět nápaditost a práce, se musíte klestit předvídatelným romantickým chabaždím, planým vizuálem a plevelem botanicko-životních dvojsmyslů. Že bude na konci Ludva zářit jak sluníčko se dalo čekat, zbývá se jen vsázet, jestli u emancipované zahradní architektky přijde dřív odhalení traumatu, nebo vyvrcholení s gentlemanským zahradním architektem.. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Mám ráda historické filmy a miluju Kate Winslet, ale tenhle film se moc nepovedl.. Scénář nebyl jeden z těch nejsilnější a režisér jej celý do puntíku zachytil bez nějaké přidané hodnoty.. Celkem koukatelná slaďárna, která má ovšem k reálně vykresleným dějinám značně daleko.. Dokonce je tam i jedna scéna, kde jsem to Winsletce nesežrala a to je co říct :-( Matthias Schoenaerts nebyl pro svou roli vhodným výběrem.. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemný zážitek. Chvílemi jsem měl pocit, jako bych se vrátil do 90. let, kdy podobných kostýmních dramat vzniklo nespočet. Překvapivě mi vůbec nevadilo lehce patetické pojetí, nevadil mi ani jednoduchý příběh a schématický děj. Viděl jsem příjemný, nenáročný film plný známých tváří, krásných záběrů a honosných kostýmů – a o nic jiného ani nešlo. Králova zahradnice není kult, nenese hluboké poselství, je to zkrátka řemeslně dobře odvedená práce. A jako taková mě baví. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hezké herecké, ale hlavně režisérské rozloučení Alana Rickamana, kdy ukázal, že má oko pro zajímavé příběhy a je schopen je natočit i z jiného postu než jen hereckého. A je film jak chce dobrý, prostě ale není tak zapamatovatelný. Budete z něj mít celkem příjemné pocity, ale ty brzy odezní a nezůstane tak nijak nic moc. Snad jen touha podívat se do Versailles. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

I kdybych odhlédl od své přezíravosti k podobným kostýmním spektáklům, nemohl bych o tomto filmu napsat nic pozitivního. Snad vše, co jsem o něm četl v materiálech od Bontofilmu, mi přišlo nemístné, skoro až vylhané - logline slibuje úplně jiný film, než ve skutečnosti zhlédnete. Původně jsem se například domníval, že postava Sabine De Barra bude muset o zakázku u dvora tvrdě bojovat a že bude mít za úkol vytvořit kompletní zahradu kolem Versailles, ale v reálu jí to skoro spadne do klína a za úkol má nakonec vytvořit pouze Lasturový háj (Bosquet des Rocailles, pro film zhotovena replika originálu, který stojí dodnes), který je v celém komplexu obřích palácových zahrad (800 ha) jen malou částí, vymyká se však z přísné formálnosti celých zahrad a představuje malý kousek chaosu (odtud původní titul filmu "A Little Chaos"). Samotná postava Sabine De Barra je fiktivní a film se od historických reálií odchyluje i dalších ohledech, neuškodí tedy mít to při jeho sledování na vědomí. Dějová linka milostného sbližování Andrého a Sabine mě nebavila, ačkoli je ve filmu zcela dominantní, a vše ostatní je tam spíše jen do počtu, jako nezbytné atributy podobných historických filmů z této éry, takže pochopitelně nemůžou chybět slibované intriky apod. Film sice skutečně obsahuje většinu z avizovaných motivů, jejich zpracování mi ale přišlo strašně povrchní - člověk se o toho postavách dozví asi tolik, jako o dobovém zahradnictví, tedy skoro nic. Rád bych třeba napsal, že u mě Rickman coby Ludvík XIV. vyvolával záchvaty smíchu, ale popravdě mi zástupně za něj bylo spíše jen trapně (on sám o své roli pronesl: "...Když hrajete Ludvíka XIV., nemusíte se moc hýbat a ve tváři máte ten samý výraz, jako když něco režírujete."). Z celého filmu je znát, že tvůrci zápasili s velmi napjatým rozpočtem, kvůli němuž se mj. nenatáčelo v originálních lokacích ve Francii, ale v Anglii (což mi připomíná, že mi mimochodem strašně trhal uši rozpor mezi tím, že děj je zasazen do Francie 17. stol. a všechny postavy mají francouzská jména, ale ztělesňují je britští herci, kteří mluví anglicky - osobně zkrátka zastávám asi trapný názor, že by se ve filmu mělo mluvit jazykem země, ve které se děj odehrává). Ve výsledku nemám za sebe problém napsat, že na nudnější novinářské projekci jsem dlouho nebyl. K uzoufání nudný, nenápaditý a strašlivě zbytečný film, který mě dokonale otrávil. Jednu hvězdu za výbornou práci kostýmní výtvarnice Joan Bergin, která procestovala celý svět, aby sehnala autentické prvky (například hedvábí měla z Itálie) a které se podařilo u obou hlavních hrdinů prostřednictvím kostýmů vyjádřit rozdíly jejich povah. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Hoci André Le Notre bol skutočnou osobou, postava Sabine je fiktívna. V tej dobe bolo nemožné, aby žena vykonávala danú profesiu. Alan Rickman sa vyjadril, že miluje myšlienku "vloženia úplne fiktívnej postavy do známeho kúska histórie". (Laslo)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohrával vo Francúzsku, pracovali filmári len na opačnej strane Lamanšského prielivu, a to vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)
  • Film bol natočený behom 40 dní. (Laslo)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama