Reklama

Reklama

Biblia košodó no džiken tečó

(seriál)
  • Japonsko ビブリア古書堂の事件手帖 (více)

Obsahy(1)

Shinokawa Shioriko je majitelkou starožitného knihkupectví Biblia. Miluje staré knihy a tajemství, která ukrývají. Jednoho dne její obchod navštíví Goura Daisuke s knihami z pozůstalosti své babičky. Jedna z těchto knih odhalí i babiččino velké tajemství. Nejen že Shioriko pomohla Daisukemu s tímto, ale dokonce mu nabídne i zaměstnání. (andiek05)

(více)

Recenze (2)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Přeloženo. (Detektivka bez akce zpoza zaprášených knih. Nic nového v žánru to není, ale je to příjemná podívaná na odpoledne plné prachu. Jen moje úchylka čichat ke knihám dostala zabrat…) ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Bohužel tak moc přitažené za vlasy, až to byla otrava sledovat. Vzhledem ke zdejšímu hodnocení a také doporučení mé někdejší spolužačky z japanologie jsem čekala něco úplně jiného a o to víc jsem byla zklamaná. Námět je dobrý a dovedu si představit, že prostředí antikvariátu a zajímavosti týkající se knih dokážou oslovit člověka, který má dejme tomu velký vztah ke knihám a třeba dokonce přímo k japonskému knihovnictví. Jenže to zpracování prostě nefunguje. Jakkoli jsou ty záležitosti týkající se starých vydání knížek zajímavé, z mého pohledu z toho zkrátka nejde udělat závažně působící detektivní příběhy. Napínavá dramatická hudba mnohdy jen umocňovala to, jak je to ve skutečnosti ploché a hloupé. Nedokázalo to dojmout, nedokázalo to ve mě vzbudit jakékoliv emoce a sympatie k postavám. Myslím, že to nebyla chyba herců, ale jejich postavy tam zkrátka neměly příležitost k pořádnému vývoji, a tak se pořád jen chovaly stejně, koukaly se stejně (stále dokola se opakující dramatické pohledy) a výsledek tak byl žalostně slabý a spíš trapný. Góra-san mě už ke konci vytáčel těmi stále se opakujícími překvapenými výkřiky: "Aa!" Upřímně, trvalo mi asi půl roku, než jsem tento seriál vůbec dokoukala (natolik mě to nebavilo). Ve výsledku mě pak u seriálu udržel pouze zájem o japonštinu. Že jsou seriály přehnané nebo přitažené za vlasy, to je sice v Japonsku poměrně časté, ale většinou to funguje pouze v komediální rovině, ne v případě, kdy se seriál bere vážně a chce se prezentovat jako napínavý detektivní příběh. Ač se to tady píše v žánru, tohle komedie nebyla (pokud pomineme pár trapných výstupů jedné z vedlejších postav - majitele kavárny, ty totiž opravdu vtipné nebyly). Velká škoda, možná to v komiksové předloze funguje lépe a nesnaží se to být takhle na sílu dramatické... kdo ví. ~(1,4)~ ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama