Reklama

Reklama

Gebrian versus

(pořad)
Publicistický
Česko, 2012, 5-10 min

Režie:

Martin Krušina

Kamera:

Janek Rubeš

Účinkují:

Adam Gebrian
(další profese)

Obsahy(1)

Je to předražené. Není to hezké. Není to funkční. Přitom jinde to jde, a to jednodušeji či levněji. Architekt Adam Gebrian na stopě míst v ČR, kde veřejné stavby nedávají smysl. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

HArna 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších pořadů na streamu, vlastně asi nejlepší. Architektura je pro mě naprosté tabu, ale tento pořad mě příjde strašně zajímavý. A tak když například jdu po městě a vidím někde "nějakou zajímavou stavbu" tak o ní začínám přemýšlet. A to o tom víc stále kulový a to mě příjde na tomto pořadu to nejlepší. ()

Jiri_Jaros 

všechny recenze uživatele

Pozitivní i negativní kritika povedeného i zvrhlého českého urbanismu. Teoretik, praktik, propagátor a popularizátor architektury Adam Gebrian vytváří hranici mezi tím co je hezké, co je kvalitní a co je pouze nové. Velká sledovanost pořadu je provázena i řadou negativních i pozitivních komentářů. To poukazuje na vztah lidí k jejich městům a vkusu. ()

Darth Vader 

všechny recenze uživatele

Jako student architektury navazujícího studia, musím konstatovat a ocenit, že je málo podobných pořadů, které dokáží přiblížit tak dobře problematiku staveb a veřejného prostoru. V budovách trávíme 85% svého života - jak tedy můžeme být k architektuře lhostejní? | 95% ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý pořad, jenž je pro mne sondou do odvětví, kterému příliš nerozumím. Někdy se s tvůrcem shodnu, někdy ne. Jedno je jisté, pořadu by neškodila větší hloubka i šíře. Za mne 60%. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Ne všechno co se v pořadu probírá má moje sypatie, stejně jako vše co Gebrian kritizuje není zase tak špatné jak se prezentuje. Každý má své vlastní představy o tom co by jak mělo vypadat. To nikomu neberu. Gebrian je upřímnej a má rozumné návrhy co by se dalo udělat líp. Za moji osobu ( v některých případech souhlas, v jiných ne ) dávám 4 hvězdy. Sleduju tento pořad už několik týdnů a těším se na každý nový díl ( ono celkově na Streamu je těchhle zajímavých miniseriálků spousta ) ()

RedDuck 

všechny recenze uživatele

Gebrian je fajn průvodce a pořad sleduji pravidelně. Na větší počet hvězdiček jde podle mého o příliš skromný projekt, ale jako pětiminutovka dokáže být pořad výstižnější a zajímavější než většina projektů televizních stanic. ()

michellerih 

všechny recenze uživatele

Již pár let to funguje a nemá konce. Naučí vás uvažovat o prostoru. Konec časů, kdy se jen bezmyšlenkovitě pohybujete z bodu A do bodu B. Báječný pořad, ve kterém vás zaplaví spousta argumentů v minimálním čase. Zvukově a střihově kvalitní práce. ()

rybicka11 

všechny recenze uživatele

Myšlenka pořadu vypadá dobře, ale samotný Gebrian to vše kazí. Zakomplexovaný, závistivý a zaujatý člověk, který místo toho, aby hodnotil věci nestranně a objektivně, dělá pravý opak. Zaujatě vystupuje proti Kotasovi a ani nepotřebuje vidět jeho stavby a už ví, že stojí za h*vno. Ale pak vypráví o svým rodným komunistickým sídlišti, které je hnusné jako každé druhé, a on ho oslavuje, jako kdyby ty totálně stejné paneláky jako každé jiné byly výjimečnější, než ty ostatní. Stejné sídliště (a že jich je hodně) někde jinde by totálně odsoudil. NEZAUJATOST NADEVŠE! Pro mě za mě, ať nenávidí kohokoliv, třeba toho Kotase, ale ať hodnotí všechno stejným metrem. Pořad si zaslouží 5 hvězd, ale za Gebriana strhávám 4. ()

Gendarme 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších pořadů na Streamu!. jen už jsem dlouho nezaregistroval nové epizody. Autor je sice Architekt akademik .- bez praxe, ale o to lepší a neposkrvněný pohled na realitu může mít. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

což o to, chlapec občas míří do středu terče, jenže to střídá s momenty, kdy mi fakt nezbývá, než přemýšlet, jestli je zhulený nebo zaplacený... zadupat do země Hradčanskou, mimo jiné kvůli marginálnímu neprůchozímu detailu u výlezu z metra, a jedním dechem vychválit do nebes Anděl, kde se v k posrání úzkém prostoru mezi sloupem a budovou Zlatý Anděl dennodenně tvoří špunt z chudáků vylezlých z metra, z tramvají ze čtyř směrů, nákupůchtivých a místních kancelářských krys (a to si eště hned vedle sloupu postaví stánek Franz, Okamura nebo co to bylo za čuráka)... ("Adame, tyvole, kdybys věděl, jak jsem šťastný, že tam dnes už zavítám akorát jako turista, zato Hradčanská je má domovská stanica - tyvole, tyvole!! nechápu tě.") ... další kauzou budiž NTK - krásně zelená travička, lavičky, no paráda! ...??? ... ale hovno! naši milí architekti si myslí, že Bůh, příroda, Aštar Šeran (vyberte dle libosti) neměli dost fištróna a tu naši Zemi zvrásnili úplně blbě a proto zásadně nerespektují rostlý terén a všude navažují umělé kopečky, co pak vypadají jako země Teletubbies, trávník se na nich po ňáké 4 roky musí obnovovat, protože pokaždé totálně zhnědl a uschnul, lavičky jsou krásné, až na to, že se na nich nedá opřít ani sedět, jelikož stojí nakřivo ze svahu těch nádherných teletubbiesovských kopečků. ()

Judy24 

všechny recenze uživatele

Zatraceně užitečné, jasné, upřímné. Oceňuji, že autor u všech tvrzení uvádí argumenty a snaží se je propojovat v širších souvislostech, takže pak chápu, co se mi snaží říct a proč. Když si pustím nějaký díl, často se pak přistihnu, že mnohem pozorněji sleduji život ve městě okolo sebe a přesně to je potřeba, aby začali dělat všichni. Občas by neuškodilo ubrat hudbu... ()

PanPaniscus 

všechny recenze uživatele

Doporučil bych i těm, kterým je nějaká městská architektura ukradená. Sám jsem začal Gebriana sledovat kvůli plzeňskému Corsu, na který máme opačný názor. Argumenty však měly svou váhu a u zbylých dílů o místech, které mi jsou osobně jedno, jsem si uvědomil, jak je vlastně fajn, když se koukáte kolem čeho chodíte... ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Pořad s dvojitým zásahem. Jednak ukazuje krásnou architekturu kolem nás, ale také poukazuje na neskutečné vyhazování peněz oknem. Doporučuji zejména díly z Prahy, ale pozadu nejsou bohužel ani jiná města. Ne vždy se dá se samozřejmě se vším souhlasit, hlavně když hlavní protagonista tne do vašeho rodného město například :) ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem všechny díly první i druhé série a existenci tohoto pořadu rozhodně chválím. Pro laika je to velmi dobrá pomůcka jak pochopit určité principy architektury a díky tomu se více zajímat o veřejná prostranství. Díly jsou dobře zpracované, jde se rovnou k věci, žádné zbytečné poučky nebo výklady. Jde sice o pořad na Streamu, ale uvítal bych klidně i delší díly a nebo vytvoření nového pořadu kdy by byla rozsáhlejší diskuze nejen s Gebrianem, ale i s dalšími lidmi. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

70% Doporučuju ke sledování každému, koho trochu zajímá současná (ne)architektura našeho veřejného prostoru nebo si prostě chce jen v tomto směru rozšířit obzory. Možná vždy nebudete s názory Adama Gebriana souhlasit, ale lepší nesouhlas než nezájem a o ten tu jde až na prvním místě. Pro čistou čtvrtou hvězdu bych ale potřeboval v pořadu silnější argumentaci a pro pátou jít víc do hloubky. To už chci ale asi po přibližně pětiminutovém formátu příliš a kvalita by potom mohla přebít "kvantitu":-) ()

hull 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý krátký "internetový" pořad, který se snaží popularizovat architekturu zaměřenou na veřejný prostor. Otevírat oči a mysl jiným směrem, než při rozhodování mezi bůčkem a sekanou. Pokud jste se již dokázali díky tomuto seriálu zamyslet nad chodníkem po nemž zrovna jdete, zvednout oči vzhůru k římsám budov nebo jste si uvědomili propastný rozdíl mezi Bratislavou, Prahou a třeba Barcelonou, splnil účel. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Adam Gebrian má architekturu rád a nebojí se říci svůj názor. To oceňuju, když se někdo nebojí jít s kůží na trh navíc své věci rozumí. Se vším bych se sice nestotožnil ( to by bylo divné), ale celkově velmi povedené. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Né vždy souhlasím s názory pana Gebriana ale je to jeho pohled na danou věc a to si vždy cením. Zajímavý komntář anais, lze jen souhlasit. ()

Reklama

Reklama