Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

RHK 

všechny recenze uživatele

Není mnoho komedií ze života Křováků. A právě kontrast mezi primitivní pohodou života na poušti Kalahari a stresujícím civilizovaným světem dal vzniknout svéráznému humoru. "Viděls někdy kytičkované kalhotky?" - "Tak se dostal na strom?" (o pověšeném automobilu). "Ajajajajajaj!" Trailer: http://www.sms.cz/film/bohove_musi_byt_sileni/ukazka ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vynikající film, od Botswany bych takovou vtipnou komedii opravdu nečekal. Křovák N!xau hraje úžasně neokázale, což je velká výhra celého filmu. Když k tomu připočtete vtipný a originální scénář (slovo originální se hodí k filmu jako celek) tak Vám vychází až neobvykle kvalitní komedie. Ba co víc - ve svém žánru se řadí k jedné z nejlepších. ()

Reklama

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Skvělé komediální nahlédnutí do jihoafrické Botswany, které často působí až jako groteska. Na začátku se dozvíte, jak obyčejná lahev od Coca-Coly může změnit život obyvatelům pouště Kalahari a jak prohnilá a zkažená je naše civilizace. Dále budete svědky toho, co to obnáší, když se do těchto končin vydá někdo nezkušený a nakonec naruší komediální ráz filmu přestřelka s revolucionáři. I tak je ale vše skloubeno do jednotného celku a film divákovi uteče jako voda. Geniální komedie. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Nebavil som sa na tom až tak, aby som dal nadpriemerné hodnotenie... Je pravda, ze originálnych afrických komédií som veľa nevidel (rozmýšľam, či vôbec ešte nejakú inú, okrem tejto:), takže ťažko s niečím porovnávať, ale aj napriek tomu je tento film plný klišé, ktoré sú evidentne okukané z americkej produkcie. A tak sa zaradím k tým, čo dajú tomuto snímku radšej menej, ako viac (niekedy aj menej je viac:). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že mě tato svým způsobem ujetá komedie bavila mnohem víc v mládí, než když jsem jí po hodně dlouhé době viděl znovu, ale své osobité kouzlo neztratila ani po letech. Neúnavný křovák s flaškou od coca-coly prožije během své dobrodružné cesty řadu situací, které jsou nad rámec jeho chápání, ale o to zábavnější to bylo. Zvláště když ta příroda okolo byla prostě nádherná – doslova pastva pro mou cestovatelskou duši. Takže nemůžu jinak, než dát lehce nadprůměrné ohodnocení…70% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • V Trinidadu a Tobagu byl film zakázaný, protože prý propagoval rasismus. (Kulmon)
  • Záverečná scéna, v ktorej Xi (N!xau) hodí fľašu z útesu sa natáčala na mieste zvanom Božie okno (God's Window) v provincii Mpumalanga, Južná Afrika. (m.a.t.o.)
  • Režisér Jamie Uys pátral tři měsíce v poušti Kalahari, aby našel dokonalého neherce, který ve skutečném životě neměl žádný kontakt s civilizací. (Kulmon)

Reklama

Reklama