Reklama

Reklama

Omar

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladého pekaře Omara dělí od jeho tajné lásky Nadji zeď, která přetíná území Palestiny. Kvůli práci, rodině či lásce ji denně přelézají stovky mužů. Stejně jako Omar přitom často uhýbají kulkám dozorců. Na Západním břehu neexistují jednoznačné situace ani jednoduchá rozhodnutí, a tak i Omar brzy čelí bolestné volbě. Po atentátu na izraelského vojáka padne do zajetí a vojenská policie ho donutí hrát hru na kočku a myš. Ve vztahu se svými komplici a kamarády z dětství Tarekem a Amjadem čelí Omar podezření ze zrady. Omarovo nitro je rozpolceno stejně jako palestinská krajina. Brzy se však ukáže, že všechno, co dělá, dělá pro Nadju. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (80)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začínalo to jako romance přes zeď, ale tak jednoduchý tento film není. Filmový Omar totiž není smířený s izraelskou okupací a koná. Následky na sebe nenechají čekat a ústí to až v paranoidní thriller, ve kterém nikdo neví, kdo je zrádce. Navíc má celkem údernou pointu. Zřejmě nejlepší palestinský film, co jsem viděl. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Síce dosť oneskorene, ale predsa len sa ku mne dostala aj posledná tohtoročná „Oscarovka“ (teda v tomto prípade len nominant). S palestínskou filmografiou má v našich končinách skúsenosti asi len málokto (ak vôbec niekto) a preto ma príjemne prekvapilo, že po technickej stránke nie je Omarovi čo vytknúť. Má výborné herecké výkony (hlavne Adam Bakri v ústrednej roli Omara), ale hlavne profesionálnu kameru, nasvietenie scén, ozvučenie a pod. Rozhodne má v tomto prípade navrch oproti slovenskej filmografii, ktorá ešte stále aj v roku 2014 vyzerá v mnohých prípadoch ako televízna inscenačná tvorba. A to je už skutočne čo povedať, keď nás v tomto tromfne aj Palestína. Avšak k samotného filmu. Ten ponúka zaujímavý pohľad na život ľudí v okupovanej Palestíne predelenej vysokým múrom. Má niekoľko adrenalínových naháňačiek medzi polorozpadnutými obydliami s roztrasenou kamerou v štýle „Bournoviek“, avšak nedostatkom je pomerne nekonzistentný dej, ktorému sa nedarí dostatočne zdôvodniť motiváciu postáv a vykresliť osudový ľúbostný trojuholník v jeho druhej polovici. Okrem hlavnej postavy v podobe Omara si divák k vedľajším postavám nevytvorí žiaden výraznejší vzťah a v druhej polovici tým trpí celý film, pretože dej nedokáže udržať pozornosť. Priznám sa, že v závere mi už bolo úplne jedno ako to celé s kýmkoľvek dopadne. Dochádza tak aj k nevyrovnanému tempu celého snímku, ktoré sa po svižnom začiatku hlavne v spomínanej druhej polovici až nepríjemne vlečie. Príbeh lásky dvoch mladých ľudí nefunguje a politická línia vyšumí dostratena. Stále sa však jedná o zaujímavý film, ktorému sa podarilo autenticky zachytiť prostredie Palestíny. Má niekoľko výborných scén Omara utekajúceho pred políciou alebo aj scénu mučenia, uveriteľné herecký výkony, nezvyčajné avšak pútavé lokality, aj dobrú hudbu, ale z napínavo pôsobiaceho thrilleru sa postupne mení na vážnu drámu s romantickým trojuholníkom, čo zákonite síce nemusí znamenať, že toto spojenie žánrov nemôže fungovať, ale tá romanca nemá dostatočnú silu a je viac menej nezáživná. Vo výsledku tak síce dobre spracovaný, ale ničím objavný film, ktorý mal vzhľadom k jemne kontroverznej téme z Palestíny oveľa väčší potenciál zasiahnuť diváka. Nevyužil ho však v plnej miere a namiesto toho sa v druhej polovici až zbytočne dlho motá okolo frázovitej romantickej zápletky s vedľajšími postavami (priateľka, kamarát), ktoré pre diváka ani nie sú dostatočne zaujímavé. Škoda, od tohto som čakal niečo viac ako síce zaujímavú (vzhľadom na krajinu vzniku), ale len obyčajnú jednohubku. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Ve festivarovém kotli je film Omar sympatický především svým rychlým tempem a přímočarou dějovou linkou, která se bez jediného zádrhelu neustále posouvá vpřed. Strhující akční scény se střídají s palčivými scénami vážných morálních voleb, a jen lehce načrtnutá milostná linie zprvu přináší trochu odpočinku. I ta je však brzy neúprosně napojena na osudové soukolí, do něhož hrdina vstoupí po mefistovském spřažení s policejní mocí. Jediné, co mi trochu ubralo ze zážitku, byla přílišná samozřejmost příběhových reálií. Obtížně jsem se pak orientoval v rozvržení obou stran konfliktu, milenecká dvojice jako by byla rozdělena zdí jen fyzicky (proto v anotaci zmíněná romeojuliovská inspirace nefunguje), unikaly mi složité vztahy mezi trojicí hlavních postav. Proto se mi během filmu poztrácela některá důležitá vodítka osvětlující razantní tečku, v níž Omarova motivace pro mě zůstala až příliš zastřená. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Omar je energický a zručně natočený snímek, která se bohužel příliš spoléhá na klišé. Tři kamarádi z dětství, typicky jeden "Romeo", jeden vtipálek a jeden velitel odboje se společně dopustí zločinu odboji proti vykořisťovatelům. Omar ihned spadne do žánrových kolejí, postupně buduje předvídatelný příběh s romantickou linkou a odhaluje pohnutky postav i zrádce ve vlastních řadách i postav. Tento pečlivě zpracovaný, ale ničím objevný snímek se tak paradoxně i vzhledem ke svému aktuálnímu, politickému tématu z Palestiny rychle vypaří z hlavy. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Napriek slabšiemu začiatku, kedy sa veľmi zvoľna formovala zápletka, sa potom príbeh vďaka sieti zrád a lží dostal do úžasnej thriller atmosféry, ktorá by sa miestami dala až krájať. A najlepšie na tom, že to napätie vydržalo (ba dokonca stúpalo) až do úplného záveru, ktorý som ja osobne iste čakal inší. Ale naozaj veľmi vydarená drama, a tej nominácii na Oscara za najlepší cudzojazyčný film sa niet čo diviť. Celý zážitok ešte viac násobí prostredie okupovanej Palestíny, ktoré už samo o sebe vytvorilo znamenité kulisy pre takýto príbeh o Láske, priateľstve, lži a obetavosti. Omar dokonalo zosobnil všetky z týchto štyroch esencií. Pravý dôkaz, že aj Palestína dokáže ohúriť filmový svet! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o 3. palestinský film nominovaný na Oscara. (morgos)
  • Jedná se o první palestinský film plně financován Palestinci. Rozpočet dosáhl 2 milionů amerických dolarů. (morgos)
  • Keď Omar (Adam Bakri) večeria so svojou rodinou, jeho mladší súrodenci preberajú striedania futbalistov. Jedná sa o španielsky klub Real Madrid a ich trénera José Mourinha, ktorý tím viedol v rokoch 2010 až 2013. (Sticks)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama