Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (119)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Bateman nad vecou. Chrliaci jednu prapodivnú múdrosť za druhou - stále ale zostávajúc v miere nadhľadu. Nenájdete tu ani pátos, ani tlačenie na emocionálnu pílu. Film je zábavný, s výborným tempom a dobrou chémiou medzi hlavnou postavou a indickým chlapcom. Všetko tam funguje tak dobre, až zamrzí prostoduchá zápletka na ktorej je film postavený. To, že na konci si uvedomíme, čo tým chceli tvorcovia povedať a nebudeme nadšený je jediný fakt, ktorý film skopáva do vôd priemeru. Ale ani to nie je priemer negatívneho rázu. Každopádne je tam kopec miest, kde som sa zasmial a fungujúca chémia medzi hl. hrdinom a divákmi funguje od prvej sekundy. Veľmi príjemne strávený čas zatiaľ čo za oknami prší. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem filmu přiklepl čtyři hvězdičky, dvě z nich ale reprízu nepřežily. Celá záležitost mohla být celkem slušnou komedií říznutou dramatem, to by se k ní tvůrci ale museli postavit jinak. V první řadě by museli použít větší množství nekorektního humoru, a pak by museli od základů přebudovat celou dějovou linii o přátelství s chlapcem, jehož jméno bych opravdu hláskovat nechtěl. Takhle totiž celý snímek vyzníval jako při zdi se držící a patosem zavánějící pokus o hořkou komedii, který po dlouhém běhu padl k zemi ještě před cílovou páskou a potupně uhynul na nedostatek odvahy. Jo, jo, důležité je držet krok a nevybočovat z řady. My starší si pamatujeme a už se to zas vrací jako módní vlna (jen přichází z opačného směru). Film mě každopádně jen utvrdil v mém odporu vůči všem těm pošahaným dětským soutěžím, hláskováním počínaje a dětskou miss konče. Mít ve Státech (a už nejen tam) ambiciózní rodiče, kteří si na dětech ventilují vlastní selhání a touhu po slávě, musí být peklo. P.S. Pro lepší zážitek doporučuji videoklip skupiny Clawfinger: Biggest & The Best. / Poučení: Nikdy není pozdě pověřit někoho splněním svých snů. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Já jsem v tom moc až tak vtipného zase nespatřoval. Pokud ale chtěli tvůrci poukázat na trapnost soutěže ve spelování, dotud bych to chápal. Protože Amerika je známá svými stupidními soutěžemi, kde se vytvářejí hrdinové díky každé hovadině. Ať už se jedná o výše zmíněnou soutěž, nebo o naprosto nevkusnou a obscénní miss malých holčiček. Nevím, zda v Americe vznikl i Big Brother, ale nedivil bych se. Jinak pár vtipných momentů tento film měl. Celkově to ale byla v poslední době jedna z mnoha poměrně slaboduchých komedií. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že se moje bránice bude třást mnohem intenzivněji. Alespoň nápad s touhle hláskovací soutěží je poměrně originální a hlavnímu hrdinovi nechybí pořádné zapálení. Také jsem očekával, že hlavní hrdina bude terorizovat a šikanovat děti mnohem intenzivněji. Soudě dle okolních komentářů. Na pozadí mě docela obtěžovala vážná dějová linie o samotě a přátelství. Celkově se nejedná o žádný filmový zázrak, ale pouze o průměrnou komedii. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Takhle chytrou, vtipnou, nepředvídatelnou, ale i dojemnou záležitost jsem neviděl už ani nepamatuju a daný mix se povedl namíchat s neuvěřitelnou lehkostí a grácií. Bateman je chvíli k sežrání, jindy zase na přesdržku, ale vždycky vás zaujme, ať už se právě nachází v jakékoliv poloze. Z jeho role jako by prýštil elán a nadšení do práce, kterou na pomyslném plátně odvádí. K tomu mu výborně sekunduje Rohan Chand a pro mě je tak extrémně obtížné v tomto skvostu najít nedostatky. Tím největším tak zůstává pitomý český název, který se snímkem téměř nekoresponduje. K plnému prožitku jednoznačně doporučuji zdatnějším angličtinářům původní znění s titulky, protože u dabingu se obávám, že zanikne kouzlo některých dvojsmyslů. 100 % Oblíbená část- Guyova oplátka urážky jedné z matek v restauraci ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Scénář byl přítomen v Blacklistu (seznam nejlepších nerealizovaných scénářů) roku 2011. (Hal_Moore)
  • Film je věnován producentovi Jarredu Rodriguezovi, který zemřel v roce 2013 ve věku 26 let. (Terva)

Reklama

Reklama