Reklama

Reklama

Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství...až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (1 245)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, jestli jsem někdy viděl sci-fi romantiku podobného ražení. Vývoj jejich vztahu a běžný život na lodi mě fakt bavil. Chemie mezi hlavní dvojicí fungovala a věřil jsem jim to. Postava Laurence Fishburnea mi přišla poněkud rozpačitá a určitě by do děje šla zakomponovat lépe. Akčně opravovací finále bylo ok a jsem prostě spokojenej. Barman Michael Sheen byl fakt dobrej. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Hvězdná loď Avalon letí s 5000 pasažéry a 258 členy posádky do nového domova na planetu Homestead II. Celá posádka je hybernaci, protože tato cesta bude trvat 120 let. Na jednotce Jima Prestona (Chris Pratt) dojde k poruše a je probuzen po 30 letech od startu. Jim se snaží svůj problém vyřešit, ale není úspěšný. Společnost mu dělá pouze obsluha baru android Arthur (Michael Sheen). Situace se zlepší ve chvíli, kdy se probudí další pasažér, kterým je spisovatelka Aurora Lane (Jennifer Lawrence)... Výsledný dojem z celého filmu lehce kazí poslední třetina, protože je zkratkovitá a myšlenkově nedotažená. Na slabé čtyři hvězdy to dopadne, ale je docela škoda, že se nepodařilo využít potenciál příběhu naplno. HODNOCENÍ 70% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Jediný film svého druhu, kreativně uchopená a logicky rozvíjená romanťárna v cinefilním prostředí milovníků Vesmírné odysey nebo Vetřelce. Divácké nadšení z konfortu a neomezených možností uzavřeného futuristického světa působivě konfrontováno s vyvstávajícím morálním dilematem, přesně rytmizované vyprávění hladce spojuje linie nadřazeného sci-fi konfliktu s vnitřními konflikty a vztahy probuzených aktérů. Postava Laurence Fishburna je sice velmi násilně provedenou scénáristickou vsuvkou, jejíž jediný účel je popostrčit ústřední dvojici vstříc vyřešení technických závad, a závěr je přehnaně hollywoodský, ale celkové nadšení i tak výrazně převažuje, a to nejen díky sympatickému Prattovi a překrásné Jennifer, kterou by vzbudil snad každý chlap s alespoň minimálním sexuálním apetitem, ale také zásluhou nádherných kinematografických odkazů v čele s barmanem Michaelem Sheenem alias Lloydem z Kubrickova The Shining, který se okamžitě řadí k nejroztomilejším figurkám v historii barmanské i sci-fi. Kdo vede řeči o šíleně promarněném potenciálu, musí mít tu nejbujnější fantazii od dob Tolkiena, 85% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Vesmírní Pasažéři mají sice kvalitní vizuál, ale scénář vyplněný vatou prostě není dost dobrý ani akční, aby film po značnou část doby trochu nenudil. Film mi přišel jako slabší zato vesmírná variace na Robinsona Crusoe, nebo Trosečníka, s tím, že Chriss Pratt není Tom Hanks a režisér Tyldum bohužel rozhodně není Zemeckis. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Matní Pasažieri svojou nudnosťou, mdlosťou a (pod)priemernosťou zabili komerčne úspešnú éru vysokorozpočtových sci-fi. Kým dovtedy čo rok, to hitový sci-fi survival (Gravitácia, Marťan, Prometheus, Interstellar), po Pasažieroch Hollywood o podobné látky stratil záujem. V tej dobe zrejme bolo v móde, aby slávni herci prijímali úlohy na hranici postrehnuteľnosti - objavili sa hneď dve sci-fi, kde kapitánov vesmírnych lodí stelesnili známe tváre po dobu troch sekúnd (vo Votrelcovi: Covenant to bol James Franco a v Pasažieroch hádajte kto). Prostredie gigantickej vesmírnej lode je na jednej stránke krásne, ale zároveň pôsobí ako to, čím aj v skutočnosti je: na pohľad pekná štúdiová kulisa. Po bližšom zamyslení si uvedomíte, načo je na palube preboha bar alebo luxusná reštaurácia, keď loď má jedinú úlohu a to prepraviť spiacich pasažierov na inú planétu. Prečo systém nebol nastavený tak, aby v prípade technickej poruchy prebudil kapitána? Prečo sa každý rok neprebudila na 2 týždne časť posádky a neskontrolovala technický stav lode? Prečo hybernačné kóje nebolo možné použiť opakovane? Prečo sa týpkovi vznášali iba ruky, čo bol k posteli pripútaný alebo čo? Prečo neprebudia kapitána, aby problém vyriešil? A jeden „autodoktor“ na 5000 ľudí? Otázna je i morálka hrdinov, kedy chlapík babu prebudí a odsúdi ju tým pádom na „smrť“ a tá ho následne UDIERA PÄSŤAMI DO TVÁRE a KOPE MU DO HLAVY A KRKU (sorry, ale to nebolo ani v Mlčaní jahniat). Nevraviac o tom, že herci sa k sebe nehodia, Jennifer Lawrence je nesympatická a Chris Pratt pôsobí ako domotaný moták. Pár vecí sa mi páčilo (na konci niekoľko pomerne funkčných dojemných momentov, Laurence Fishburne, posledný záber na „les“, scéna s bazénom mimo gravitácie, barman), ale to je asi tak všetko. O tomto filme sa dlho hovorilo (scenár sa hollywoodskymi štúdiami túlal vraj od r. 2007) a dlho sa chystal. Menili sa režiséri, menili sa herci (Keanu Reeves, Rachel McAdams, Emily Blunt, Reese Witherspoon...). Asi to malo zostať nenakrútené. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (25)

  • V závěru filmu, kdy Aurora (Jennifer Lawrence) musí manuálně odvětrat reaktor, je manuální páka pro ventilaci tak horká, že napoprvé bolestí a se zasyčením ucukne. Později, kdy teplota dosáhne ještě vyšší a kritické úrovně, relativně v klidu na páku položí ruku a po chvíli za ní zatáhne (ačkoliv je přes páku položen kus látky, nepůsobil by rozhodně jako dobrý izolant). (psychous3)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 2016 ve Westwoodu (Kalifornie, USA). (Varan)
  • Pokud by na lodi byla zásoba jídla pro 250 lidí na měsíc a pro 5 250 lidí na další čtyři měsíce, pak by dva lidi žijící dalších šedesát let na lodi, spotřebovali tolik zásob, že by zbylí pasažéři po konci hibernace měli jídlo pouze na 3,7 měsíce. (katasta)

Související novinky

Michael Sheen bude neziskový herec

Michael Sheen bude neziskový herec

11.12.2021

Úspěšný britský filmový, televizní i divadelní herec, držitel několika významných ocenění, velký filantrop. Michael Sheen, známý třeba z Pasažérů nebo Daleko od hlučícího davu se rozhodl, že většinu… (více)

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

Rádio Filmové melodie obohacené o 515 skladeb!

13.08.2017

ČSFD rádio Filmové melodie jsme právě obohatili o více jak 515 tracků z největších soundtrackových novinek posledního roku! Navíc s úpravou playlistu, ve kterém každá druhá skladba je novinka.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Jennifer Lawrence bude režírovat

Jennifer Lawrence bude režírovat

26.11.2015

Mít ve 25 letech dva Zlaté glóby a Oscara vůbec není špatná bilance. Jennifer Lawrence k tomu může přihodit ještě dvě úspěšné blockbusterové série, právě končící Hunger Games a X-Meny, a momentálně… (více)

Reklama

Reklama