Reklama

Reklama

Příběh Modré planety

  • Francie Genesis (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mezi počátkem, který si nepamatujeme, a koncem, který neznáme... Strhující příběh zrození planety z dílny autorů filmů Mikrokosmos Claudea Nuridsanyho a Marie Pérénnouové. Po úspěchu filmu Mikrokosmos přicházejí, dnes již světoznámí, přírodovědci Claude Nuridsany a Marie Pérennouová s dalším obdivuhodným opusem – Příběhem Modré planety. Obrazem i slovem se zamýšlejí nad stvoření světa a člověka. Průvodcem je černošský herec Sotigui Kouyaté, pocházející z Burkina Faso, který vypráví o vzniku vesmíru a vzniku života. Autoři mezi obojím vytvářejí paralelu: podle nich vývoj každého živého jedince odpovídá ve zkratce vývoji kosmu i vývoji života na Zemi a stejně jako ony spěje od zárodku k zániku. Sledují vznik hmoty a její přeměnu v hmotu živou, s níž přicházejí i pojmy času a prostoru. Dotýkají se základních filozofických otkázek, na něž hledají srozumitelné odpovědi. Jak říká vypravěč v úvodu filmu: „Být živý, to znamená tvořit příběh od začátku, na který se nepamatujeme, do konce, o němž nic nevíme... Každý příběh musí nějak začít. I když počátek mého vlastního příběhu mi zmizel v mlhách. Nemohu si, tak jako nikdo, vybavit vzpomínku na vlastní narození. Zrodil jsem se v den, kdy mě matka přivedla na svět? Anebo už tehdy, kdy se rodiče milovali?" Bez dechu tak sledujeme náš vlastní příběh. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Filmpub.cz (Aleš Herda)

"Celé to působí velmi zcizujícím dojmem a hlavně je to krok zpět, směrem k tradičnímu dokumentu o přírodě, podbarvenému všudypřítomným voicoverem, kterého se v předchozím snímku tvůrci zřekli. Chápu, že Nuridsany a Pérennou nechtěli natočit Mikrokosmos II a přáli si posunout se o krok dál, vtisknout…"

Filmweb.cz (Zdeněk Oborník)

"Bohužel problém je v tom, že sledovat osmdesát minut krásné obrázky může působit dost stereotypně až nudně. A žádný hlubší podtext tam opravdu není (či spíše je, ale nefunguje) a to je obrovská škoda. Od tvůrců slavného Microcosmu bych přece jen čekal o něco více. Příběh Modré planety je tak jen…" více

Kinema.sk (Jano Hušták)

"Veľa prezrádza už samotný názov. Film sa snaží ponúknuť prierez evolúciou Zeme od vzniku vesmíru, samotnej planéty a života na nej. Na jeden celovečerný film je to vcelku veľké sústo. Hneď na začiatku zaujme našu pozornosť rozprávač. Toho nielenže počujeme, ale aj vidíme, dokonca aktívne zasahuje…" více

Tiscali.cz (Jan Jaroš)

"Příběh modré planety zůstává někde uprostřed nastoupené cesty, jako kdyby se autoři nedovedli rozhodnout, kam své vyprávění chtějí směrovat. Zda zamýšlejí dospět k mozaice životních aktivit, často natolik bizarních, že si je stěží dokážeme představit, nebo k úhledně srovnanému výkladu o životě na…"

Reklama

Reklama