Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (148)

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Do polovice som to videl na 2-3. Nedávalo mi velmi logiku ako taká vypiplaná séria mohla ísť príbehovo a akciou až tak dole. Tiež ma trochu vyrušoval najväčší americký patriot v podaní S. Adkinsa s najväčším britským akcentom snáď už len po Peggovi. Ani to sa mi nepáčilo ako sa to rozohralo na všetky možné fronty (školská šikana, rasizmus, rodinkárstvo etc...), až mi z toho začala smrdkať prepálenosť. Bitky slušné, ale človek sa neubráni porovnávaniu. Aj tu štvorka výrazne zaostáva, ale v tomto prípade skôr do kvantity ako kvality. Áno dá sa chápať, že toto bol prvý Ip, ktorému šlo o čosi úplne iné ako "iba pobaviť". A áno... napokon som skočil na lep... Rozlúčka s postavou, s ktorou som prežil a fandil som jej asi tretinu života. Dnes mi dala bajbaj a pri záverečnom prestrihu všetkých tých scén z ostatných troch filmov... (ktoré si väčšinou pamätám naspamäť) mi aj trochu zovrelo hrdlo. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Poslední desetiletí ovládl Ip Man svět filmů martial arts, včetně TV seriálu. Tolik nebylo natočeno málem ani o nejslavnějším kung-fungistovi planety Bruce Lee. Naštěstí tu zásadní filmovou linii stvořili mistři žánru a fanoušek si lebedil. Ip Man byl totiž zhmotněn Donnie Yenem a to je pak i jedno jestli to bude film o životě vcelku normálního čínského mistra bojového umění Wing Chun. Tvůrci až komiksově heroicky vzdali hold této postavě, kterého nakonec porazila jen zákeřná choroba. Finální film je už bohužel snahou vycucat úplně zbytky toho, co by ještě mohlo být o mistru známo, respektive natočit díl o uzavření jeho životní cesty. Ve filmu by mělo být Ip Manovi zhruba přes 70 let, Donniemu je v reálu o 15 let méně a ke všemu vypadá, tak na 30 let, s maskováním či stárnutím ve všech dílech si filmaři hlavu nelámali. Protivníkem je Scott Adkins, který už jediný zbyl, kdo je ještě neasijsky bojovně funkční, zaplatitelný a chtěl si taky zahrát a dostat na prdel. Adkins je zde řádně nabušený a člověk by myslel, že přibral tak 20kg nějaké té svaloviny, kterou ovšem skrývá pod košilí, takže kdo ví zda jen prostě nezačal chodit na tréningy ke Stevenu Seagalovi. Neustále zmiňovaný Bruce Lee aka žák Mistra Ipa se ani zde neprojeví nijak výrazně (jeden fight s povinnými pohyby, mňoukáním a nunchaku). Celé to působí jako hongkongský film z roku 1978, až tak tradiční scény, zápletka, výkony jsou použity, což není výtka, ale při porovnání s nadprůměrným prvním dílem je toto neslané nemastné a prostě už opakující se situace v konfliktech postav a utiskování Číňanů všemi jinými národy. Pochválit zase musím to neustálé mytizování Ip Mana jako ochránce slabších, ty scény když se někde objeví a vymlátí přesilu darebáků jsou prostě krásný. Stejně tak Kawaiova hudba. ()

Reklama

strikeman 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý Ip Man má sice pěkně a přehledně natočené souboje, ale snad kromě rvačky Bruce-Leeho nic, co by v předchozích dílech již nebylo zpracováno nápaditěji a lépe. Příběh je jednoduchý jako vždy a neustálé výzvy k soubojům typu "pojď, já ti ukážu, že mé bojové umění je lepší než tvé" už vyznívají spíš úsměvně. Do toho černobílé vidění světa - zlí bílí Američané vs. hodní Číňané a aby se neřeklo, tak i jeden hodný černoch. Čínská propaganda je završena ve finále, kdy americký mariňák začne prohlašovat něco o nadřazenosti Američanů (skoro v duchu nacistické ideologie) a Ip Man se nakonec rozhodne, že zůstane se synem raději v Číně, než v té ukrutně zlé Americe, kde jsou Číňané jen "ponižováni a šikanováni". No, ale zase to má pěkně vystajlovaného Bruce Leeho a pěkné Kung-Fu, u kterého není nuda, takže 60% se tomu dá dát v pohodě... ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Vyborne a dostojne uzavretie Ip-manovej serie. V Donnie-ho podani to bol excelentne zahrany zivotopis tejto legendy Wing-Chun. Sam sa tymto zapisal do povedomia mnohych a nezmazatelne do, nielen Honk-kongskej kinematografie. Este ako chlapec som ho obdivoval v mojom prvom karate akcaku z 1989, Red Force. Snad sa mu bude nadalej darit. Adkinsova klasika a i scenar v mnohom nevybocuje zo zaziteho. Avsak viem si predstavit tazke zaciatky a rasovu neznasanlivost v americkych skolach v tej dobe. Moze byt. Odporucam. ()

aR3Zz 

všechny recenze uživatele

Škoda. Až příliš šablonovité a nedůstojné ukončení série. Ale chápu, o peníze jde až v první řadě... Tentokrát opět mizerné herecké výkony. Rozdělení světa na černý a bílý. A aby to bylo aktuální, řeší se šikana a barva pleti. Zasazení děje do ameriky se mi nelíbilo a tak jediné, co jsem si užil, byly bojové scény. Konec zase přeslazený. 40% ()

Galerie (90)

Zajímavosti (4)

  • Chris Collins, ktorý stvárnil postavu karatistu Colina Fratera, je bývalý mariňák a wing chun trénuje aj v reálnom živote. (RigorMortis)
  • Dej filmu síce prebiehal v Hong Kongu a San Franciscu, no natáčalo sa v čínskom meste Fo-šan a na viacerých miestach vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama