Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér slavné Gomorry (2008) tentokrát opustil současnou realitu a vydal se do světa pohádek, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile, z jehož díla Lo cunto de li cunti později čerpali všichni slavní pohádkáři. V jeho filmu, natočeném v angličtině, panují ve třech sousedících říších v nádherných hradech a zámcích králové a královny, kteří mají různé slabosti, touhy a trápení. Vedle princů a princezen se tu vyskytují divní živočichové a obludy, obři a draci, ale také kejklíři a pradleny, protože všední si tu podává ruku s nadpřirozeným, vznešené s vulgárním, surovost s něhou, dramatické s komickým. Imaginace režiséra a jeho spolupracovníků vytvořila až barokně opulentní dílo s výraznými odkazy na dějiny umění a hudby, ale také s potutelnými postřehy o neměnných vlastnostech a chování lidí... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (23)

Trailer 6

Recenze (232)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pohádka pohádek má nepřehlédnutelný (a díky Desplatovi i nepřeslechnutelný) potenciál stát se další každoroční stálicí vánočního kolovrátkového programu našich obrazovek. Výhradně však na ČT art, protože zdejší pozvolným tempem vedená výprava je nade vše věrná duchu původních předobrazů dodnes dobře známých pohádek, které s laskavostí a přístupností rozhodně nijak nekoketovaly. A právě tato jejich (od/z)vrácená nepřikrášlená a do horroru laděná bizarní tvář je stejně tak fascinující (zvlášť s přihlédnutím k čarukrásným vizuálním kvalitám) jako to není nic, k čemu by usedla celá svátečně naladěná rodina a přežila to bez úhony. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Unikátní záležitost a v letošní bídě jeden z nejlepších filmů vůbec. Pohádka pohádek kombinuje spletenec některých klasických a nových motivů se zdařilým fantasy podkladem, jenže aby toho nebylo málo, ne všechny příběhy jsou optimistické, ba některě z nich v sobě nesou dokonce hutné hororové prvky. Tohle rozhodně není matroš pro malý děcka, přístupnost se mi nikde vypátrat nepodařilo, ale tipl bych to minimálně na třináctku. Doporučuju! ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Tak předně...! v žádném případě tento film nepouštět dětem, jelikož na některé scény je i 18 let mladý věk. Přenádherné kostýmy, neskutečně líbivá scénická hudba, celý film barevný v úžasných lokacích, nemluvě o výběru obsazení. Biják je rozdělen na tři navzájem propletené děje ze třech královstvích. Každý příběh má svojí pohádkovou vizi, kterou by určitě Andersen, či bratři Grimmovi museli ohodnotit beze sporu na výtečnou. Krom téch pohádkových předloh s bizardními postavičkami, různými netvory a kejklíři, mají všechny také svoje temné stránky, a těmi jsou - požehnaně nahotinek, občas dost morbidní záběry a trošku více krve. Je to zvláštní, ale ani jedno se v tomto případě nebije a člověk má pocit, že film prostě šlape jak má. Jednoznačně bude mít tento snímek i nespočet odpůrců, za mě ovšem, ,, ač sám jsem překvapen tímto žánrem,, naprostá spokojenost. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Včera mi to vyšlo náhodou, nejako som to neplánoval, ale mexická kráska Salma Hayek oslavovala narodeniny, akurát o rok sa dožije 50 tky. Salma si zahrala v kostýmovej rozprávke s nádherným vizuálnym štýlom s depresívnymi a zvláštnymi postavami v perverznom ukotvení, pretože tu hrá Vincent Cassel v trojitom príbehu z rôznych královstiev, kde hrdinovia majú problémy rôzneho rázu, napríklad sestry, ktoré majú už nejaké tie vrásky, tak jedna z nich rapídne omladne pomocou kúzla, a tým pádom sa dostáva do kráľovstva, alebo otec prípraví svojej dcére extrémneho ženícha, ktorý si ju uchmatne k sebe domov ! A taktiež identické dvojičky, ktoré ale nesplodila jedna a tá istá matka ! Výborne spracované sú taktiež kostýmy Massima Cantini Parriniho ! Aj napriek týmto všetkým dovednostiam, ako sú postavy, hudba, kamera, alebo výprava, tak FILM ako CELOK pôsobí nezáživne, divne, odpudivo, miš - maš, neprišiel som na chuť ani jednomu príbehu. Vlastne aj áno, a to u princezny, ktorá sa popasuje s nepriazňou osudu a zneškodní žiarlivého obra, volá sa vo filme Violet, v skutočnosti je to britka s menom Bebe Cave a zároveň s touto pasážou s jej útekom som maximálne spokojný, lebo vtedy je film neuveriteľne napínavý, výborne nasnímaný, ozvučený, takto to malo vyzerať stále a bola by to udalosť dekády, inak zmiešané pocity s určitou spokojnosťou. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tenhle žánrový mix má podmanivou vizuální stránku, úchvatnou atmosféru, nádherné exteriéry, interiéry, kostýmy, no a samozřejmě zajímavý propletenec tří příběhů ze tří království.. Salma Hayeková se mi v roli královny moc líbila, Vincent Cassel výborný jako vždy, Toby Jones i jeho filmová dcera byli bezvadní.. Jen v tom samotném závěru jsem měla pocit, že jsem se nedozvěděla vše, co jsem chtěla vědět.. Každopádně pozoruhodná věcička, která stojí za odkoukání.. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Matteo Garrone povedal, že ho vždy priťahovali príbehy Giovanniho Battistu Basileho pre ich zmes skutočného a neskutočného a že hoci je známy pre svoj drsný štýl ešte z filmu Gomora (2008), všetky jeho predchádzajúce filmy majú vo svojich rozprávaniach aj rozprávkový aspekt. (Arsenal83)
  • Film je založený na zbierke rozprávok „Pentamerone“ (V taliančine známej pod názvom „Príbeh príbehov alebo zábava pre najmenších“), kolekcii rozprávok zo 17. storočia, zozbieraných talianskym básnikom, Giambattistom Basilem. (KoRner)

Reklama

Reklama