Reklama

Reklama

Drsňák

(festivalový název)

Obsahy(1)

Film o lásce na první pohled a instinktivní nenávisti, uvedený v soutěžní sekci letošního Berlinale. Gangster a pasák Han-gi spatří na lavičce v parku studentku Sun-hwa, do níž se okamžitě zamiluje. Přes přítomnost dívčina přítele neváhá a dlouze ji políbí. Vytrvale pak Sun-hwa sleduje, a když ji přistihne při krádeži v knihkupectví, využije situace: po dopadení majitelem obchodu se dívka musí vykoupit. Vysokou částku ale nemůže vydělat jinak než v Han-giově nevěstinci. Její vztah k nové profesi i místu nabývá po počátečním zhnusení nejisté a dvojznačné podoby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní a z mého pohledu nejrozporuplnější Kim Ki-duk, kterého jsem zatím viděl. Hranice mezi láskou a nenávistí je tu zobrazena opravdu grandiózně, to se týká i prostředí, ve kterém se film odehrává. Co už se mi přinejmenším zdá trochu přitažené za vlasy, jsou motivace některých postav, zejména té hlavní, i když chápu její handicap. Celkově jde ale o nadprůměrný vizuálně opojný počin, který opět Kim Ki-duk nechává trochu zahalený v mlze. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Ponurá a nepríjemne realistická dráma o láske a násilí. V hlavných úlohách drsný antihrdina, zmietaný vnútorným démonmi, nenávisťou k svojmu okoliu a neľahkým životom v prostredí bordelov a gangov, a mladé dievča z normálnej spoločnosti, ktoré je násilím vrhnuté medzi pouličnú špinu. Opäť vynikajúci herci (po štvrtý raz Jae-hyeon Jo a zasa inak), skvelý scenár a výborný záver. Kim ma ešte stále dokáže prekvapiť. 95% ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který je s realitou stejně tak spjat, jako je jí vzdálen. Do tohoto rozporu zasazená typická režisérova surová poetika na mě působí trochu křečovitým dojmem. Film má pár krásných míst, ale příliš se opakuje a ve svém celku příliš neuspokojí. Při sledování Kim Ki-Dukových filmů může člověk vážně snadno nabýt dojmu, že Korejci jsou jen jakási banda nadrženců. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Všechny Kim Ki-dukovy filmy jsou něčím zajímavé, ale některé mi bohužel přijdou o dost slabší a nicneříkající. Což je případ Nabbeun namja. Pár pěkných scén a dobrých nápadů tam sice je, ale hlavním problémem celého filmu je až přílišná syrovost a nepřirozenost (obyčejná studentka vysoké školy se teda se svým údělem prostitutky smířila sakra rychle, člověk ani nestačil koukat a najednou si sedí mezi děvkama v nějaké pochybné gangsterské čtvrti). Láska tam sice nějak zobrazena byla, ale dost pokřiveně a mému zraku to nijak zvlášť "nelahodilo". Dá se vůbec vztahu z naprosté nouze, kdy už holka neví, kam se obrátit, a má zničený život, říkat láska? No nevím... Krutost podsvětí mi ve filmu taky spíš než realistická přišla přehnaná. Po nesčetných bodnutích někoho nožem jsem si už říkala, že by to mohlo stačit. No všechno se tedy Kim Ki-dukovi nepovede. Pořád u mě vede 3-iron. ~(2,2)~ ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příběh lásky (!?!) pasáka a dívky, z které udělá prostitutku, nemůže člověka nechat chladným. Hlavou se vám honí myšlenky, jestli Kim není náhodou misogyn, vyžívající se ve scénách ponižování žen a zobrazování jich jako kurev, sloužících mužům pouze k ukájení jejich sexuálních potřeb. Den po zhlédnutí Drsňáka si to nemyslím. Film beru jako do extrému dohnané zkoumání mužské potřeby dominance nad ženami, posedlosti krásou ženského těla a neschopnosti komunikace a empatie. A i po stránce čistě filmové (jakkoliv se to v tomto případě kvůli extrémnosti tématu nedá oddělovat) je to mimořádný zážitek. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní hrdina Han-gi skoro celý film nemluví - je to kvůli vadě řeči, která způsobuje, že může mluvit jen vysokým hláskem. (cubajz)

Reklama

Reklama