Reklama

Reklama

Drsňák

(festivalový název)

Obsahy(1)

Film o lásce na první pohled a instinktivní nenávisti, uvedený v soutěžní sekci letošního Berlinale. Gangster a pasák Han-gi spatří na lavičce v parku studentku Sun-hwa, do níž se okamžitě zamiluje. Přes přítomnost dívčina přítele neváhá a dlouze ji políbí. Vytrvale pak Sun-hwa sleduje, a když ji přistihne při krádeži v knihkupectví, využije situace: po dopadení majitelem obchodu se dívka musí vykoupit. Vysokou částku ale nemůže vydělat jinak než v Han-giově nevěstinci. Její vztah k nové profesi i místu nabývá po počátečním zhnusení nejisté a dvojznačné podoby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nelogické a křečovité chování postav jsem schopný odpustit, pokud by sloužilo nějakému sdělení, metafoře, či poetické atmosféře, což zde z větší části funguje, Kim Ki-Dukovo vyobrazení lásky je sice obtížněji stravitelné, ale specifické a svým způsobem fascinující. O něco horší je to u atmosféry, u níž poetika místy drhne a je nahrazována nudou a dále nedávají smysl některé (ne)logické dějové twisty, např. na základě čeho se hlavní postava změnila ze školačky-panny na prostitutku (samoúčelné!) apod. Avšak samotná postava Bad Guye představuje dost zajímavého antihrdinu, jehož hlásek je nepatrným náznakem toho, že Kim Ki-Duk má snad i nějaký smysl pro humor. 6/10 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který je s realitou stejně tak spjat, jako je jí vzdálen. Do tohoto rozporu zasazená typická režisérova surová poetika na mě působí trochu křečovitým dojmem. Film má pár krásných míst, ale příliš se opakuje a ve svém celku příliš neuspokojí. Při sledování Kim Ki-Dukových filmů může člověk vážně snadno nabýt dojmu, že Korejci jsou jen jakási banda nadrženců. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ki-duk Kim a jeho neutěšený svět, kde ženy dobrovolně i nedobrovolně zastávají roli loutek a muži slabochů... Možná jeho pointy směřují právě k vymanění hrdinů z těchto stereotypů... Bohužel pro mě se málokdy cítím dost vtažen jeho filmem, abych chtěl tu poetickou bezútěšnost rozlousknout... Chyba je spíš na mojí straně, zkrátka se tomuhle typu filmů neumím tak úplně otevřít... Přesto mě ale zajímají, i to někdy stačí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Och bože, po zhlédnutí tohoto filmu už nikdy nejde mít ke střepům stejný vztah jako předtím. Jednou za čas mě popadne strašná chuť vidět nějaký asijský film, a výběr čehokoli od Kim Ki-duka je v takovém případě vždy sázkou na jistotu - DRSŇÁK mě i na druhé zhlédnutí bavil stejně jako poprvé. Film je to neobyčejně násilný, krutý, možná až šokující, ale skoro jistě ne bezútěšný - překvapivý závěr lze pojímat jako svérázný happy end podle Kim Ki-duka. Svět jeho filmů se mi sice jeví mimořádně nehostinný - brutálními fackami, mlácením a řezáním lidí se zde rozhodně nešetří, scény s agresivním naháněním sexuálních zákazníků jsou potom kapitola sama pro sebe a jeden velký neuvěřitelný bizar - ale přesto tam v pozadí (mj. díky nenápadné melancholické hudbě v mnoha scénách, kde zdánlivě kontrastuje s násilnou povahou obrazu) pořád cítím jistou něhu a křehkou krásu lásky. Ta je zde sice vylíčena na míle daleko od podoby, v níž je zobrazována v klasické euroamerické romantické produkci, ale osobně mě tenhle alternativní pohled hodně baví. Pokud jste už dávno otrávení z běžných romantických cajdáků, které jsou od sebe k nerozeznání, tenhle film by na vás mohl zapůsobit jako živá voda. Výtečné obsazení je pro mě dalším důvodem, proč se mi na tenhle film tak dobře kouká - oba herečtí představitelé hlavních postav jsou velice pohlední a zajímaví, a jejich herectví mě baví. Co na tom, že celý děj je tak šíleně nepravděpodobný - u asijských filmů mi to prostě tak nějak nevadí, možná i protože CHCI, aby to skutečně bylo nepravděpodobné. Protože nevím, jestli bych chtěl žít ve světě, kde se může stát něco takového... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zatracení Korejci... Moc je nechápu, ale strašně rád se na ně dívám. A zatracený Kim Ki-duk... Ten chlápek musí mít asi nějaký problém. Minimálně s partnerskými vztahy... A to je vlastně moc dobře, protože jinak by nevznikaly takovéhle úžasně šílené filmy. Drsňák mohl skončit nejmíň dvakrát, ale neskončil, no a když konečně skončil, čuměl jsem jak puk, kroutil hlavou a říkal si "Ku.va mám já tohle zapotřebí? To si dám příště radši nějaký lobotomizovaný akčňák..." Silný zážitek, jako obvykle při korejských filmech. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní hrdina Han-gi skoro celý film nemluví - je to kvůli vadě řeči, která způsobuje, že může mluvit jen vysokým hláskem. (cubajz)

Reklama

Reklama