Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Kvalitní starý scifi film podle světoznámé knihy, byť spíše preferovat delší povídka, H. G. Wellsa. JIž je to pár let co jsem si tuto útlou knížečku půjčil v knihovně a za doprovodu Morriconeho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc, ji s gustem za pár hodinek přečetl. Kniha v sobě snoubí notnou dávku humanity, napětí i důraz na sociální otázky. Co jiného jsou Morlokové, než vykořisťovaný proletariát, pracující na zahálčivé Eloie? Dnešní divák již nebude tolik okouzlen, jako jeho předchůdce před půl stoletím. Je to bohužel nevyhnutelné, ale vše stárne. Zajímavostí předlohy je, že si každý tvůrce i přes omezenost psaného textu může zvolit, jaký žánr chce mít. Buď se vydá klasickou dobrodružnou cestou, jako nejnovější zpracování z roku 2002 či vytvoří nefalšovaný horor, což se bohužel zatím nestalo, byť příběh k tomu nebezpečně svádí. Palova verze je něco mezi, možná kdyby snímek režíroval některý z makabrózních tvůrců, nebylo by to na škodu věci. Film ve své době nebyl nikterak extra výpravným dílem, zvláště když porovnáme rozpočet Palovy o sedm let starší a třikrát tak dražší Války světů. Trikaři použili jednoduché, přesto nesmírně působivé efekty, které však dnešní náctiletý divák asi příliš neocení. Skladatel Russell Garcia zkomponoval pěknou hudbu, i když většina nejkrásnějších pasáží je přehlučena zvukovými efekty. Takže lidem, kterým nevadí, že film na který se dívají je často starší než oni a mají rádi Viktoriánskou éru (Pyramida hrůzy bude asi už nepřekonána) a scifi, nelze než doporučit. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Poctivá adaptace absolutní sci-fi klasiky. Prvních 45 minut je naprosto fantastických, tam jsem o těch pěti hvězdách neměl nejmenších pochyb. Nádherné sci-fi vyprávění, které je sice dějově jednoduché, ale vizuálně ohromující. A s překvapivě skvělými dialogy. Po 45 minutách, kdy začíná hlavní zápletka, se sice trochu klesalo, ale rozhodně ne nijak výrazně, film do průměru rozhodně nespadne. Dějově je to věrné, takže s výslednou podobou převedení nemám sebemenší problém. Jistě, to co se tam děje, sice může působit naivně, ale to asi není dáno ničím jiným, než stářím filmu. Já tohle vůbec neřeším, takže označit Stroj času za jeden z nejlepších sci-fi filmů všech dob mi nečiní velké problémy. Film nenudí, je skvěle natočený, povedený, snad jen ty masky Morlocků jsou směšné, ale to je tehdejší klasika. Za mě spokojenost. Velmi silné 4*. 85%. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tyhle staré sci-fi filmy jsou prostě nádherné. Ano, jsou všechny hodně naivní, ale to, že byly točeny v barvě, to, že se tvůrci snažili o nějaký ten skutečně vědecký smysl, to je na tom krásné. Ano, mohl za to skvělou předlohou už Wells, ale tohle je provedení, které baví. Navíc, jakmile dojde na Morloky, je to podívaná vskutku děsivá. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Klasické dobrodružství, které doplácí na legrační kostými Morlocků a tupost Eloiů s dokonalými účesy. Být tyto dva elementy (které jsou pro tento příběh bohužel klíčové) méně směšné, zbylo by skvělé viktoriánské dobrodružství přesně tak, jak si ho Welles vysnil. Cestovatel v čase i jeho stroj mají totiž to správné kouzlo, které bych od podobného filmu očekával. Špatné triky, masky (ale i chování Eloiů) důvěryhodnosti filmu z dnešního pohledu dost snižují. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jedno z prvních a zatím zřejmě nejpůsobivějších zfilmování tradiční látky o cestování časem. Klasika sci-fi žánru s výborným Rodem Taylorem, povedenou hudbou a (na dobu natočení) slušnými triky. Také je zde několik úsměvných scén a nelogičností, ale divák je určitě rád odpustí. Prostě skvělá oddychovka s příjemnou atmosférou, kterou už dnes nikdo nedokáže vystihnout. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Eloi znamená v jazyce Aramaic "Můj bůh" (jde o prastarý semitský jazyk). (Caszidy)
  • Alan Young (hrál Davida Filbyho/Jamese Filbyho) je jediným hercem, který se objevil jak v tomto originále, tak v remakeu The Time Machine z roku 2002. (Caszidy)
  • 20. století začalo 1. ledna 1901, nikoli 1. ledna 1900, jak uvádějí některé postavy. (sator)

Reklama

Reklama