Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžké hodnotit. Poklad, který je například nabízen ve "čtyřbalení" v kolekci sci-fi klasiky se Soylent green, Forbidden planet a 2001: Vesmírnou odyseou, působí dneska prostě staře. Herci hrají dobře, stejně jako režie i scénář je kvalitní a v lecčems podobná novější verzi z roku 2002. Problém však nastává, když se dostáváme do velmi vzdálené budoucnosti obydlené nejen lidmi, ale také Morlocky. Zde nastupují šíleně absurdní oblečky lidí, které jsou úsměvné a nenahánějí hrůzu, ale jen úsměv do tváří dnešní "digitální" generace diváků. Necelých 50 let se tak podepsalo na velmi dobrém snímku a je to velká škoda, protože jeho myšlenka i odkaz má stále něco do sebe... Pokud dokáže potlačit věk filmu především ve vztahu k Morlockům, určitě budete ještě spokojenější, ale já nad 3* nepůjdu. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Spousta děr, spousta naivity, legrační souboje i legrační masky, ale je to prostě zatraceně dobré. Možná tomu pomáhá ten lehký verneovský nádech. Sice už si Wellsovu knihu tak dokonale nepamatuji, ale ač se jí dějově film drží poměrně věrně, zdá se mi, že ideově se posouvá kousek jinam – morloci už nejsou tím vykořisťovaným proletariátem, jak si je pamatuju. A to je fajn. Mam chuť tam poslat plný počet. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dost těšil a dostal jsem v podstatě přesně co jsem čekal. H.G. Wells, zde nazývaný prostě George se vydává do budoucnosti, aby objevil kam lidstvo dospěje. První půlka má krásnou staroanglickou atmosféru, cestování časem je podáno s jednoduchými, ale působivými triky a nápady (tři světové války na jedné ulici). Ani ty vylepšení proti románu nebijí nijak moc do očí. Druhá půlka mezi Eloyi a Morlocky je klasický dobrodružno-akční film s pěknou výpravou a jistou dávkou roztomilé naivity. Oceňuji nápad s měnící se krajinou kolem stroje času, to tvůrci většiny časovek neřeší že pokud se vrátím o 1000 let zpět, může být na místě mého domu nějaký šutr nebo strom. Jediné co se trochu nepovedlo jsou samotní Morloci, kteří vypadají jak modří yetti s žárovkama místo očí... a taky si tvůrce mohl odpustit tu partu nevěřících Tomášů alias kamarádů hlavního hrdiny, která je pro děj naprosto zbytečná. Ale jinak moc povedená adaptace a sci-fi roku 1960. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ona všeprostupující naivita je paradoxně plus, protože relativně věrně zachovává ducha předlohy. Ta byla možná lehce temnější, s trochu jiným apelem, ovšem stejně tak schématická a podobně prostoduchá. Snímek klade větší důraz na protiválečnou rétoriku a zdá se mi, že Eloi jsou ještě nepoužitelnější než jak je vymyslel H.G. Wells. Výprava je neodolatelně kouzelná, ovšem herecké výkony jsou přinejlepším "roztomilé", stejně tak triky. Nebýt barvy a celkově čistého obrazu, klidně bych věřil, že film vnikl ve čtyřicátých nebo padesátých letech. Á propos, na jakých třech knihách byste budoucí civilizaci postavili Vy? ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady opravdu váhám. Na jednu stranu sci-fi s Verneovským nádechem, se kterým si tvůrci evidentně vyhráli, ale kterému jde i o víc, než být jen trikovou zábavou. Na druhou stranu vše ostatní co s trikovou stránkou nesouvisí, od herců po režii, je velmi průměrné, postrádající nějaký zajímavější nápad a s poněkud naivním scénářem, který navíc dodal Wellsově předloze velmi dobový nádech. Čili: Ten stroj času se jim opravdu povedl, ale DeLoraine je jen jedna. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Když George dorazí do roku 802701, jeho stroj času ukazuje datum 12. října. George se tudíž objevil v "Novém světě" symbolicky na výročí Columbova objevení "Nového světa" - Ameriky. (Caszidy)
  • 20. století začalo 1. ledna 1901, nikoli 1. ledna 1900, jak uvádějí některé postavy. (sator)

Reklama

Reklama