Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel ještě nečetl nicméně základní kostru příběhu mi vyspoileroval skvělý román Mapa času od španělského autora Felixe J. Palmy. Musím říct, že jako celek se mi film moc líbil, hlavně ta první část, kde George cestuje napříč 20. stoletím. Bohužel když se dostane do vzdálené budoucnosti, tak to začne být trochu nuda. Ale jinak to bylo moc hezky udělaný. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Lehce zidealizovaná věrná adaptace již tak naivního románu H.G. Wellse. Jestli byste, vzhledem k udělenému Oscaru (nezaslouženě), čekali nějakou trikovou přehlídku, nedočkáte se. Vyjma scény, kdy hlavní postava George sedí ve svém stroji času a svět se kolem něj mění, květy rychle kvetou a uvadají, figurína ve výloze obchodu rychle mění svůj oděv. Toho efektu bylo docíleno dlouhým kamerovým záběrem, jenž byl pro potřebu filmu dodatečně zrychlen. Jednoduché jak facka a překvapivě trikově jediné, co stojí za zmínku. Dojem budoucnosti navozují dvě futuristické stavby a interiér jeskyně Morloků. A to je všechno. Samotné masky Morloků jsou úsměvné, což by nevadilo, ale Georgova konfrontace s nimi je dost režijně nezvládnutá, takže připomíná spíše nechtěnou parodii. O.K., daň doby, beru. A stejně tak je nutno přimhouřit oči na těmi děsivými scenáristickými dírami, kterých je ve filmu plno. Co za pochvalu naopak stojí určitě, je příjemný soundtrack a charismatický herecký výkon Roda Taylora. Resumé: žádný technologický a filmařský zázrak se nekoná, pouze příjemné dobové sci-fi, které je ale určitě mnohem lepší, než paskvil z roku 2002. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tyhle staré sci-fi filmy jsou prostě nádherné. Ano, jsou všechny hodně naivní, ale to, že byly točeny v barvě, to, že se tvůrci snažili o nějaký ten skutečně vědecký smysl, to je na tom krásné. Ano, mohl za to skvělou předlohou už Wells, ale tohle je provedení, které baví. Navíc, jakmile dojde na Morloky, je to podívaná vskutku děsivá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Žáner sci-fi má jednu vážnu nevýhodu oproti žánrom, kde netreba využívať špeciálne efekty a to, že vyžaduje nadčasovosť trikárov. Myšlienky ostávajú platné väčšinou stále, čo je prípadom aj tohto filmu, lenže triky, výprava a predovšetkým masky (ako vidíte aj na plagáte), sú už tak zastaralé, že sa pri jeho sledovaní neubránite smiechu. Remake v dobe počítačových trikov bol preto logickým ťahom, lenže všetci vieme, ako to dopadlo. Pozerám, že týmto názorom tu iba nosím drevo do lesa. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Klasické dobrodružství, které doplácí na legrační kostými Morlocků a tupost Eloiů s dokonalými účesy. Být tyto dva elementy (které jsou pro tento příběh bohužel klíčové) méně směšné, zbylo by skvělé viktoriánské dobrodružství přesně tak, jak si ho Welles vysnil. Cestovatel v čase i jeho stroj mají totiž to správné kouzlo, které bych od podobného filmu očekával. Špatné triky, masky (ale i chování Eloiů) důvěryhodnosti filmu z dnešního pohledu dost snižují. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Eloi znamená v jazyce Aramaic "Můj bůh" (jde o prastarý semitský jazyk). (Caszidy)
  • Alan Young (hrál Davida Filbyho/Jamese Filbyho) je jediným hercem, který se objevil jak v tomto originále, tak v remakeu The Time Machine z roku 2002. (Caszidy)
  • Sluneční hodiny na Georgeově dvoře mění umístění a v závěrečné scéně chybí. (sator)

Reklama

Reklama