Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stroj času je moc roztomilé a pěkně vyšperkované sci-fi, ale jeho odkazy už trochu zastaraly a hlavní dějová linie s bojem proti Morlockům je taková trochu naivní. Samozřejmě scény s cestováním v čase stojí za to. Vždy, když se hlavní hrdina dostal do válečného období, běhal mi mráz po zádech. Ovšem to, co se děje potom už tak zajímavé není. Tenhle snímek mohl být lepší, ale stejně balancuje na rozhraní tří a čtyř hvězd, což je slušné. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tyhle staré sci-fi filmy jsou prostě nádherné. Ano, jsou všechny hodně naivní, ale to, že byly točeny v barvě, to, že se tvůrci snažili o nějaký ten skutečně vědecký smysl, to je na tom krásné. Ano, mohl za to skvělou předlohou už Wells, ale tohle je provedení, které baví. Navíc, jakmile dojde na Morloky, je to podívaná vskutku děsivá. ()

Reklama

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tak přiznám se, že k tomuto dnes již klasickému dílu sci-fi literatury, potažmo filmu, jsem se dostal jen díky seriálu Big Bang Theory, kde si v jedné epizodě kluci na internetu pořídili „miniaturu“ stroje času právě z tohoto filmu :-). Nečekal jsem moc, protože jsem si myslel, že to bude levné béčko s úsměvnými triky alá šedesátá léta, který je uznáván jen proto, že to je prostě „klasika“. Jenže chyba lávky! Ono to vážně není vůbec špatné, řekl bych dokonce, že to je vynikající! Děj nesmírně plynule odsejpá, na čemž má hlavní zásluhu charismatický Rod Taylor, který v hlavní roli doslova září, byť z některých jeho replik bolí uši. Ani samotný příběh není překvapivě tak hloupý, jak by se mohlo na první pohled zdát a je zajímavé sledovat, jaké veselé vyhlídky do budoucna filmaři v roce 1960 měli (třeba – pozor SPOILER – nukleární válku v roce 1966). Trošku jsem se obával té v podstatě hlavní pasáže filmu v daleké budoucnosti, ale komu se líbila Planeta opic, tomu se musí zalíbit i tohle. Mě osobně tenhle film opravdu velmi mile překvapil a nebýt několika drobných vad na kráse, třeba toho zbytečně velkohubého konce, asi by těch hvězdiček bylo pět. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Další z možných adaptací díla H.G.Wellse, která mě okouzlila ze všech dosavadních shlédnutých nejvíce. Touha člověka dosáhnout za určitou hranici, kam ještě plno lidí nedospělo a být ten první, kdo se dostane dál :) Nejvíce se mi líbilo prvních sto let, které George projel ve svém stroji a dále po roce 1960, kdy ani sami členové filmového štábu netušili, jak to bude dá ;) po roce 2000 to byla spíš sranda, ale rozhodně chválím, že se "cestovatel" podíval až o několik tisíců let dále a tímpádem mi poskytl pohled, který jsem si nedokázala ani představit. Jediným negativem byla Yvette Mimieux, jejíž herecké "umění" bylo spíše děsem, ale přisuzuji to její filmové postavě, která se chovala zcela naivně a nevědoucně. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Klasické dobrodružství, které doplácí na legrační kostými Morlocků a tupost Eloiů s dokonalými účesy. Být tyto dva elementy (které jsou pro tento příběh bohužel klíčové) méně směšné, zbylo by skvělé viktoriánské dobrodružství přesně tak, jak si ho Welles vysnil. Cestovatel v čase i jeho stroj mají totiž to správné kouzlo, které bych od podobného filmu očekával. Špatné triky, masky (ale i chování Eloiů) důvěryhodnosti filmu z dnešního pohledu dost snižují. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Na plaketě na kontrolním panelu stroje času stojí: "Vyrobeno H Georgem Wellsem". (Caszidy)
  • Tvar samotného stroje času byl inspirován jedním z nejoblíbenějších vozítek George Pala z dětství - sáňkami. To je pravý důvod konečného designu a proto stroj jakoby "klouzá" časem. (Caszidy)
  • Sluneční hodiny na Georgeově dvoře mění umístění a v závěrečné scéně chybí. (sator)

Reklama

Reklama