Reklama

Reklama

Dehet a peří

(festivalový název)
  • Francie Du goudron et des plumes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nezvyklým názvem odkazuje příběh nápravy ústřední postavy k veřejnému trestu užívanému ve středověku: viník se pomazal dehtem a obalil peřím. Obrazně potrestán je v tomto případě rozvedený Christian, který se dosud potácel mezi svým životem ztroskotance bezohledného k okolí a touhou jít příkladem dospívající dcerce, případně najít nový vztah. Pascal Rabaté i v této ironizující moralitě, situované do venkovského městečka s jeho nudou a rituály středních vrstev, vynalézavě řeší jednotlivé výjevy optikou připomínající jeho předchozí Prázdniny u moře, za něž získal cenu za režii v Karlových Varech 2011. Jisté divadelní stylizaci je podřízen i herecký projev představitelů: Christiana ztvárnil ve Francii velice populární Sami Bouajila, herec s tuniskými kořeny, dobře známá je také Isabelle Carréová, které režisér v roli Christiny, jež se stane světlým bodem existence mrzoutského hrdiny, poskytl možnost využít v době natáčení vlastního těhotenství. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (14)

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Přízemní podvodník s rozvinutou krizí středního věku se protlouká životem na malém městě a jediný důvod k hrdosti spočívá ve výchově dcery z prvního manželství. Předměstská rutina v podobě choreografického stříhání plotů, zahradničení nebo kolektivních sportů ho nijak nenaplňuje, ale v rámci urovnání sousedských vztahů požadovaným vzorcům chování beze zbytku podléhá. Po setkání se stejnojmennou spřízněnou duší se pokouší napravit vztahy v práci i v rodině nebo po letech dodělat rekonstrukci domu, letitá šmelina "hasiče-pyromana" ho ale nakonec stejně dožene a hromadné vyloučení z komunit na sebe nenechá dlouho čekat. Bezvýchodnost a deprese se mimo hlavního hrdinu projevuje i u bratra, majitele obchodu se zábavnými předměty, jež se omylem pokusil o sebevraždu, nebo čerstvě opuštěné těhotné přítelkyně. Pestrobarevná ironizující moralita v groteskním stylu Jacquese Tatiho sleduje bezradného muže bez ambicí a jeho snahu zapadat, i když není zcela jisté, jestli o uznání kolektivu vůbec stojí - nebo jestli vymáchání v dehtu a peří vede k lepšímu konci. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Pascal Rabaté ukazuje rozpad tradiční francouzské společnosti i kvůli ekonomické krizi a s tím související pocity deprese či osamění. Východisko a motivaci ke změně nakonec nabízí hlavnímu hrdinovi podobně zasažená duše. Režisér Rabaté, který se dlouhodobě věnuje i komiksu, nápaditě odlehčuje ústřední téma spoustou anekdot a vizuálním zdůrazněním poetiky předměstí. Zdařilý výsledek podtrhují kvalitní herecké výkony obou hlavních představitelů, jejichž výrazová křehkost je pro správné vyznění snímku klíčová. Tři hvězdičky. ()

Reklama

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Z původně zajímavě se rozvíjejícího příběhu se v závěru stává klišoidní "rodinná", "oddychová" komedie. Semtam se zasmějete, ok, ale moc věrohodně to nepůsobí, a pak prostě happík. Plusové body přidává představitelka hlavní ženské postavy (z estetického hlediska) a depresivní bratr hlavního hrdiny (z humorného hlediska). Spíš než na festivalový film (v hlavní soutěži!) to na mě působilo jako snímek do běžné francouzské distribuce. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve francouzském městě Tours a v přilehlém okolí. (hous.enka)

Reklama

Reklama