Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (102)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S přibývajícími minutami neskutečně poutavý dokument. Škoda že se nepodařilo znatelně natáhnout stopáž, protože prostor by se zde pro to určitě našel. Fetisov musel ve své době být neskutečný pojem a vůbec jsem netušil jak těžké měli hráči pravděpobobně nejlepší hokejové lajny na světě začátky v Americe. Potutelně jsem se usmíval, když si Gretzky a spol. proti nim ani neškrtli. 90% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O športe, ale aj o politike Ruska za čias najväčšej slávy hokejovej Červenej Armády pod taktovkou krutého trénera Tichonova. Politika a hokej boli v CCCP natoľko úzko prepojené, že napriek dosahovaným úspechom, ani tie najväčšie hviezdy vtedajšieho výberu, nemali šancu na "súkromný" život. Citát:"Dávame Ti špeciálnu ponuku. Vzhľadom nato, že si urobil pre Ruský hokej tak veľa, bol si mnoho rokov kapitánom tohto mužstva, môžeš odísť hrať do NHL a môžeš si nechať 10% z platu. Ostatné peniaze odovzdáš štátu. Jedinou podmienkou je, aby si to nikomu nepovedal, lebo takúto vymoženosť ponúkame len tebe Fetisov". ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Totální šlupka a to to bylo ještě vlastně povrchní a kdo by kdy řekl, že mne dojme dokument o hokeji? 10/10 Jediné mínus je, že mne štve proč něco podobného neumíme natočit u nás? Vždyť v době, kdy RUdá mašina dávala rozdílem třídy týmům z NHL, my měli jedinej mančaft na světě, co jim mohl konkurovat... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Šikovné chlapce se Tarasovovi podařilo vypiplat. V archivních záběrech působil opravdu jako velký průkopník a pohádkový dědeček. Bezesporu nemůže být pochyb o tom, že se jednalo o nejsilnější tým všech dob, a to se vystřídalo několik generací. Za vše mluví statistika. Jakéhokoli turnaje se Sovětský svaz zúčastnil mezi lety 1954 až 1991, tak vždy udělal medaili, přičemž v drtivé většině případů se jednalo o zlato. To byl opravdu dobře promazaný stroj. Sověti prokázali, že nakládat se sportovci takřka jako s divou zvěří, vede ke stejným úspěchům, jako v práce se zvířátky v cirkuse. Trávit 11 měsíců v roce v tréninkovém kempu, to už silně zavání pobytem v pracovním táboře. Je tedy na pováženou, zda vynaložená cena za úspěchy, byla těmto úspěchům úměrná. Celý dokument nepojednává moc o celé historii sovětského hokeje, ale soustředí se spíše na jednu jeho generaci, kde dominoval Slava Fetisov, což je možná trošku škoda, ale neubírá to dokumentu na zajímavosti. Já hltal takřka každou minutu. Tvůrci moc hezky a s vhodným odstupem odprezentovali, kterak to na východě tenkrát chodilo a divák dostal skvělou možnost nahlédnutí do zákulisí velkých úspěchů. Bylo opravdu šílené sledovat ten brutální rozdíl mezi východní a západní filosofií přístupu ke sportu a hlavně k životu jako takovému. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do zákulisí hokejového mužstva, které v dobách minulých absolutně dominovalo a bylo považováno za nejlepší tým na světě. Fanoušek tohoto sportu jistě ocení výpovědi Fetisova a ostatních legend sovětského hokeje, případně i jiných osobností, ale určitě mu zůstane rozum stát nad podrazáckým chováním trenéra Tichonova či dalších vysoce postavených lidí, kteří měli velké slovo. Když se podíváte, jak tvrdě Sověti dřeli, 11 měsíců v roce, tak se musíte pousmívat nad tím, že českoslovenští hokejisté, kteří ani zdaleka takto netrénovali, dokázali svoji chytrostí a taktikou rudou mašinu nejednou zastavit. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno