Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (102)

Maq 

všechny recenze uživatele

Fetisova a jeho hokejovou generaci pamatuji docela dobře. Nikdy jsem nepochyboval, že jsou to otroci vycepovaní k mistrovství takovou dávkou drilu, jaká je u civilizovaných národů nepředstavitelná. Tichonova jsem ocenil jako psychopata, třeba když na střídačce nadšeně poskakoval a tleskal když jeho tým zvýšil na 9:0. Neporazitelní byli tihle mužici asi čtyři sezóny, pak dominovali už jen tzv. amatérskému hokeji, a ani to ne bez výkyvů. S potěšením jsem rok za rokem pozoroval, jak ruský kasárenský dril stagnuje, zatímco "normální" hokej se poučil a vyvíjel. A jak přibývaly ruské porážky, konkrétně Fetisov se stále jasněji projevoval jako zlý a záludný chlap. On byl výborný v ofenzívě, ale když ho soupeř přinutil dělat to, co většinou obránci dělají, to už tak skvělý nebyl. Zuřil a mstil se. --- Dokument hodnotím nízko, protože mnoho neřekne a příliš zobe Fetisovovi z ruky. Já Fetisovovi nevěřím ani slovo. Myslím spíš, že to byla právě jeho hrubost, která z něj udělala napřed asistenta Tichonovovi, potom kverulanta při odchodu na Západ, a nakonec asistenta Putinovi. Hrubost v Rusku platí. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana sportu je čím dál zajímavějším tématem, protože každá disciplána má své hvězdy a výjimečné osudy pro film a dokumenty zajímavé. Hokejový tým sovětské sborné v čelé se slavnou pětkou je jedním z těch nejzajímavějších témat moderního sportu. Dozvíme se mnohé o hlavní pětce, opravdu hodně o Fetisovovi a mnohé o Tichonovovi, jedna osobnost střídá druhou a hlavně informace zapadají do obecného povědomí. Už to nebudou otázky "proč neutekli, proč nešli dříve, proč tohle nebo támhleto", tenhle dokument odpovídá na vše základní, i když velice něžně míjí nejosobnější linku (problém mezi oběma obránci) i tu nejodvrácenější (doping v sovětské sborné?). Za všechny ty informace ze zákulisí a kontext, v kterém je nutné hokej za studené války vnímat, velice děkuji. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

HOKEJ DOKÁZAL, ŽE SOVĚTSKÝ SYSTÉM BYL TEN NEJLEPŠÍ… /// Vypadalo to jako dokument pro Američany, aby pochopili. Ale tohle je dokument pro všechny. Aby pochopili. Sláva Fetisov vypráví o tom, co byl pro SSSR hokej. O Tarasovovi a jeho tréninkových metodách, o výjezdech na západ, kde nechápali, jak může být v obchodech v zimě zelenina, ale především o hokeji. Nesmí chybět politika, protože v Sovětským svazu sport nahrazoval válku. A ta studená rámovala všechny úspěchy sborné… Ucelenej sportovní dokument, kterej vypráví o nejlepších ruských hokejistech, kteří sport povýšili na umění. A navíc prožili i americkej sen. Tak mě napadá, že by ten jejich životní osud vydal na zajímavej komiks. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kterej obránce jezdil dozadu tak, jako ostatní dopředu. 2.) Zajímá mě, co na „Rudou mašinu“ říkalo číslo 99. 3.) Pamatuju, jak se Fetisov vzbouřil. 4.) Thx za titule „Jemu, tedy IDžORovi“ a „Holesinska.M“. /// PŘÍBĚH ***** ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ja sa vždy poteším každému filmovému počinu, ktorý sa dotkne hokeja, a keď je to ešte k tomu zaujímavý a pozoruhodný námet ako v tomto prípade, tak o to lepšie. Odhalenie zákulisia hokejovej červenej armády prostredníctvom rozhovorov s prvotriednymi hokejovými legendami bolo naozaj vydarenou formou akou hokejovým nadšencom priblížiť vtedajšie športovo-politické vzťahy, kedy studená vojna nevládla len na politickom poli, ale rovnako aj v športovom odvetví. ZSSR dalo do toho všetko a v podstate ako tu bolo krásne vidieť, hráči nemali inší život ako ten, ktorý im nalinkoval vtedajší režim. Viktor Tichonov bol naozaj vyšinutý hajzlík, tak ako to Fetisov pekne vystihol (zborná by dosiahla veľkých úspechov bez ohľadu na to kto by bol pri kormidle). Čo sa týka štruktúry dokumentu, na môj vkus až príliš orientované na tú "veľkú päťku", a pri tom všetkom sa akosi zabudlo na slávny útok KMP (V.Kharlamov - B.Michailov - V.Petrov), alebo na ďalšie ruské hokejové legendy ako Pavel Bure, Alexei Jašin, Alexei Kovalev, etc. Možno tak o trištvrte hodinu dlhšie + väčší záber aj mimo "veľkej päťky", a bolo by to tip-top. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

"You just can't compete. It's just too difficult." Wayne Gretzky. Excelentní, výborně natočený a ještě lépe sestříhaný dokument o pravděpodobně nejlepší hokejové pětce světa. Gabe Polsky se neomezil jen na výčet úspěchů neporazitelné sborné. Dovedně přiblížil dobovou situaci a ukázal, jak moc byl v SSSR propojený sport, armáda a politika. Nakousl i deziluzi postsovětského hokeje, kdy se zhroutil státní systém výchovy hráčů a financování klubů. Špička ve své kategorii a jeden z nejlepších dokumentů, co jsem měl možnost vidět. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama